Sportive de exceptie in Romania ultimilor ani

Trei sportive de exceptie au tinut steagul sus la propriu in Romania. Trio-ul sportiv handbal-scrima-tenis a furnizat rezultatele de exceptie din ultimii ani.

N-am gasit o poza cu toate 3, dar am facut un colaj cu imagini gasite intr-un proiect chic, la care au participat pe rand.

sportive de exceptie

Surse foto

Am scris disciplinele sportive in ordine alfabetica, la fel fac si cu super-campioanele:

  • Ana Maria (Branza) Popescu,
  • Cristina Neagu,
  • Simona Halep.

3 sportive de exceptie ne-au bucurat in ultimii ani

Succesele s-au adunat in dreptul celor 3 sportive de exceptie din Romania, dar timpul trece si peste ele. Este vorba despre exceptii la superlativ, intr-o perioada in care sportul romanesc a regresat.

Dupa mult timp in top 3, 5 si 10, Simona Halep a ajuns pe locul 20 WTA, dupa un an 2021 marcat de accidentari, in care n-a castigat niciun trofeu. Insa a marcat puncte importante in viata de familie, casatorindu-se in acest an. O vad pe Simo revenind in top 10 daca o vor lasa accidentarile.

Cristina Neagu este cea mai buna handbalista din Romania, nominalizata mai multe ori drept cea mai buna din lume. Anul acesta n-a mai jucat in echipa nationala a Romaniei la Campionatul Mondial de Handbal Feminin din Spania. Accidentarile si varsta incep sa-si spuna cuvantul, insa Cristina nu si-a spus inca ultimul cuvant in handbal.

Ana Maria Branza a castigat argintul olimpic la Tokio in 2021 si a fost desemnata cea mai buna spadasina din lume in sezonul 2020-2021. Si in 2019-2020 a fost cea mai buna din lume, la fel ca in sezoanele 2007-2008, 2008-2009, 2012-2013.

Ana Maria Branza incheie 20 de ani de performante sportive internationale cu inca un argint la etapa de Cupa Mondiala de la Dubai. Da, Ana Maria si-a anuntat retragerea imediat dupa finala de la Dubai.

Ana Maria Branza de nota 20

E greu sa ne imaginam sportul romanesc si international fara Branzica noastra de exceptie. Dar trebuie sa trecem mai departe cu zambetul pe buze si o lacrima in coltul ochilor, la fel ca Ana. Ca sa fie acomodarea mai usoara, va las cu o surpriza de 1 Decembrie.

Zambetul sau lacrimile Anei ne-au insotit trairile sportive timp de 20 de ani. Dar sufletul ei straluceste mai mult decat medaliile de toate culorile. Sunt sigur ca va face performanta in continuare, indiferent de domeniul in care va activa.

Sportul in care a excelat Ana Maria Branza nu este foarte popular si nici mediatizat. In schimb Ana Maria este vizibila in media, iar discutiile live ies in evidenta prin felul in care manuieste vorbele si ideile.

N-am avut nicio legatura cu scrima, in schimb am jucat handbal in scoala sau tenis de placere. Cu toate acestea, dintre cele 3 sportive de exceptie, Ana Maria este cea mai apropiata de sufletul meu.

Am avut ocazia s-o intalnesc de mai multe ori la evenimente sportive sau caritabile. I-am citit cartea, ii urmaresc vlogul, site-ul, paginile de Facebook si Instagram.

A avut amabilitatea sa-mi acorde si un interviu in pandemie. Cu alta ocazie am descoperit omul Ana Maria Branza prin ochii profesoarei de Limba Romana de la Liceul Sportiv din Craiova.

Acum am urmarit cu ochii in lacrimi anuntul de retragere, dar bucuros in acelasi timp pentru felul in care Ana Maria isi ia la revedere de la competitii. Campioana noastra spune adio sportului:

  • cu titlul de cea mai buna spadasina din lume in ultimele 2 sezoane,
  • cu medalie olimpica la gat,
  • cu finala in ultima competitie de la Dubai.

Sunt sigur ca ne va bucura sufletele in continuare, prin proiecte, aparitii in media si implicare.

Spunea deja in interviu despre o urmare a cartii En garde! Fetita cu masca tricolora. Sunt sigur ca mai are si alte proiecte in pregatire, despre care vom afla in curand.

Spor in toate!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.