Ecorseul si Dezleganie de Ziua Nationala Constantin Brancusi

Despre Ecorseul lui Constantin Brancusi si Dimitrie Gerota am mai amintit. Insa in weekend am aflat mai multe amanunte la dezbaterea dedicata acestei lucrari.

dezbatere despre Ecorseul Brancusi-Gerota

Ecorseul Brancusi-Gerota

Am sarbatorit Zilele Constantin Brancusi la Craiova participand mai intai la dezbaterea dedicata Ecorseului.

In Romania sunt mai multe lucrari de acest gen create de Brancusi. Insa cel mai bine conservat exemplar este in Cabinetul Brancusi de la Muzeul de Arta Craiova.

Discutia despre Ecorseul lui Brancusi-Gerota a fost prilejuita de prezentarea celui mai recent volum dedicat acestei lucrari. Prof. dr. Irinel Popescu, coordonatorul volumului, ne-a sintetizat Povestea Ecorseului: „O intalnire astrala: Dimitrie Gerota – Constantin Brancusi”.

Lect. univ. dr. Elena Dumitrescu, autoarea primului studiu de amploare dedicat Ecorseului, ne-a povestit despre restaurarea lucrarii de la Expozitia Timisoara 2023.

ecorseul restaurat

Ecorseul este o lucrare de arta, dar si un valoros material didactic pentru studentii la medicina.

restaurare

Am aflat si istoria acestor feluri de lucrari si modelele care le-au inspirat.

ecorseul dupa un model antic

Ecorseul Brancusi-Gerota n-a fost prima lucrare de acest gen, dar a fost printre cele mai reusite. Iar restaurarea lui a fost o adevarata provocare.

restaurare ureche

Iar pentru ca eram la o dezbatere dedicata aniverasii lui Constantin Brancusi, am aflat mai multe detalii despre viata genialului sculptor.

Brancusi in atelierul de la scoala de arta

Grigore Lese ne-a incantat cu cateva cuvinte si cantece inspirate de Ziua Nationala Constantin Brancusi. Mircea Dinescu ne-a recitat cateva poezii.

Atelierul lui Brancusi de la Paris si donatia

Exista o legenda referitoare la intentia lui Brancusi de a-si dona operele din atelierul de la Paris statului roman. Doina Lemny a tinut sa elimine confuzia referitoare la decizia Academiei si la donatie.

Exista documente la Academia Romana despre pozitia anti-Brancusi a unor academicieni ca Emil Sadoveanu, George Calinescu si altii. Insa pozitiile lor se refera la prezenta unor lucrari brancusiene de tinerete, „Portretul pictorului Darascu” si „Somnul”, in Muzeul de Arta Bucuresti.

Confuzia persista desi Academia Romana a explicat situatia printr-un comunicat de presa inca din 2021.

Desi unii dintre academicienii din 1950 nu-l pretuiau pe Constantin Brancusi, acesta a fost decorat cu ordinul regal „Meritul cultural pentru arta plastică”, la propunerea lui Nicolae Iorga.

Constantin Brancusi a fost decorat si cu ordinul”Steaua României” in anul 1923, iar in 1990 a fost numit membru post-mortem al Academiei Romane.

In 1952 a primit cetatenia franceza si a donat Frantei toate lucrarile din Atelierul de la Paris. Nu exista documente despre o posibila donatie catre statul roman, asa cum mai auzim si azi in diverse ocazii.

Am vrut sa inchei prima parte a articolului cu precizarea doamnei Doina Lemny, ca sa fac trecerea la urmatorul eveniment dedicat lui Brancusi.

Corbu si Doina Lemny

Dezleganie – Ritualul la Centrul Constantin Brancusi

Zilele Constantin Brancusi la Craiova s-au incheiat Luni, 19 Februarie cu spectacolul Dezleganie.

Las o imagine cu Sergiu Corbu Boldor cantand la caval, pentru cei care nu stiu ca Brancusi canta din caval si frunza.

Sergiu Corbu Boldor la caval - Dezleganie de Ziua Nationala Constantin Brancusi

Iar pentru cei care nu stiau ca atunci cand era baiat de pravalie Brancusi a mesterit o vioara dintr-o cutie de brad, am mai lasat inca o imagine.

Sergiu Corbu Boldor la vioara de Ziua Nationala Constantin Brancusi

Las si 2 marturiii video ale Dezleganiei.

Pentru mine a fost a treia prezenta la un astfel de ritual, dar de fiecare data este o experienta diferita.

Spor participator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.