Zestre culinara si asocieri grecesti-oltenesti

Stiti la ce zestre culinara olteneasca m-am gandit de curand. Ca sa va incurc, mai adaug si lectura de vacanta 🙂

zestre culinara si lectura de vacanta

Iar ca sa va ajut, amintesc doar cateva ingrediente:

  • praz,
  • raci oltenesti,
  • zeama de varza,
  • paine in test,
  • saramura de pui,
  • lutita,
  • Maghiran.

Era vorba despre un posibil brand culinar oltenesc, la provocarea primita de la Curator & Connaisseur.

Zestre culinara volumul 2

Imi faceam ordine printre carti, ca sa stiu ce-mi iau de citit in vacanta greceasca din Thassos. Asa am dat peste Zestre culinara Profi vol. 2, despre care nu mai stiu de unde a ajuns la mine.

Sotia mea zice ca am adus-o de la vreun eveniment la care am participat. Sa fi fost Webstock, Food Bbloggers sau altul? Nu-mi mai aduc aminte, insa m-am bucurat s-o regasesc.

M-a bucurat si mai mult sa vad ca este o contributie de la Fata care gateste cu flori. Am interactionat de curand intr-o asociere greceasca-olteneasca. Dar nu stiam atunci despre contributia ei la aceasta Zestre culinara.

Citind in volumul 2 despre bunatati din Oltenia, am fost bucuros sa descopar reteta de raci umpluti, care contine si praz. Claudia Romana Rista aminteste si despre saramura de pui, despre ciusti si despre painea in test.

Mai mult, mi-a amintit si despre Dragavei, pe care-l uitasem, dragul de el. De multe ori cand am avut Dragavei la Miercurea fara carne, m-au intrebat prietenii din alte zone ce-i ala.

Acum am aflat de la Fata care gateste cu flori o reteta de Papusi de Dragavei, chiar de la mine din Dolj. N-am mai mancat asa ceva, dar abia astept sa bucataresc.

Lectura pe paine

Voi ce carti mai savurati in vacanta? Pentru sederea in Thassos mi-am mai luat cateva carti savuroase:

  • Ierburi uitate – Mona Petre,
  • Bucataria etniilor din Cernauti – Jusefina Weidhofer,
  • Odorama. Istoria culturala a mirosului – Federico Kukso.

Le voi citi pe indelete in timp ce savurez bunatati locale si vinuri grecesti.

N-am gasit Maghiranul printre ierburile uitate, dar sunt curios daca voi gasi praz in retetele etniilor din Cernauti  🙂

Despre istoria culturala a mirosului ce sa mai zic, abia astept s-o deslusesc.

Spor cititor si la (mai) mare!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.