Bunatati din Thassos savurate in Grecia

Sa va fac pofta si cu cateva bunatati din Thassos, daca tot v-am povestit despre vacanta greceasca.

Am pus mai multe bunatati savuroase, dar si mai multe gasiti in imaginile din vacanta.

Bunatati din Thassos pescuite de mine

V-am spus deja ca am fost de 5 ori la pescuit, sa va povestesc si ce-am bucatarit.

la pescuit de bunatati din Thassos

Prima partida de pescuit a fost la plaja Isidora, intr-un loc nou. Nu aveam mari asteptari, dar tot am prins 4 pestisori.

bunatati din Thassos, captura de la Isidora

I-am pus la rece, in asteptarea capturilor urmatoare.

A doua zi de dimineata am fost la Astrida, intr-un loc in care am mai pescuit. Deja mai bine 🙂

bunatati din Thassos, captura de Astrida

Dupa amiaza am fost la Salonikios, unde am pescuit de multe ori. Mi s-a alaturat si Lucica, asa ca am avut o captura si mai buna.

bunatati din Thassos, captura Salonikios

Se stransese suficienta prada, asa ca seara am facut peste prajit, cu malai si cu ceapa. Doar malaiul a fost din Romania, pentru ca la greci gasesti doar faina de malai. Nu este crocanta ca malaiul nostru, ci mai degraba ca o faina galbena.

In rest pestele, uleiul si ceapa au fost bunatati din Thassos.

Nu doar dupa volei m-am racorit cu Heineken Silver, ci si in timp ce se prajea pestele.

bere rece cat timp se prajeste pestele

Incetul cu incetul s-a umplut oala cu peste.

peste prajit cu malai si ceapa

Berea a fost doar de racorire, pentru peste am avut vin grecesc din Thassos.

peste prajit si vin de Thassos

Este vorba despre un cupaj de Assyrtiko si Moscato, un vin sec perfect pentru peste prajit.

Urmatoarea partida de pescuit a fost la Aliki, unde am prins mai multi pesti din familia doradelor.

bunatati din Thassos: captura de Aliki

De data asta am asortat pestele prajit in malai cu un cupaj sec de Assyrtiko, Athiri si Chardonnay.

vin alb grecesc

Din nou s-au acompaniat foarte bine.

In a doua saptamana de vacanta am fost la ultima partida de pescuit, tot la Aliki.

Iar captura frumoasa, ba am dat si peste un peste care mi-a rupt firul. Eu sa fiu sanatos, ca pestele prins a fost gustos.

bunatati din Thassos, captura finala Aliki

In afara de pestele proaspat prins si pregatit de mine, am mai mancat peste doar in ciorba.

Ciorba de peste in Thassos

Prima ciorba de peste a fost la Kekes-Skidia, unde stiam din anii trecuti ca este un fel de supa-crema cu bucati de peste. La fel a fost si acum, doar ca pestele mai rarut, iar pretul cam scumput.

Ne-am razbunat la Taverna Leonidas, la Aliki beach, unde portiile sunt generoase, iar preturile decente.

ciorba de peste la Taverna Leonidas Aliki

Mi-a mai placut ceva, sezlongurile de la plaja sunt gratis daca iti comanzi ceva de la Leonidas.

Noi ne-am facut direct rezervare pentru pranz, iar cand am venit de la pescuit am si eliberat sezlongurile. Spre bucuria celor de la taverna si a celor care se buluceau la pranz spre plaja.

A treia ciorba de peste am mancat-o in Limenas, la Taverna Simi. Si acolo am mai mancat ciorba de peste si-n alte dati, iar legumele intregi sau in bucati marei sunt marca lor.

ciorba de peste la Taverna Simi Limenas

In afara de ciorba de peste, n-am ratat icrele (tarama) si caracatita.

Tarama la Taverna Simi

La Leonidas am mai savurat creveti si scoici, dar nu le-am pozat pe toate.

bunatati din Thassos: creveti

Sun dried grill octopus

Sunt 2 tipuri de caracatita care se mananca in Thassos.

Mie-mi place mai mult caracatita uscata la soare si apoi pregatita pe gratar. Este mai tare, dar mult mai aromata si are un gust aparte.

sun dried grill octopus

Am mancat si caracatita fiarta, la Simi in Limenas.

caracatita la Simi

Buna si asta, mai molicica, dar parca tot mai savuroasa este sun dried grill octopus.

Alta diferenta este ca imi pot face si acasa caracatita de-asta fiarta, insa cea uscata la soare este specifica vacantelor.

Bunatati din Thassos, miel si ied la Theologos

In afara de fructe de mare si peste, in Thassos imi plac foarte mult preparatele pastorale.

„Am facut-o de oaie” si acum, mai intai cu Lamb Chops savuros la Taverna Pirofani in Tripiti.

Apoi in prima zi cu nori am dat o fuga la Theologos, unde poti savura preparate pe baza de oaie si capra.

miel si ied la Theologos

In stanga este portia de 450 grame de ied, in dreapta 450 grame de miel, iar la mijloc o salata de ardei copti.

Insa inainte de ele am savurat kokoretsi.

bunatati din Thassos: kokoretsi

Sunt intestine de oaie facute la rotisor, unde se infasoara pe un tub metalic. De acolo si forma rotunda a invelisului din imagine. In interior sunt organe de oaie si capra.

Gustul este identic cu al „buretilor” pe care-i facea bunica-mea de Paste, din aceleasi ingrediente. Insa in tigaie, nu la rotisor, iar la greci prezentarea este mai pretentioasa.

Pe la noi din intestine de miel se mai face si ciorba de Paste, un fel de ciorba de burta, doar ca de oaie.

Bunatati din Thassos: vinuri locale

Am baut si acum vinuri grecesti, insa am insistat sa fie si vinuri din Thassos.

Am gasit data trecuta un vin rosu, l-am luat acasa si mi-a placut.

Acum am gasit de la acelasi producator din Thassos vin alb, rosu si rose, la preturi intre 8 si 10 Euro sticla.

Bunatati din Thassos

Doar rose-ul nu l-am degustat, insa l-am luat pentru acasa.

Vinul alb este un cupaj de Assyrtiko si Moscato, la rose nu scrie nimic, iar rosul este Merlot cu Limnio.

vinuri de Thassos

In afara de vinuri, la berile grecesti nu prea ma arunc, dar am mai baut Alfa. Am baut mai ales Heineken Silver si Heineken la 500 ml, inca exista la greci sticla normala.

Heineken Silver romanesc si Heineken 500 ml grecesc

Apoi ne-am racorit cu Aperol Spritz, ne-am incalzit cu visinata, iar la pepene cantalup am picurat Ouzo.

Hai noroc si la mai mare!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.