Despre 2 opriri in Kladovo v-am zis deja, cand am povestit despre degustarea de vinuri si despre cazare pe malul Dunarii. Insa sunt multe locuri de vizitat in micul si cochetul orasel sarbesc numit la noi Cladova.
Un oltean la Fetislam
Cel mai maret obiectiv turistic din Kladovo este Fortareata Fetislam, proaspat restaurata si deschisa publicului.
De-aici porneau ostirile otomane incursiunile peste Dunare in Tarile Romane.
Acum este un obiectiv turistic restaurat cu fonduri europene, musai de vizitat.
Fortareata este imensa si acum adapostete mai multe cladiri de interes turistic.
Sunt cateva expozitii temporare si permanente. Intr-una din salile de expozitie am vazut o macheta a insulei Ada Kaleh, inundata la constructia Portilor de Fier.
Alta sala este destinata concertelor.
Am aflat aceste lucruri de la ghidul muzeului, care ne-a povestit multe detalii interesante. Cum ar fi acela ca in 1867, la declararea independentei Serbiei, cetatea a fost predata printului Mihajlo Obrenovic.
Cum este permis si accesul in turnuri, n-am ratat o poza la inaltime.
Iti trebuie cateva ore bune ca sa vizitezi pe indelete toate locatiile si curtea imensa. Noi fiind pe picior de plecare, iar vremea cam ploioasa, ne-am concentrat pe interioare.
La pas prin Kladovo
Chiar daca ne-a mai si plouat, printre picaturi si tot am facut o poza de grup stil Kladovo.
Dupa ce-am vizitat Fortareata Fetislam, ne-am indreptat spre posibile locuri de cazare si restaurante din Cladova.
Prima oprire a fost la restaurantul Jezero, cu care sunt leat. Adica a fost deschis in 1970 🙂 Ne-a primit nepotul fondatorului acestui restaurant de familie.
In 1972 bunicul sau si-a jucat propriul rol in filmul I Bog stvori kafansku pevačicu (Și Dumnezeu a creat cântăreții de tavernă).
Ne-a spus ca pentru petrecerile de Revelion (pe stil romanesc sau sarbesc), cei mai multi clienti sunt din Craiova. Ne-a aratat si salile pentru „veselie” 🙂
Nepotul rupea un pic romaneste, iar cand nu mai stia o dadea in engleza. In cinstea lui si a bunicului am baut o bere sarbeasca. Ziveli!
Ne-a spusc ca-si cazeaza clientii la Atrijum, asa ca am plecat la pas in vizita, pret de 15 minute de mers pe jos.
Aici am gasit posibilitati de cazare pentru toate buzunarele, de la apartamente, la camere twin, single si cazare in regim hostel.
In timpul plimbarii prin centrul oraselului Kladovo am vazut si restaurantele Tekijanka.
Va spuneam ca fac parte din complexul Derjap, asa ca am fost curiosi sa vedem cu arata in interior.
Insa nu acolo ne-am oprit pentru masa de pranz, ci la Kafanica Elite.
Prijatno si Ziveli la Kafanica Elite
Mi-a placut ca aveau multe locuri in sala principala, plus locurile de la etaj si de la subsol.
Locatia este pusa in valoare cu multe obiecte deosebite. Se vad in imagine saxofonul si patefonul din spate?
Si mai mult mi-a placut ca ne-am ales preparate de peste din meniu. Pai daca tot ne-a acompaniat Dunarea peste tot, sa-i gustam si roadele 🙂
Am inceput cu o riblija corba cu mamaliga.
Am aflat ca in zona se mananca o mamaliga alba, mult mai aromata. Este obtinuta din porumb alb, data viitoare sper s-o incercam.
Pana atunci am continuat cu platou de peste.
Bineinteles ca la asa minunatie a mers de minune un vin rose. Ziveli si Hai noroc!
Am mers pe recomandarea localului si nu ne-a parut rau ca am degustat draguta Dusica.
Aveau multe vinuri in interior, dar nu le-am gustat pe toate 🙂
Le-am lasat pentru data viitoare, cand vrem sa incercam soiurile locale. Am ochit un vin alb Tamjanika.
Dar si un vin rosu Vranac.
Noi am mai fi stat, dar se apropia ora de plecare. Insa n-am plecat inainte sa facem o vizita la piciorul podului roman ramas pe partea sarbeasca. Ne-am luat la revedere de la Kladovo pe malul Dunarii.
I-am prins si pe colegii de veselie cu capul in nori, apoi am plecat veseli spre Craiova.
Spor colindator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei