Chiar de Sf. Dumitru am degustat un meniu de toamna deosebit de echilibrat. Mai tineti minte cand am inaugurat restaurantul mediteranean din Craiova? De Sf. Dumitru am revenit la Olive in gasca blogosferica mai mare, pentru o delicioasa degustare.
Degustare meniu de toamna la Olive
Restaurantul Olive pregateste schimbarea meniului si ne-a oferit in avanpremiera o degustare fascinanta.
Cum este obiceiul la evenimentele cu staif, am inceput cu un spumant. S-a nimerit degustarea chiar de Sf. Dumitru, asa ca am dat noroc cu bloggerii ca sa ne fie de bine 🙂
Pana acum bausem de putine ori Pinot Grigio si niciodata nu mi-a spus nimic acest soi. La Olive am avut o revelatie si am inceput sa-l apreciez.
Mai intai sub forma de spumant Pinot Grigio Extra Dry, DOC Veneto. Este un vin certificat organic si vegan, iar sticla M-USE este spectaculoasa.
Este un nou tip de sticla, a carei denumire duce mai intai cu gandul la Muza care ii inspira pe vinificatori. Dar si la Multi Use, in sensul ca sticla poate fi reutilizata.
Aceste informatii le-am aflat mai tarziu, citind documentatia. Pe moment am fost placut impresionat de vinul sprintar care a dat startul evenimentului.
Vinurile au fost prezentate de somelierul Mihai Soare, pe care-l zarisem si la inaugurarea restaurantului, intr-o zi cu ploaie din plin.
A fost de bun augur ploaia de la lansare, iar acum Mihai Soare ne-a vorbit despre vinurile serii. Dar nu numai despre bunatatile lichide, cat si de asocierile cu bunatatile din meniu.
Dupa spumant am mai degustat inca 2 vinuri obtinute din Pinot Grigio.
Ce bunatati am savurat la Restaurant Olive
Mai intai am degustat un vin alb Pinot Grigio Pirovano DOC Veneto, care s-a asociat de minune cu o portie de ansoa cu ulei de masline.
Dupa ce-am amestecat bine in gura bucatile de ansoa, vinul s-a echilibrat perfect cu pestele.
Deja imi schimbasem in bine parerea despre Pinot Grigio, cand a venit si rose-ul obtinut din acelasi soi.
Rose-ului i-am dat mai multa atentie. Mai intai le-am turnat in pahar colegelor de masa, apoi l-am degustat.
Am simtit note de piersici din alea turtite si cirese alb-galbene-rose. Rose-ul s-a asociat perfect cu un pate de pui, cu galbiori de-asupra si o cireasa galbena pictata din sosul-crema.
Dupa ce-am facut legatura cu detaliul din farfurie pe care-l simtisem in aroma, am afisat zambetul de mai sus.
La degustari blogoltenii dau noroc la rose, asa ca ne-am pastrat obiceiul si acum la degustarea acestui meniu de toamna.
Dupa rose-ul perfect echilibrat cu pateul de pui, am spalat bolta palatina cu un shot de castraveti. Surprinzator de bun si de eficient.
Hai noroc si inca un rand!
Dupa o scurta pauza de socializare am reluat degustarea de bunatati lichide si solide. Bineinteles ca intre vinuri ne-am hidtratat cu apa.
A treia combinatie a venit cu un vin pe care nu-l apreciez in mod normal. Am degustat in mai multe ocazii Orange Wine si este asa cum iti spun creatorii lui. Un Orange Wine tipic este un vin care ori iti place, ori nu-ti place. Pana acum nu l-am apreciat deoarece nu reuseam sa trec de aroma de zeama de varza, care mi se parea nefireasca.
Uite ca am mai spulberat inca o prejudecata, iar Orange Wine-ul Dradara mi-a placut foarte mult. Este un vin obtinut din soiul cehoslovac Palava in zona Minis-Maderat
Palova este un soi de struguri albi, care au fost vinificati dupa tehnologia obtinerii vinurilor rosii, cu fermentare-macerare pe pielite. La Dradara au obtinut un vin sec rose-portocaliu, cu 15% alcool. N-am simtit „zeama de varza”, insa am recunoscut mai intai note de piersica. Apoi si un subtil trandafir roz, care da in vileag mostenirea din partea familiei Gewurztraminer.
Aici am crezut ca vinul bate mancarea, dupa ce-am degustat din friptura pregatita de gazde.
Nu gustasem inca si crema de usturoi, ca sa nu stric gustul vinului. Insa crema era foarte delicata si dupa ce-am adaugat-o pe friptura, aceasta s-a echilibrat bine cu vinul puternic.
Si uite-asa am reusit sa savurez cu deosebita placere un Orange Wine. Cu un asemenea vin surprinzator am dat noroc si cu gazda noastra de la Restaurantul Olive.
Mi-a placut atat de mult Orange Wine-ul incat am suprins si mai bine urmele de glicerol de pe peretii paharului.
Meniu de toamna la final!
Credeati ca s-a terminat degustarea. Ba bine ca nu! A urmat un desert asociat cu Lecram de Corcova. Este un cupaj rosu de Cabernet Sauvigon, Merlot si Syrah, maturat in baricuri de stejar. Cele 13,5 grade alcoolice au fost bine integrate si s-au echilibrat din nou cu desertul.
De data asta a fost o prajitura cu faina de castane, cu ciocolata si fructe rosii. Notele de fructe rosii din vin s-au echilibrat cu fructele din desert, iar aroma de castane a fost sublima.
De obicei nu prea mananc dulciuri. Am zis la inceput doar sa gust sa vad daca sunt asociate echilibrat gusturile. Dar cum desertul n-a fost foarte dulce, l-am savurat pana cand l-am mancat pe tot.
Degustarea fiind incheiata, am mai ramas la un pahar de vorba cu vinurile preferate de fiecare.
Ca sa nu stam pe gol, gazdele ne-au adus masline pane.
Le apreciasem si la deschiderea restaurantului, ba am incercat sa-mi fac si acasa la Miercurea fara carne. Nu le-am reusit la fel de bune precum cele de la Olive, de unde si denumirea 🙂
In seara urmatoare am revenit la Olive ca sa sarbatoresc Sf. Dumitru in familie si am inceput cu… masline pane. Ceea ce va doresc si voua 🙂
Daca ti-am facut pofta cu atatea bunatati, poti sa te opresti la un pahar vin asociat cu o mancare excelenta la restaurantul Olive.
Spor savurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
No Responses