Vodafone Supernet Fibra, calitate testata de 5 milioane de ori (P)

Am aflat azi ca Vodafone Supernet Fibra este cea mai buna retea de internet fix din Romania. Certificarea vine din partea unui prestigios auditor independent din Germania. Cum rezultatele au la baza un volum de 5 milioane de sesiuni de internet, am devenit curios.

Vodafone Supernet Fibra, certificare umlaut internet fix Romania

Cautari si amintiri

In ceea ce priveste calitatea serviciilor de date mobile, stiu din practica si din teste ca la Vodafone sunt cele mai performante servicii. Testele din telefonia mobila realizate de auditori independenti vin sa confirme ceea ce stiam deja.

In practica am incercat toate retelele mobile, deoarece jobul meu presupune deplasari in locuri mai putin circulate. Ca sa intelegeti de cata vreme cautam solutii convenabile, va spun ca am avut abonament si la Zapp.

N-ati auzit de ei? Ei bine, au fost „seulement pour les connaisseurs” in perioada de pionierat din Romania. Pai da, chiar daca eu sunt activ si par mai tanar, m-a prins ’89 in armata 🙂

Revenind la activitatile din civilie, dupa ce am „zapat” toate retelele existente pe piata, pana la urma am ales Vodafone pentru necesitatile jobului.

Sunt mai mult de 10 ani de atunci, insa experienta personala este confirmata an de an. Calitatea serviciilor de date mobile, masurata de auditorul independent umlaut AG, aduce Vodafone pe primul loc in Romania si-n 2021, pentru al 7-lea an consecutiv.

Insa internet fix am de la alt furnizor, atat acasa cat si la job, iar aici n-au fost alte incercari. Asa ca nu pot sa compar cu experienta proprie, insa pot sa apelez la teste si certificari, in cazul in care ma gandesc la schimbari.

Ce este Supernet Fibra, internetul fix de la Vodafone

Supernet Fibra de la Vodafone acopera peste 3,3 milioane de gospodarii din mediul rural si urban. Internetul fix de la Vodafone ofera viteza de internet pana la 1Gbps, completata de o conexiune stabila si o experienta Wi-Fi de calitate prin router-ul Super Wi-Fi.

Chiar asa de Super sa fie toate?

N-o spun eu, ci rezultatul testelor realizate de auditorul independent umlaut AG din Germania. Vodafone este prima retea din Romania care primeste certificarea umlaut pentru internet fix.

In urma evaluarii a peste 5 milioane de sesiuni de internet colectate in perioada Martie – August 2021, Vodafone Supernet Fibra a obtinut cel mai mare punctaj din Romania.

Cu 866 puncte din maximul de 1000, internetul fix de la Vodafone are un avans de 24 de puncte fata de concurentul de pe locul secund. Nu mai zic de cele 239 de puncte fata de ultimul clasat din Romania.

Spun doar ca „masurarea” nu s-a facut cu metodele obisnuite retelor de internet fix gen Ookla Speed Test. Aceste teste presupuneau verificarea conexiunii unui terminal (calculator, laptop, tableta, telefon) spre o destinatie fixa de internet de tip server Ookla sau Netograf.

Cum stati cu tehnica?

Daca n-ati inteles mare lucru din termenii tehnici de mai sus, nu-i nicio problema. Acele teste au fost inlocuite cu date referitoare la calitatea sesiunii de internet fix, culese direct de la clientii Vodafone Supernet Fibra, dar si de la cei din retelele concurente.

Au fost testate viteza de descarcare, viteza de incarcare, precum si latenta. Latenta are legatura cu stabilitatea, in sensul ca masoara timpul in milisecunde necesar pentru primirea unui pachet de date. Cu cat latenta este mai scazuta, cu atat stabilitatea sesiunii de internet este mai mare.

Per total, cu cat volumul datelor de testare este mai mare, cu atat rezultatele sunt mai concludente.

Cat?

Peste 5 milioane de sesiuni de internet au stat la baza acestor date.

Cand?

Au fost analizate sesiuni de internet efectuate de clienti in orice moment din zi.

Unde?

Destinatiile sesiunilor de internet au fost cele folosite de clienti, acasa si la birou.

Cum?

Datele referitoare la calitatea sesiunilor internet au fost culese direct de la clienti si au analizat atat calitatea canalului de Wi-Fi utilizat, cat si mentinerea parametrilor pe toata durata sesiunii.

Care este diferenta

Indiferent de capacitatea de internet adusa la usa clientului (1, 2 sau 10Gbps), calitatea sesiunii de internet fix depinde si de:

  • calitatea router-ului din casa sau din birou,
  • calitatea acces point-ului Wi-Fi.

Mai simplu, poti sa ai capacitate mare a fibrei la usa, dar calitate mica in ultima camera din casa sau in coltul biroului. Acest lucru este vizibil de exemplu cand te indepartezi cu tableta de router, iar semnalul Wi-Fi devine mai slab.

Teoretic, daca simultan

  • eu urmaresc un meci de handbal online pe FRH.TV,
  • sotia mea se uita la un film pe Netflix,
  • Daria este in sesiune zoom cu colegii de serviciu sau cu profesorii de la facultate,

n-ar trebui sa avem probleme. Nici sa fim obligati sa facem activitatile pe rand, nu in acelasi timp. Practic, putem sa povestim fiecare dintre noi cum se intampla 🙂

De exemplu,  cand aveam probleme in cazul de sus, gaseam si solutii ad-hoc. Sotia mea putea sa dea o pauza, pentru ca filmul putea fi reluat oricand, dar meciul era in direct 🙂

Daca am fi fost doar noi 2, puteam sa restartam router-ul si sa speram la o conexiune mai buna. Dar cand al treilea era pe Zoom la job sau la facultate, nu aveai la indemana optiunea restart 🙁

Aici cred ca fiecare poate sa povesteasca cum s-a intamplat in pandemie la el in familie. Cum in ultima perioada am avut parte si de scoala online si de telemunca, iar casa a devenit birou, cred ca sunt multe de povestit.

Mentinerea parametrilor pe toata durata sesiunii inseamna ca la Vodafone Supernet Fibra fiecare utilizator de Wi-Fi dintr-o locatie (acasa sau la birou) primeste aceeasi calitate simultan. Si asta indiferent de natura activitatii online.

Certificarea umlaut primita de Vodafone pentru reteaua de internet fix Supernet Fibra se refera la calitatea sesiunilor de internet si la mentinerea calitatii in cazul unor utilizatori simultani din aceeasi locatie. De-asta sunt importante si dispozitivele dedicate din casa sau din birou, nu doar capacitatea fibrei care ajunge la usa.

Spor la sesiuni simultane cu Supernet Fibra!

2 Comments

  1. Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.