Cand am zis despre raci la Miercurea fara carne, a fost doar asa de teasing. Ghiftuiala a fost Luni, dar abia acum am ragaz sa va povestesc. Enjoy!
Raci ca la tara
Cine aude ca-n copilarie mancam raci la tara, isi inchipuie vreun Chateau cu mancaruri exotice si fructe de mare.
Racii de tara nu sunt fructe de mare, ci numele unui preparat simplu, mai degraba de post. Raci sunt denumiti ardeii rosii pusi la uscat, apoi utilizati in bucatareala.
Umplutura introdusa in ciustile rosii imprumuta o culoare portocalie in timpul fierberii, de unde si denumirea.
Daca ati mancat raci adevarati sau fructe de mare, stiti ca dupa fierbere au o culoare portocalie intensa. Acum, ca am dezvaluit misterul, sa va povestesc si despre evenimentul Raci la „Dolju-n bucate“ din 15 Mai.
Mai fusesem la evenimente Dolju-n bucate si chiar in ziua respectiva m-a atentionat Facebook Memories despre bunatatile din 2018.
Diferenta fata de atunci a fost faptul ca acum racii au fost vedetele evenimentului. Adica toti participantii au pregati raci cu diverse umpluturi, pe langa care am gasit si alte preparate traditionale.
Evenimentul a avut loc la Centrul Creatiei Populare Dolj, in hol si-n Galeriile Cromatic.
Centrul Creatiei Populare este numele scurt al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj.
La evenimentele care evidentiaza aceste traditii doljene au fost si invitati de peste Dunare, de la Asociatia Vlahilor in Bulgaria.
Normal, deoarece racii nu se gateau in mod traditional in toata Oltenia, ci doar in localitatile din Valea Dunarii. Pe ambele maluri, dupa cum voi detalia in continuare.
Constelatia racilor din Valea Dunarii
Nu stiu sa existe o zi culinara dedicata racilor, insa pe 15 Mai am intrat voluntar si ghiftuit in Zodia Rac.
Eu sunt Taur, adica Mai pofticios din fire, dar Luni am fost Rac sub toate aspectele. Intr-un singur punct m-am nimerit in aspect zodiacal retrograd. Am fost cu masina si n-am putut sa gust bunatatile lichide cu volum alcoolic.
Asta sa fie necazul, pentru ca in rest am gustat din aproape toate bunatatile dedicate racilor. Aproape toate, pentru ca neputand sa beau si-un vin sau o tuica, la un moment dat bunatatile n-au mai intrat 🙂
Am venit un pic mai inainte de deschiderea oficiala a evenimentului, ca sa fac cat mai multe poze cu preparatele traditionale.
Am trecut pe la fiecare stand al participantilor de la Dolju-n bucate, care ne-au pregatit bunatati din urmatoarele localitati:
- Bailesti,
- Bechet,
- Calafat,
- Carpen,
- Craiova – Liceul de Industrie Alimentara,
- Galicea Mare,
- Izvoare,
- Motatei.
Asociatia Vlahilor din Bulgaria a fost reprezentata de satele Gomotarti si Florentin din judetul Vidin. Au fost prezenti si reprezentantii Casei de Cultura Probuda.
Prezentarea evenimentului a fost facuta de Amelia Etegan, managerul Centrului Creatiei Populare.
A facut echipa cu Doru Ciolacu, jurnalist TV care ne face pofta in emisiunile „Romania in bucate” si „Țăst Show”.
Raci la Dolju-n bucate, in ipostaze variate
Nu credeti spusele Ameliei Etegan? Pai atunci am sa enumar cu dovezi cateva preparate pe baza de raci:
- traditionali,
- reinterpretati,
- uscati,
- cu praz si jumari,
- de post,
- ciorba de raci cu umplutura de ceapa si praz,
- sarmale cu ardei de raci,
- cu praz,
- ciorba de raci cu zeama de varza,
- de post cu orez si ciuperci,
- sarmale cu raci si afumatura,
- de post umpluti cu varza,
- umpluti cu carne tocata,
- umpluti cu fasole,
- cu orez si legume,
- cu carne,
- cu orez si nuci,
- raci umpluti cu branza si oua.
Daca nu v-a fost de ajuns, am remarcat prezenta racilor si-n alte preparate gen saramura de pui sau de peste.
Ei bine, acum ma credeti cand ziceam n-am mai putut sa gust din toate bunatatile? 🙂
Cum a fost ziua racilor la Craiova
Prezentarea oficiala a inceput la standul Liceului de Industrie Alimentara din Craiova, care a imbinat traditia cu inovatia.
Influentele din bucataria mediteraneana au fost prezenta in preparatele liceenilor, cum ne-a precizat Laura Pumnea.
Am aflat cateva dintre ingredientele racilor reinterpretati de elevii de la Liceul de Industrie Alimentara.
A urmat apoi standul orasului Bechet.
Pe langa bunatatile dedicate exclusiv racilor, au avut si alte minunatii, cum este iahnia de urzici.
In Galeriile Cromatic era mare aflux de vizitatori. N-am putut sa inregistrez video la toate standurile, asa cum am reusit cu pozele.
Insa in functie de pozitia in care m-am nimerit, am mai prins detalii video de la Asociatia Vlahilor din Bulgaria.
Am reusit sa inregistrez ceva si de la Calafat.
In final am prins un loc de filmare si pentru bunatatile de la Bailesti.
Apoi n-am mai avut timp de poze sau filme la mesele doljenesti sau bulgaresti, pentru ca se bateau turcii la gura mea 🙂
Insa m-am pozat cu doamnele din Bechet, localitatea mea natala. Cu gandul la bunatati nu m-am gandit sa agat de gat si-un sirag cu raci, dar prazul nu l-am uitat.
Dar ca sa fac legatura si cu Bechetul si cu prazul, preferatii mei au fost racii cu praz si cu jumari.
Pofta buna la Dolju-n bucate!
Bune astfel de evenimente, mi-a placea daca ar fi replicate mai des, in Puncte Gastronomice Locale.
Spor savurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei