Prieteni in Ucraina, intr-o tara europeana

Am cativa prieteni in Ucraina, pe care i-am cunoscut la seminariile Robert Schuman Institute.
De la ei am aflat direct in 2014 despre EuroMaidan si despre cenzura media care inconjura protestele lor. Cu o marioneta ruseasca la conducerea tarii, demonstratiile au lasat in urma morti si raniti.

Cam ce-am vazut de curand in Belarus si Kazahstan, tari „suverane” si „independente” aflate sub „protectia” Rusiei.

Intre timp Ucraina s-a apropiat si mai mult de Europa, iar acest lucru nu convine marelui vecin de la Est. Ne convine sau nu, suntem vecini cu Ucraina si in apropiata vecinatate a Rusiei. Ca atare suntem primii afectati de ceea ce se intampla in tara vecina.

Prieteni in Ucraina

Am vazut si eu mesaje de genul „Ucraina nu este prietena Romaniei” si invocari ale istoriei recente sau mai vechi. Pai asa face si Putin, tot istoria o invoca in modul in care-i convine, atunci cand invadeaza Ucraina.

Ideea este ca daca ne-am raporta doar la istorie, am fi intr-un etern conflict. Nu doar noi cu vecinii, ci si francezii cu nemtii si cam toate natiile din lume.

Linistea si prosperitatea Europei din ultimii zeci de ani au venit tocmai din ingroparea securii razboiului. Cand razboiul bate din nou la portile Europei civilizate, neintelegerile mai vechi trebuie cu atat mai mult ingropate.

Recunosc ca in timpul mandatului lui Petro Porosenko am privit cu tristete suprimarea invatamantului in limba materna in Ucraina. Sunt sigur insa ca intr-o Ucraina europeana, drepturile romanilor de-acolo vor fi altfel tratate. N-am aceeasi siguranta pentru minoritatile dintr-o Ucraina rusificata.

Lui Putin nu-i pasa nici de cetatenii rusi pe care-i trimite carne de tun pe frontul ucrainean. De ce i-ar pasa mai mult de minoritati?

Aceasta retorica n-are relevanta in fata tavalugului declansat de invazia Rusiei in Ucraina. In plus bombele rusesti nu tin cont de nationalitate atunci cand cad in cartierele populate.

prieteni in Ucraina

Propaganda si manipulare

Putin vorbeste despre „operatiuni speciale” pentru a scapa poporul prieten de nazistii care au confiscat puterea in Ucraina. Mai mult, televiziunile de stat negau existenta vreunui razboi in Ucraina, aratand imagini live camera din Kiev, cu cer senin.

Astfel de mesaje au fost preluate la noi de tot felul de sosoace si alte dobitoace conectate la propaganda rusa.

Doar ca intre timp soldatii rusi cazuti prizonieri vorbesc cu parintii de acasa si spun ca n-au stiut ca vor fi trimisi la razboi. Propaganda ruseasca a fost praf in ochii lumii civilizate, dar a functionat si in randul militarilor rusi. Exercitiile militare s-au „transformat” peste noapte intr-un razboi in Ucraina, pe care Rusia incepe sa-l recunoasca.

Nu poti sa duci tratative de pace daca nu exista razboi. Nici sute de mii de refugiati nu pleaca de drag din tara lor peste noapte.

Pentru cei care cred inca basmele rusesti, ii invit sa-si incordeze neuronii si sa gandeasca un pic.

Ei ar pleca in graba de acasa, fugind spre o tara straina, daca n-ar fi razboi? Daca da, ce si-ar lua intr-o valiza cu care sa mearga pe jos pana la vama?

Nazisti in Ucraina?

Alta marota a propagandei putiniste este ca la carma Ucrainei sunt nazisti. Si acesti nazisti vor sa distruga populatia rusofona din autoproclamatele statele populare si din Ucraina.

Ce vedem la TV? Rusi traind in Ucraina, care le cer socoteala invadatorilor rusi in limba lor materna. Mai mult, Zelenski are radacini evreiesti si a fost votat masiv de populatia vorbitoare de rusa din Ucraina.

Mult mai aproape este Putin de nazisti, datorita crimele pe care le comite in Ucraina.

putin hitler

Sursa foto

A propos de manipulare si intoxicare, postul Russia Today nu mai poate difuza stiri in Romania. La fel site-ul Sputnik si subsidiarele din lista:

  • bitinitiators.com
  • profitsmall.com
  • yourincome.site
  • ru.md.sputniknews.com
  • md.sputniknews.com
  • ro.md.sputniknews.com
  • citestesitu.com
  • rtnews.ro
  • cloudx.ro

Sa speram ca astfel de masuri vor viza si conturile din social media. Pentru moment activitatea postacilor a scazut proportional cu devalorizarea accentuata a rublei. In schimb mai sunt destui prostaci si idioti utili care inghit pe nemestecate propaganda ruseasca si o dau mai departe.

Cam tarziu luate aceste masuri in Romania si doar dupa ce Uniunea Europeana a interzis propaganda ruseasca.

Prieteni in Ucraina cuprinsa de teroare, autoritati romanesti in reluare

La fel ca atunci cand suntem surprinsi de iarna in fiecare an, autoritatile noastre sunt cu cateva zile in urma evenimentelor. Cred ca mai dormeau si azi, daca n-ar fi fost presiunea publica si deciziile din Europa.

Abia in ziua a treia de razboi au inceput sa se activeze conducatorii Romaniei. Premierul macar a donat sange, insa presedintele nu si-a gasit inca timp sa mearga la vamile in care sosesc refugiatii.

In schimb Maia Sandu vorbeste direct cu refugiatii, iar comisarul european Ylva Johansson a ajuns la vama Siret.

Noroc cu romanii de rand, care nu au asteptat exemplul autoritatilor, ci s-au mobilizat pentru primirea refugiatilor de la primele ore.

In schimb la declaratii si luari de pozitie, autoritatile noastre sunt cele mai tari.

Spor schimbator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.