Ardei murati am experimentat azi la Miercurea fara carne, dar bucatariti, nu direct din borcan luati. Hai sa va explic contextul.
Arde-i cu o introducere in context
Saptamana trecuta am avut la Miercurea fara carne supa crema de ardei copti. Iar la inceputul acestei saptamani am savurat Raci la Dolju-n bucate.
Daca nu stiti ce sunt racii, sunt niste ardei rosii (pe la noi le mai zice si ciusti), pusi la uscat in sirag si apoi bucatariti cu diverse umpluturi. Asa arata siragul ornamental, nu mai sunt de gatit, pentru ca s-au uscat si s-au decolorat.
Bunica-mea de la Macesu de Jos facea raci de post, in stil ciorba scazuta, cu umplutura de faina, ceapa si cred ca si orez. Pe urma am mai vazut si raci scazuti si cu tot felul de combinatii la interior.
Ei bine, inspirat de la Dolju-n bucate m-am gandit sa bucataresc niste ardei murati. Am zis sa-i fac in stil de mancare de muraturi, dar nu oricum, ci umpluti.
Si cu ce sa-i umplu mai bine, daca nu cu branza? Stati pe-aproape ca sa vedeti ce se coace š
Tartinabile de dimineata
Pentru de dimineata am savurat tartinabile pe paine cu maia si ceapa, perpelita in tigaia de clatite:
- salata „deltaica” icre de hering cu ceapa,
- pasta de masline Kalamata,
- dulcegarie de ardei iute,
- zacusca patimasa.
Am presarat si cateva gogoloaie de Mozzarella in zer, pe felii de sfecla rosie fiarta.
Peste toate am presarat piper roz, apoi am mai pus masline de Thassos si-un fir de ceapa verde.
In intervalul dulce 09:00 – 11:00 am bagat o banana cu ciocolata neagra.
Ardei murati si bucatariti
Am mai avut ardei bulgaresti pe care i-am perpelit in tigaie. Apoi i-am facut in stil de salata de ardei grasi, doar ca astia era slim š
Ardeii bulgaresti nu sunt iuti, sunt mai imbarligati de felul lor si au o aroma discreta. Printre ardeii murati am avut si cativa bulgaresti. I-am calit ca atare in ceapa, praz si ulei de masline.
Ceilalti ardei murati, mai drepti si mai umflati, i-am burdusit cu branza de tara. Inainte sa se caleasca ceapa, i-am perpelit in tigaia de clatite
Apoi i-am pus peste ceapa si prazul calit din tigaie, ca pe o mancare de muraturi.
Cand au fost aproape gata am pus sos de rosii, am mai adaugat cateva masline de Thassos, un pic de piper roz si asta a fost.
Uite asa arata pe pat de mamaliga coapta, cu sosul pus la mijloc.
Cum ardeii murati sunt un pic iuti, au mers de minune cu un pahar de vin.
Pentru seara am mancare de teci de fasole, dar mai pun ceva pe langa, ca sa mearga cu un pahar de vin.
M-am invrednicit sa fac niste chiftele din urmatoarea compozitie:
- cartofi fierti,
- branza,
- marar,
- ou.
Nu le-am prajit in ulei, ci le-am perpeleit in tigaia de teflon.
Pofta buna fara carne!
Update
Daca vreti si ceva dulce in meniu, va poftesca la Brindusa pentru o prajitura de casa, cu urda si telemea de capra.
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Aluculesei Brindusa Aluculesei
Doar bunÄtÄČi la masa ta,sa ai poftÄ
Daniel Botea
Ma pregatesc pentru raci š