Muraturi calite cu Clompi la Miercurea fara carne

Azi am in program muraturi calite combinate cu Clompi. Mancare de muraturi sau de gogonele am mai avut la Miercurea fara carne. Ba chiar omleta cu varza murata este preferata doamnei mele.
Acum m-am gandit sa fac o combinatie alpina-marina de primavara-iarna ­čÖé Dar vedeti voi despre ce-i vorba la momentul oportun.

Mic dejun cu tartinabile

Pentru de dimineata am avut paine Wasa cu icre si unt de arahide. Am ornat feliile respective cu telina din muraturi si cu masline din Thassos.

Am mai adaugat rosii si o branza greceasca Ladotyri Mytilinis DOP (Denumire de Origine Protejata). Este o specialitate de branza traditionala din insula Lesbos, o branza maturata pastrata in ulei de masline. A mers de minune branza cu tartinabilele, ceea ce va doresc si voua.

tartinabile si branza

In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am avut ciocolata neagra Heidi Dark Extreme 85% cu portocala greceasca.

ciocolata neagra si portocala

Apoi m-am incalzit cu un ceai de fructe de padure, „dedulcit” cu merisoare confiate.

ceai cu merisoare

Muraturi calite la pranz, sun forma de Clompi

De obicei ingredientele din Clompi le coc odata cu ouale in tigaie. Acum insa am facut cateva modificari.

Am calit mai inati gogonelele murate in unt.

muraturi calite

Pe urma am pus si restul muraturilor, iar la final am adaugat si ceapa la calit.

muraturi calite cu ceapa

Asta a fost baza pentru Clompi de azi.

muraturi calite in Clompi

Peste peste Clompi am pus rosii uscate si fasii de cascaval, ca sa se topeasca frumos.

Clompi cu muraturi calite

N-am mai adaugat branza in interior, insa am pus un pic de varza murata ca sa am si gustul acru in omleta. Am mai adaugat ceva condimente pentru omleta si asta a fost minunea.

De ce muraturi

De ce insist atata cu muraturile in fel si chip? Pentru ca este sezonul lor si pentru ca au numeroase beneficii sanatoase, pe langa cateva contraindicatii.

Contraindicatiile le gasiti in link-ul de mai sus, eu insist pe beneficii:

  • sursa buna de antioxidanti,
  • ajuta digestia,
  • au continut bogat de vitamine A, C si K,
  • aduc aport de minerale precum calciu, fier si potasiu,
  • protejeaza ficatul,
  • reduc colesterolul,
  • rehidrateaza rapid.

Seara este dedicata pentru o ciorba de fasole cu usturoi verde. Probabil si ceva branza, ca na, fan branza, iar branza merge cu vin ­čÖé

Pofta buna fara carne!

2 Comments

  1. Brindusa Aluculesei
  2. Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.