Sa va fac pofta si cu cateva bunatati din Thassos, daca tot v-am povestit despre vacanta greceasca.
Am pus mai multe bunatati savuroase, dar si mai multe gasiti in imaginile din vacanta.
Bunatati din Thassos pescuite de mine
V-am spus deja ca am fost de 5 ori la pescuit, sa va povestesc si ce-am bucatarit.
Prima partida de pescuit a fost la plaja Isidora, intr-un loc nou. Nu aveam mari asteptari, dar tot am prins 4 pestisori.
I-am pus la rece, in asteptarea capturilor urmatoare.
A doua zi de dimineata am fost la Astrida, intr-un loc in care am mai pescuit. Deja mai bine 🙂
Dupa amiaza am fost la Salonikios, unde am pescuit de multe ori. Mi s-a alaturat si Lucica, asa ca am avut o captura si mai buna.
Se stransese suficienta prada, asa ca seara am facut peste prajit, cu malai si cu ceapa. Doar malaiul a fost din Romania, pentru ca la greci gasesti doar faina de malai. Nu este crocanta ca malaiul nostru, ci mai degraba ca o faina galbena.
In rest pestele, uleiul si ceapa au fost bunatati din Thassos.
Nu doar dupa volei m-am racorit cu Heineken Silver, ci si in timp ce se prajea pestele.
Incetul cu incetul s-a umplut oala cu peste.
Berea a fost doar de racorire, pentru peste am avut vin grecesc din Thassos.
Este vorba despre un cupaj de Assyrtiko si Moscato, un vin sec perfect pentru peste prajit.
Urmatoarea partida de pescuit a fost la Aliki, unde am prins mai multi pesti din familia doradelor.
De data asta am asortat pestele prajit in malai cu un cupaj sec de Assyrtiko, Athiri si Chardonnay.
Din nou s-au acompaniat foarte bine.
In a doua saptamana de vacanta am fost la ultima partida de pescuit, tot la Aliki.
Iar captura frumoasa, ba am dat si peste un peste care mi-a rupt firul. Eu sa fiu sanatos, ca pestele prins a fost gustos.
In afara de pestele proaspat prins si pregatit de mine, am mai mancat peste doar in ciorba.
Ciorba de peste in Thassos
Prima ciorba de peste a fost la Kekes-Skidia, unde stiam din anii trecuti ca este un fel de supa-crema cu bucati de peste. La fel a fost si acum, doar ca pestele mai rarut, iar pretul cam scumput.
Ne-am razbunat la Taverna Leonidas, la Aliki beach, unde portiile sunt generoase, iar preturile decente.
Mi-a mai placut ceva, sezlongurile de la plaja sunt gratis daca iti comanzi ceva de la Leonidas.
Noi ne-am facut direct rezervare pentru pranz, iar cand am venit de la pescuit am si eliberat sezlongurile. Spre bucuria celor de la taverna si a celor care se buluceau la pranz spre plaja.
A treia ciorba de peste am mancat-o in Limenas, la Taverna Simi. Si acolo am mai mancat ciorba de peste si-n alte dati, iar legumele intregi sau in bucati marei sunt marca lor.
In afara de ciorba de peste, n-am ratat icrele (tarama) si caracatita.
La Leonidas am mai savurat creveti si scoici, dar nu le-am pozat pe toate.
Sun dried grill octopus
Sunt 2 tipuri de caracatita care se mananca in Thassos.
Mie-mi place mai mult caracatita uscata la soare si apoi pregatita pe gratar. Este mai tare, dar mult mai aromata si are un gust aparte.
Am mancat si caracatita fiarta, la Simi in Limenas.
Buna si asta, mai molicica, dar parca tot mai savuroasa este sun dried grill octopus.
Alta diferenta este ca imi pot face si acasa caracatita de-asta fiarta, insa cea uscata la soare este specifica vacantelor.
Bunatati din Thassos, miel si ied la Theologos
In afara de fructe de mare si peste, in Thassos imi plac foarte mult preparatele pastorale.
„Am facut-o de oaie” si acum, mai intai cu Lamb Chops savuros la Taverna Pirofani in Tripiti.
Apoi in prima zi cu nori am dat o fuga la Theologos, unde poti savura preparate pe baza de oaie si capra.
In stanga este portia de 450 grame de ied, in dreapta 450 grame de miel, iar la mijloc o salata de ardei copti.
Insa inainte de ele am savurat kokoretsi.
Sunt intestine de oaie facute la rotisor, unde se infasoara pe un tub metalic. De acolo si forma rotunda a invelisului din imagine. In interior sunt organe de oaie si capra.
Gustul este identic cu al „buretilor” pe care-i facea bunica-mea de Paste, din aceleasi ingrediente. Insa in tigaie, nu la rotisor, iar la greci prezentarea este mai pretentioasa.
Pe la noi din intestine de miel se mai face si ciorba de Paste, un fel de ciorba de burta, doar ca de oaie.
Bunatati din Thassos: vinuri locale
Am baut si acum vinuri grecesti, insa am insistat sa fie si vinuri din Thassos.
Am gasit data trecuta un vin rosu, l-am luat acasa si mi-a placut.
Acum am gasit de la acelasi producator din Thassos vin alb, rosu si rose, la preturi intre 8 si 10 Euro sticla.
Doar rose-ul nu l-am degustat, insa l-am luat pentru acasa.
Vinul alb este un cupaj de Assyrtiko si Moscato, la rose nu scrie nimic, iar rosul este Merlot cu Limnio.
In afara de vinuri, la berile grecesti nu prea ma arunc, dar am mai baut Alfa. Am baut mai ales Heineken Silver si Heineken la 500 ml, inca exista la greci sticla normala.
Apoi ne-am racorit cu Aperol Spritz, ne-am incalzit cu visinata, iar la pepene cantalup am picurat Ouzo.
Hai noroc si la mai mare!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei