Expo Dubai si prezenta Romaniei la Expozitia Mondiala

Despre prezenta Romaniei la Expozitia Mondiala Expo Dubai am primit informatii din 2 surse diferite. Mai intai am fost la excelentul concert Violoncellissimo la Craiova Muzicala #48.

Ocazie cu care am aflat ca ansamblul cameral Violoncellissimo va fi prezent in Pavilionul National al Romaniei la ExpoDubai. Pentru cei care au drum la Expozitia Mondiala din Dubai pe 21 si 23 Decembrie, sa nu ziceti ca n-ati stiut.

Sunt sigur ca un asemenea program ne face cinste si peste hotare.

A doua informatie despre Expo Dubai a venit cu privire la conferinta Sustainable Romania si contributia unor romani de geniu la fundamentarea conceptelor de dezvoltare durabila:

  • Grigore Antipa,
  • Constantin Brancusi,
  • Nicolae Georgescu-Roegen.

3 pionieri ai dezvoltarii sustenabile

Romania sustenabila la Expo Dubai

Conferinta online a fost organizata de Departamentul pentru Dezvoltare Durabila in parteneriat cu Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23.

Romania Sustenabila la Expo Dubai

Despre Asociatia Ivan Patzaichin v-am mai spus, despre Departamentul pentru Dezvoltare Durabila acum am aflat ca exista.

Ca sa incep cu concluzia, mi-a placut ce-am vazut si ce-am auzit online. Conferinta a inceput cu un documentar despre cei 3 pionieri romani ai dezvoltarii durabile.

Toti 3 erau conectati international cu elita intelectuala a vremii, dar si ancorati puternic in traditiile locale.

Am fost incantat sa descopar informatii noi. Nu stiam despre contributia lui Nicolae Georgescu (Roegen era pseudonimul) la fundamentarea teoriei bioeconomice in rezolvarea ecuatiei economie-resurse.

Mi-a placut si faptul ca persoanele invitate au fost fluente in limba engleza si ca nu au citit de pe foi. Si mai mult, am apreciat ca in doar cateva ore prezentarile si materialele de la conferinta erau disponibile online.

Constantin Brancusi

Doina Lemny a avut o prezentare despre Constantin Brancusi.

Doina Lemny la Expo Dubai

Nicolae Brancusi folosea instrumente taranesti si materiale din natura.

Brancusi cu instrumente taranesti

De altfel primele coloane fara sfarsit au fost cioplite in lemn si amplasate in gradina, in mijlocul naturii.

Coloana fara sfarsit in gradina

Brancusi obisnuia sa spuna ca materialul natural este cel care dicteaza directiile artistice. Sculptorul trebuie doar sa fie atent la ceea ce ii spune materialul.

umbra coloanei

Doina Lemny este muzeograf onorific la Muzeul National de Arta Moderna, Centrul Pompidou, Paris, custodele atelierului sculptorului Constantin Brancusi.

Despre Grigore Antipa la Expo Dubai

Luis Ovidiu Popa, director general la Muzeul National de Istorie Naturala „Grigore Antipa” a sustinut o prezentare despre activitatea biologului roman Grigore Antipa.

Luis Ovidiu Popa la Expo Dubai

Studiilor lui Grigore Antipa asupra pescariilor din Delta Dunarii au consacrat un model de buna practica in administrarea rationala a ecosistemelor naturale.

A fost pusa in evidenta valoarea spatiilor muzeale in calitate de centre de educatie non-formala, pornind de la „diorama” inventata de Grigore Antipa.

Nicolae Georgescu Roegen

Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin – Mila 23 a avut o prezentare despre activitatea lui Nicolae Georgescu Roegen.

Teodor Frolu la Expo Dubai

Teodor Frolu este expert in economie circulara si dezvoltare durabila, fiind si moderatorul conferintei din Pavilionul National al Romaniei la Expo Dubai.

Teodor Frolu la Expo Dubai

Amintind despre contributia lui Nicolae Georgescu – Roegen la dezvoltarea durabila, Teodor Frolu a detaliat despre teoria bioeconomica imaginata de matematicianul, statisticianul, pedagogul si economistul roman stabilit in SUA.

Dezechilibrele dintre societate + economie si resurse au primit o solutie prin programul bioeconomic minimal propuse de Nicolae Georgescu – Roegen.

Bioeconomie

In loc de concluzii

Despre activitatea Departamentului pentru Dezvoltare Durabila au vorbit Daniela Gîtman – reprezentant MAE si László Borbély, coordonatorul departamentului.

Laszlo Borbely la Expo Dubai

Laszlo Borbely a subliniat ca e foarte bine ca avem o strategie. Insa si mai important este sa convingem administratia si populatia din Romania sa sustina schimbarea spre dezvoltarea sustenabila.

optiuni

Pana atunci insa sa apreciem abordarile romanesti la Expo Dubai in ceea ce priveste traditiile si natura.

Spor sustenabil!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.