Sa fie pace in Ucraina!

Zicea bunicu-meu ca atunci cand se va vorbi mai mult sa fie pace in lume, atunci va fi razboiul mai mare.

Bunicul meu a luptat in al doilea razboi mondial si era decorat de Regele Mihai. Avea experienta razboiului, dar zicea ca asa scrie la carte, referitor la pace si la razboi. Banuiesc ca se referea la Biblie, desi nu-mi amintesc sa fi citit aceasta formulare.

Sa fie pace in Ucraina!

Sa fie pace!

In lume sunt demonstratii pentru pace cu milioane de participanti care cer oprirea razboiului din Ucraina.  Maica Tereza, laureata Nobel pentru Pace avea o vorba:

„Nu ma mai chemati la manifestatii contra, impotriva războiului, a foametei etc., caci nu voi veni. Chemati-ma si am sa vin de fiecare data la manifestatii pro, pentru pace, pentru sanatate etc.”

Asta are mai mult legatura cu formularea pozitiva a rugaciunilor, dorintelor sau a visurilor, dar poate fi inteleasa si preventiv. Mai bine sa ne dorim cu adevarat pacea in vremuri linistite, decat sa vorbim despre pace dupa ce a inceput razboiul.

steag rupt

Acum suntem in vremuri de razboi si mi se rupe sufletul cand in tara vecina mor copii, femei si batrani. Am prieteni in Ucraina si ceea ce vad la ei este ingrozitor. Razboiul este ingrozitor si nu ne gandeam ca in secolul 21 vor mai fi posibile asemenea orori.

Razboi in Ucraina si in Rusia

In Ucraina este razboiul lui putin impotriva „fratilor” slavi, insa in Rusia este razboiul lui putin impotriva poporului propriu.

In Federatia Rusa nu poti sa iesi la o manifestatie nici macar cu o pancarta goala. Esti arestat imediat si risti 15 ani de inchisoare. In Rusia nu poti sa zici nici de pace si nici de razboi.

Ma intreb ce s-ar intampla daca ar iesi rusii in strada sa demonstreze impotriva „operatiunii speciale”. I-ar inchide pe toti?

Multi rusi au fost deja arestati. Si mai multi incearca disperati sa plece in strainatate, ca sa scape de dictatura putinista.

In limba rusa la pace se zice мир, adica MIR. De ce nu ma mir ca acolo invazia rusa in Ucraina este sustinuta inclusiv de preafericitul lor Kiril?

Acum imi dau seama ca avea dreptate bunicul, simtim din plin ca trebuie sa fie pace mai ales in vreme de razboi.

Imi vine in minte tot o vorba batraneasca de la el: „Pana nu-i dai una la mir, nu se potoleste!”

Vorba bunicului meu se referea la frunte, locul in care crestinii sunt unsi cu mir. Dar acum are legatura si cu pacea (MIR) si cu fruntea statului invadator.

Direct la MIR, ca sa fie pace

O lovitura la mir data propagandei rusesti s-a intamplat aseara la televiziunea de stat Canal 1 din Rusia.

Marina Ovsiannikova, o angajata a televiziunii ruse a afisat in direct un mesaj anti-razboi in timpul programului de stiri.

direct la MIR

Sursa foto

Mesajul scris pe carton in studioul de televiziune a fost dublat de un mesaj video pregatit inainte.

„Ceea ce se intampla acum in Ucraina este o crima, Rusia fiind tara agresoare. Iar aceasta agresiune este pe constiinta unui singur om, Vladimir Putin.

Tatal meu este ucrainean iar mama mea este rusoaica, iar ei niciodată nu au fost dusmani.

Aceasta bijuterie de la gatul meu este un simbol al faptului ca Rusia trebuie sa opreasca imediat acest razboi fratricid. Popoarele noastre fratesti inca se vor putea impaca.

Din pacate, in ultimii ani am lucrat la Canal 1 la televiziunea rusa de stat si m-am ocupat de propaganda Kremlinului.

Mie, acum, imi este foarte rusine pentru acest lucru. Mi-e rusine pentru ca am permis sa se spuna minciuni pe ecranul televizorului. Mi-e rusine pentru ca am permis ca rusii sa fie zombificati.

Am tacut in 2014, cand toate acestea abia incepeau. Nu am iesit la mitinguri cand Kremlinul l-a otravit pe Navalnyi.

Am urmarit acest regim anti-uman fara a schita nimic si acum toata lumea ne-a intors spatele. Si inca 10 generatii de acum incolo nu se vor putea spala de rusinea acestui razboi fratricid”

Stiu rusii ce se intampla in Ucraina?

Ma indoiesc ca rusii nu stiu ca este razboi in Ucraina si ca acolo mor oameni nevinovati.

In primul rand pentru ca sunt multe familii mixte. Chiar daca propaganda oficiala spala creierele celor mai multi rusi de multa vreme, sunt prea multe semne care pun intrebari.

In timp ce propaganda rusa vorbea despre „operatiunea speciala” din Ucraina, rusii faceau coada la bancomate sa scoata bani. Pai ce legatura are una cu alta daca nu stiau decat varianta oficiala?

Sunt inca rusi care calatoresc in strainatate, iar acolo nu functioneaza cenzura putinista. Multi prefera sa ramana in afara granitelor.

Sunt multi rusi care au aflat despre razboi direct pe telefon, de la copiii cazuti prizonieri in Ucraina. Altii mai putin norocosi afla ca in „operatiunea speciala” si-au pierdut viata copiii lor trimisi de Kremlin carne de tun pe front.

Pentru toata lumea, inclusiv pentru cei din Rusia, imi doresc sa fie pace in Ucraina.

Dar pana la pace, iata cum putem sa-i ajutam pe refugiatii din Ucraina, care au fugit de razboi.

Spor la pace!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.