Asocierile culinare dintre branzeturi si vinuri au trait ieri un nou episod la Casa Ghincea. Branzeturi cum se cuVin 24 a imbinat cum se cuvine branzeturile Delaco si vinurile Pelerin de la Domeniul Dragasi.
Casa Ghincea – Restaurant cu specific romanesc
Nu este prima data cand facem o degustare la Casa Ghincea. Restaurantul este cunoscut pentru specificul romanesc, regasit atat in preparate traditionale cat si in serile cu muzica populara.
Si cum o mancare buna aluneca mai bine alaturi de un vin bun, romanesc, am incercat sa exemplificam acest lucru la degustare. Am avut la dispozitie o sala incapatoare de la etaj.
Restaurantul mai are o crama la subsol si o sala principala la parter, pe langa cele 2 saloane de la etaj.
Bineinteles ca pe timp de vara ar fi mers o dezbatere culinara si-n crama. Am preferat insa o sala incapatoare, crama fiind compartimentata in mici separeuri. In salonul de la etaj participantii pot sa-i auda si sa-i vada permanent pe cei care povestesc vinul, branza si asocierile.
Branzeturi cum se cuVin 24
Initial ne-am propus sa cunoastem si sa apreciem doar vinurile oltenesti. Insa pe parcurs am avut degustari din toate zonele viticole, pentru a intelege mai bine vinurile romanesti. Dar si felul in care aceste licori minunate se pot asocia culinar cu branzeturi din toata lumea.
La Branzeturi cum se cuVin 24 am revenit la radacinile oltenesti, vinurile Pelerin fiind produse la Domeniul Dragasi. Asa cum se poate ghici din nume, podgoria este situata pe Dealurile Dragasanilor, in apropierea Oltului.
Branzeturile asociate au fost de inspiratie frantuzeasca, daneza, olandeza si britanica. Iata care au fost cele 4 perechi propuse participantilor.
- Sauvignon Blanc 2016 Petit Fume – Camembert Ile de France
- Petit Cuvee Blanc 2017 – Havarti Delaco D’Exceptie
- Rose 2016 – Gouda Delaco D’Exceptie
- Cabernet Franc 2015 – Irish Cheddar Delaco D’Exceptie
Ce-a iesit, va las sa descoperiti in randurile urmatoare.
Domeniul Dragasi la Branzeturi cum se cuVin 24
Domeniul Dragasi este una dintre cele aproximativ 15 podgorii din Dealurile Dragasanilor. Pe cele 7 hectare ale podgoriei se cultiva struguri Pinot Gris, Sauvignon Blanc, Merlot si Cabernet Franc.
Vinurile sub eticheta Pelerin bat apropouri si la posibilitatile de cazare pe care pelerinii vinului le au la Pensiunea Dragasi.
Am avut ocazia sa vad de afara Crama si din interior Salonul de degustare.
Peisajul este superb pe fundalul Oltului, o degustare de 5 vinuri costa 50 lei/persoana iar grupul trebuie sa aiba cel putin 4 persoane.
Am aflat aceste detalii de la Mihai Voinea, administratorul Domeniului Dragasi.
Tot de la Mihai am aflat care este chestia cu Petit. Fume-ul este baricat 3 luni in butoi de stejar cu doagele oparite si fundurile un pic prajite. Petit.
Petit Cuvee Blanc este un cupaj de Sauvignon Blanc si Pinot Gris, realizat intr-un numar limitat de sticle. Doar 1800. Petit.
In sfarsit Rose-ul este un cupaj Cabernet Franc si doar putin Merlot (20%). Petit.
Putine crame vinifica Cabernet Franc. Printre rose-urile degustate pana acum cred ca este primul pe baza de Cabernet Franc, majoritatea cramelor bazandu-se pe Cabernet Sauvignon.
Si culoarea este una deosebita, participantii la degustare vazand-o ca un ros prafos, pe cand participantele ca un roz argintiu 😉 Asociat la vie en rosé.
Cabernet Franc la Branzeturi cum se cuVin 24
Cabernet Franc este un soi vechi de vin, fiind unul dintre parintii Cabernet Sauvignon-ului. Am avut ocazia sa beau prima data Cabernet Franc la Crama Balla Geza si a fost dragoste la prima vedere.
Am mai baut Cabernet Franc + Marselan de la Domeniul Coroanei Segarcea, intr-un cupaj Vardo Puterea Vointei.
De fapt nici nu mai stiu alte crame romanesti care sa vinifice Cabernet Franc, mai ales monosepaj. De obicei acest soi se foloseste alaturi de Cabernet Sauvignon si Merlot pentru vinurile in stil Bordeaux, intr-un procent ce nu depaseste 15%.
Strugurele de Cabernet Franc se coace inainte de Cabernet Sauvignon dar dupa Merlot.
Pelerinul pe care l-am degustat noi si-a inceput calatoria in 2015, fiind maturat 15 luni in butoi de stejar. Apoi la inceput de 2018 a fost imbuteliat intr-o editie limitata de 1100 de sticle.
Narcis Neagoe, expertul nostru in vinuri ne-a spus ca abia peste 2-3 ani acest Cabernet Franc isi va arata adevarata putere. Mie mi-a placut si acum dar imi pot inchipui ce explozie de arome si de senzatii va aduce peste cativa ani.
Fructele rosii si prunele sunt prezente si acum dar in cativa ani vom avea aroma de magiun 🙂 Chiar si acum a avut nevoie de aerare pentru a-si dezvalui aromele.
Am asociat acest soi de vin frantuzesc cu o branza de inspiratie englezeasca, Irish Cheddar Delaco D’Exceptie.
Irish Cheddar este cea mai cunoscuta branza din Marea Britanie, „ferma in textura, cu tendinta de topire in gura si o aroma asemanatoare alunei”.
Culoarea portocalie este data de Annatto, un colorant natural obtinut din semintele fructului de Achiote. Pana sa ajunga un colorant natural industrial, semintele de Achiote au fost folosite pentru body painting de pieile rosii si de triburile din Brazilia iar aztecii le foloseau pentru cerneala rosie cu care inscriptionau manuscrisele.
Am incercat Irish Cheddar si simplu dar mi-a placut mai mult presarat cu piper mozaic.
Daca ar fi sa comprim aceasta asociere culinara in 3 cuvinte, vinul este Franc(ez), branza Engleza iar combinatia D’Exceptie 🙂
Cum a decurs degustarea de la Casa Ghincea
Dupa ce am aflat cateva cuvinte despre crama, pensiune si salonul de degustare, am trecut la vinuri.
Mihai Voinea ne-a spus povestea fiecarui vin iar Narcis Neagoe a completat cu chestiuni tehnice.
Alin Sintimbrean de la DictionarCulinar.ro a fost responsabil cu descrierea branzeturilor si a asocierilor culinare.
Eu am prezentat branzeturile si vinurile in ambalajele originale, pentru ca fiecare sa stie cum le gaseste in comert.
Dar si pentru a retine ce combinatie sa voteze pentru tragerea la sorti. In acest fel primim feed-back de la participanti iar castigatorii tragerii la sorti pleaca acasa cu vinul si branza.
Dupa cum se vede, toate asocierile au fost pe placul participantilor.
Si mai mult le-a placut castigatorilor 🙂
De fapt toata lumea este castigata la astfel de degustari, pe langa vin si branza fiecare plecand cu informatii si senzatii noi.
Ca sa nu mai spunem de buna dispozitie. Ca sa nu uitam momentul, am facut si o fotografie de grup cu participantii care au ramas pana la final.
Hai noroc!
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei