Pe langa obiceiurile vechi mai adaug unul nou in ziua de Joi. Am eu cateva obiceiuri de care ma tin in fiecare saptamana, de genul Luni nu beau alcool si Miercurea fara carne. Am zis sa fie si ceva pozititv, fara restrictii, asa ca Joia facem pizza in casa cu Mozzarella Gourmet Delaco.
Joia facem pizza in 10 pasi simpli
Mozzarella Fresca ati vazut pe la mine mai ales in articolele de la degustarile Branzeturi cum se cuvin. In schimb Mozzarella Gourmet Delaco este legata indisolubil de pizza.
Tot despre pizza este vorba si acum, cand m-am alaturat campaniei Joia facem Pizza.
Imi place ca pizza sa fie cat mai simpla si cat mai crocanta. In acest sens am incercat Joi 2 tipuri de blaturi.
Am inceput cu un blat facut in casa, dupa reteta lui Jamie Oliver. Cata faina, atata iaurt, cam asta este reteta blatului.
Le-a amestecat doamna mea bine, in timp ce eu am fotografiat.
Apoi a intins coca cu facaletul.
Bine, nici eu n-am stat. Ca sa fotografiez m-am oprit din activitatea de razuire a Mozzarellei Gourmet.
Tot in sarcina mea a fost taierea prazului in rondele. Pai da, ce pizza sa fie daca n-are branza si praz? Am mai folosit sos de rosii pentru a unge blatul.
Apoi am imprastiat peste sos Mozzarella rasa.
Am pus praz din plin.
Apoi cateva sardine marinate pentru decor si cam astea au fost ingredientele.
Am pus tava de pizza la cuptor si-am inceput sa inghit in sec pana cand s-a copt pizza.
Cat timp m-am gandit eu daca sa asociez bunatatea cu un vin sec sau cu o bere rece, incepuse deja sa miroase bine in bucatarie.
Iar cand am scos pizza din cuptor mirosul a devenit si mai imbietor. Ca sa-i mai iasa sufletul si sa se raceasca un pic, am inceput sa portionez pizza.
Cu aceasta ocazie am facut si proba de calitate, ca sa vad daca se se indinde pe masurate.
Mozza fi(r)e cu tine Joi
Mozzarella face parte dintre branzeturile obtinute prin procedeul Pasta Filata. Aceasta metoda a aparut in sudul Italiei, ca o modalitate de conservare a branzeturilor.
In procesul de fabricatie, dupa adaugarea cheagului se obtine coagulul, care se taie in felii subtiri. Acestea sunt oparite si amestecate pana cand se incheaga intr-o singura bucata de cas.
Oparirea casului era necesara pentru ca branza sa reziste la temperaturile mari din sudul Italiei. Structura casului astfel format este una stratiforma, casul putand fi „tras” in fire. De la acest procedeu de tragere in fire vine numele Pasta Filata.
Dupa tragerea in fire urmeaza framantarea si punerea in forme.
Atunci cand se rupe o bucata dintr-o branza obtinuta prin metoda Pasta Filata sunt vizibile fasiile. Si mai vizibile sunt firele cand se rupe o bucata fierbinte de pizza in care a fost folosita Mozzarella de calitate.
Cat este fierbinte, Mozzarella isi aduce aminte de firele din ADN-ul de cas oparit 🙂 Adica isi aminteste de tragerea in fire, fire care sunt vizibile atunci cand indepartati feliile de pizza proaspat taiate.
Si mai vizibile sunt firele atunci cand tragi direct din Mozzarella calda de pe pizza.
Joi facem pizza si mai buna
Am repetat experienta, de data asta cu pizza facuta din aluat de pizza cumparat. Am tinut cont si de invatamintele de la experienta cu aluat facut de noi, asa ca am facut urmatoarele modificari:
- am folosit un blat mai subtire, ca sa fie pizza si mai crocanta,
- blatul l-am uns cu mai putin sos de rosii, ca sa nu se incrudeze,
- din Mozzarella Gourmet rasa am pus o cantitate mai mare, ca sa ma asigur ca pizza mea are un mare gust.
Asta a fost tot, n-am mai pus peste sau alte ingrediente, incercand sa fac pizza cat mai simpla. Insa la praz n-am renuntat, chiar l-am pus cu multa dragoste la mijloc.
Pai nu degeaba este Dragobetele azi, uite si dovada de love pizza cu p de la praz 🙂
V-am facut pofta?
Daca da, faceti si voi pizza in casa.
Spor bucataritor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei