Raci la Dolju-n bucate, pe gustate si pe saturate

Cand am zis despre raci la Miercurea fara carne, a fost doar asa de teasing. Ghiftuiala a fost Luni, dar abia acum am ragaz sa va povestesc. Enjoy!

raci pe sirag

Raci ca la tara

Cine aude ca-n copilarie mancam raci la tara, isi inchipuie vreun Chateau cu mancaruri exotice si fructe de mare.

Racii de tara nu sunt fructe de mare, ci numele unui preparat simplu, mai degraba de post. Raci sunt denumiti ardeii rosii pusi la uscat, apoi utilizati in bucatareala.

Umplutura introdusa in ciustile rosii imprumuta o culoare portocalie in timpul fierberii, de unde si denumirea.

Daca ati mancat raci adevarati sau fructe de mare, stiti ca dupa fierbere au o culoare portocalie intensa. Acum, ca am dezvaluit misterul, sa va povestesc si despre evenimentul Raci la „Dolju-n bucate“ din 15 Mai.

Mai fusesem la evenimente Dolju-n bucate si chiar in ziua respectiva m-a atentionat Facebook Memories despre bunatatile din 2018.

Diferenta fata de atunci a fost faptul ca acum racii au fost vedetele evenimentului. Adica toti participantii au pregati raci cu diverse umpluturi, pe langa care am gasit si alte preparate traditionale.

Evenimentul a avut loc la Centrul Creatiei Populare Dolj, in hol si-n Galeriile Cromatic.

Centrul Creatiei Populare este numele scurt al Centrului Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Dolj.

La evenimentele care evidentiaza aceste traditii doljene au fost si invitati de peste Dunare, de la Asociatia Vlahilor in Bulgaria.

Normal, deoarece racii nu se gateau in mod traditional in toata Oltenia, ci doar in localitatile din Valea Dunarii. Pe ambele maluri, dupa cum voi detalia in continuare.

Constelatia racilor din Valea Dunarii

Nu stiu sa existe o zi culinara dedicata racilor, insa pe 15 Mai am intrat voluntar si ghiftuit in Zodia Rac.

Eu sunt Taur, adica Mai pofticios din fire, dar Luni am fost Rac sub toate aspectele. Intr-un singur punct m-am nimerit in aspect zodiacal retrograd. Am fost cu masina si n-am putut sa gust bunatatile lichide cu volum alcoolic.

Asta sa fie necazul, pentru ca in rest am gustat din aproape toate bunatatile dedicate racilor.  Aproape toate, pentru ca neputand sa beau si-un vin sau o tuica, la un moment dat bunatatile n-au mai intrat 🙂

Am venit un pic mai inainte de deschiderea oficiala a evenimentului, ca sa fac cat mai multe poze cu preparatele traditionale.

Galeriile Cromatic

Am trecut pe la fiecare stand al participantilor de la Dolju-n bucate, care ne-au pregatit bunatati din urmatoarele localitati:

  • Bailesti,
  • Bechet,
  • Calafat,
  • Carpen,
  • Craiova – Liceul de Industrie Alimentara,
  • Galicea Mare,
  • Izvoare,
  • Motatei.

Asociatia Vlahilor din Bulgaria a fost reprezentata de satele Gomotarti si Florentin din judetul Vidin. Au fost prezenti si reprezentantii Casei de Cultura Probuda.

Dolju-n bucate dedicat racilor

Prezentarea evenimentului a fost facuta de Amelia Etegan, managerul Centrului Creatiei Populare.

Doru Ciolacu si Amelia Etegan la Dolju-n bucate

A facut echipa cu Doru Ciolacu, jurnalist TV care ne face pofta in emisiunile „Romania in bucate” si „Țăst Show”.

Raci la Dolju-n bucate, in ipostaze variate

Nu credeti spusele Ameliei Etegan? Pai atunci am sa enumar cu dovezi cateva preparate pe baza de raci:

  • ciorba de raci traditionala
  • traditionali,
  • reinterpretarea racilor
  • reinterpretati,
  • utilizarea racilor uscati
  • uscati,
  • raci cu praz si jumari
  • cu praz si jumari,
  • zona racilor de post
  • de post,
  • ciorba de raci cu umplutura de ceapa si praz
  • ciorba de raci cu umplutura de ceapa si praz,
  • sarmale cu ardei in stilul racilor
  • sarmale cu ardei de raci,
  • raci cu praz
  • cu praz,
  • ciorba racilor in zeama de varza
  • ciorba de raci cu zeama de varza,
  • raci de post cu orez si ciuperci
  • de post cu orez si ciuperci,
  • sarmale, raci si afumatura
  • sarmale cu raci si afumatura,
  • zona racilor de post umpluti cu varza
  • de post umpluti cu varza,
  • zona racilor umpluti cu carne tocata
  • umpluti cu carne tocata,
  • raci umpluti cu fasole
  • umpluti cu fasole,
  • ardei in stilul racilor cu orez si legume
  • cu orez si legume,
  • zona racilor cu carne
  • cu carne,
  • raci cu orez si nuci
  • cu orez si nuci,
  • raci umpluti cu branza si oua
  • raci umpluti cu branza si oua.

Daca nu v-a fost de ajuns, am remarcat prezenta racilor si-n alte preparate gen saramura de pui sau de peste.

folosirea racilor uscati in saramura de pui

Ei bine, acum ma credeti cand ziceam n-am mai putut sa gust din toate bunatatile? 🙂

Cum a fost ziua racilor la Craiova

Prezentarea oficiala a inceput la standul Liceului de Industrie Alimentara din Craiova, care a imbinat traditia cu inovatia.

Influentele din bucataria mediteraneana au fost prezenta in preparatele liceenilor, cum ne-a precizat Laura Pumnea.

Am aflat cateva dintre ingredientele racilor reinterpretati de elevii de la Liceul de Industrie Alimentara.

A urmat apoi standul orasului Bechet.

Pe langa bunatatile dedicate exclusiv racilor, au avut si alte minunatii, cum este iahnia de urzici.

In Galeriile Cromatic era mare aflux de vizitatori. N-am putut sa inregistrez video la toate standurile, asa cum am reusit cu pozele.

Insa in functie de pozitia in care m-am nimerit, am mai prins detalii video de la Asociatia Vlahilor din Bulgaria.

Am reusit sa inregistrez ceva si de la Calafat.

In final am prins un loc de filmare si pentru bunatatile de la Bailesti.

Apoi n-am mai avut timp de poze sau filme la mesele doljenesti sau bulgaresti, pentru ca se bateau turcii la gura mea 🙂

Ghiftuiala

Insa m-am pozat cu doamnele din Bechet, localitatea mea natala. Cu gandul la bunatati nu m-am gandit sa agat de gat si-un sirag cu raci, dar prazul nu l-am uitat.

cu bechetenii la Dolju-n bucate

Dar ca sa fac legatura si cu Bechetul si cu prazul, preferatii mei au fost racii cu praz si cu jumari.

racii preferati cu praz si jumari

Pofta buna la Dolju-n bucate!

Pofta buna la Dolju-n bucate!

Bune astfel de evenimente, mi-a placea daca ar fi replicate mai des, in Puncte Gastronomice Locale.

Spor savurator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.