Ziua Teatrului la Craiova, offline si online

Am amintit despre Ziua Teatrului atunci cand v-am spus spectacolele de anvergura de la Teatrul National Marin Sorescu din Craiova. Acum detaliez despre evenimentele de Duminica, 27 Martie, cand se sarbatoreste Ziua Mondiala a Teatrului.

De 3 ori Ziua Teatrului la Craiova

Despre Hektomeron online aveti deja detalii in link-ul de mai sus. Va mai spun doar ca la acest proiect de anvergura si-au adus contributia 100 de regizori din 100 de tari.

Insa pana atunci, la ora 11:00 in Sala „I.D. Sirbu” este evenimentul dedicat marelui actor Valer Dellakeza, cu ocazia implinirii varstei de 80 de ani.

Valer Dellakeza 80 de ani de Ziua Teatrului

Dintre toate rolurile pe care le-a jucat pe scena, pentru mine rolul lui Valer Dellakeza din UBU REX a ramas memorabil. Nu voi fi prezent la eveniment, tot din motive aniversare, tatal meu sarbatorind tot Duminica, tot 80 de ani.

Insa ii urez maestrului multa fericire si-i amintesc cu drag despre un moment fericit la care a fost prezent.

De la fericire trecem la lucruri mai grave. De la ora 18:00 vom urmari online premiera spectacolului Noua Ordine Mondiala, de Harold Pinter, in regia Tetianei Shelepko.

Tetiana Shelepko a reprezentat Ucraina in proiectul HEKTOMERON, iar acum continua sa lucreze in Kievul bombardat pentru premiera spectacolului

„In timpul războaielor, teatrul devine un adapost pentru suflete, ne permite să evadam din nebunia razboiului”, zice Tetiana.

Micul teatru independent ProEnglish din Kiev s-a transformat la propriu intr-un „art shelter” pentru artisti. Trupa se adaposteste in subsolul teatrului pentru a supravietui si pentru a-si duce mai departe menirea artistica.

Noua Ordine Mondiala

Au blocat ferestrelor celor 2 camere cu vedere la strada, iar sala de spectacole s-a transformat in dormitor. Pe timp de noapte sau cand suna sirenele, oamenii de pe strada sunt adapostiti in subsolul teatrului.

In rest sunt ocupati cu repetitiile, cu descarcarea ajutoarelor sau cu interviuri despre razboiul din Ucraina.

Premiera va fi transmisa live pe internet si preluata de teatre din Germania, Slovacia, Portugalia si Romania.

Spor urmaritor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.