Rosia Montana reloaded, o recapitulare necesara

Avem Rosia Montana reloaded, dupa decizia favorabila Romaniei, pronuntata de Tribunalul Arbitral ICSID pe 8 Martie. Dupa ce m-am alaturat protestelor in strada impotriva exploatarii cu cianuri la Rosia Montana in 2013, ma bucur acum de rezultat. Dar imi amintesc mai bine situatia decat politicienii aflati atunci la guvernare sau in opozitie.

Rosia Montana reloaded

Rosia Montana reloaded, scurta recapitulare 2009 – 2024

Cand in Romania erau proteste masive impotriva exploatarii miniere cu cianuri, situatia politica era putin spus incurcata.

Inca din 2009 compania miniera incepuse sa investeasca masiv in publicitate in presa, iar stirile negative despre efectul cianurilor erau ocolite. Mai mult, publicatiile online care abordau subiectul erau „corectate” de postacii platiti ai companiei miniere.

In 2010 se votase in Parlamentul European o rezolutie pentru interzicerea mineritului pe baza de cianuri. In Romania era presedinte Traian Basescu, guvernul condus de PDL sustinea proiectul minier de la Rosia Montana, iar PNL si PSD erau in opozitie.

Desi Basescu se laudase ca va conduce Romania pe baza de referendum, s-a opus unui referendum pe chestiunea Rosia Montana. Si-a motivat refuzul spunand ca ar fi un referendum prea tehnic?! Tehnic vorbind, dupa aceasta etapa a ramas cu strigatura „Lingoule!”.

In Parlamentul European au fost voturi pro-cianuri din partea europarlamentarilor PD-L afiliati PPE, cu exceptia Monicai Macovei.

Rezolutia fusese initiata de Daciana Sarbu (viitoare Ponta) si Renate Weber. Grupul socialistilor din PE a votat impotriva utilizarii cianurilor, cu exceptia europarlamentarului PSD Ioan Mircea Pascu.

Pe vremea aceea PNL era in grupul ALDE, iar linia politica a grupului european a fost de abtinere. Cu toate acestea Adina Valean (PNL, ALDE) a votat pro-cianuri.

Practic, proiectul minier cu cianuri avea sustinatori in toate grupurile europarlamentare romanesti, mai putin in micul grup UDMR.

In 2012 Victor Ponta devine premier din partea PSD, schimba macazul abordarii mineritului si ajuns la putere sustine folosirea cianurilor la Rosia Montana.

In 2013 au dat in clocot protestele impotriva exploatarii cu cianuri, opinia publica protestand in marile orase ale Romaniei. Desi au fost manifestatii masive, mass-media si mai ales televiziunile au ignorat initial protestele, ca sa nu-si piarda publicitatea masiva de la Gabriel Resources.

In 2015 guvernul Ponta cade in urma catastrofei de la Colectiv, iar Dacian Ciolos devine premier. Spre deosebire de prim-sinistrii care au sustinut mineritul cu cianuri, premierul independent a avut o alta pozitie. In ultimele zile de mandat s-a depus dosarul pentru includerea sitului de la Roaia Montana in patrimoniul UNESCO.

Cand gura bate candidatura

Revenind in zilele noastre, actualul premier Ciolacu s-a antepronuntat inainte de decizia Tribunalul Arbitral international. Nu stiu ce-ati inteles voi din declaratiile lui Ciolacu, pe mine m-a intristat dispretul la adresa protestului civic. Sa mai spun ca „luna” despre care vorbeste premierul se intinde din 2013 pana in 2015?

Dupa parerea actualului premier de vina pentru „pierderea procesului” ar fi fost:

  • Ciolos,
  • includerea site-ului in Patrimoniul UNESCO,
  • cei care au protestat impotriva exploatarii cu cianuri.

Soc si groaza! Avem Rosia Montana reloaded cu castigarea procesului. Echipa de avocati a dezvaluit ca tocmai punctele de mai sus au contat, alaturi de lipsa autorizatiei de mediu.

Sa nu uitam ca premierului i-au tinut isonul fosti si viitori fosti ministri de finante, Caciu si Bolos. Prin declaratiile lor inainte de aflarea deciziei, au influentat pretul actiunilor Gabriel Resources pe bursa. Ba chiar se propuneau solutii pentru inceperea exploatarii, pentru a nu plati eventuale daune in cazul pierderii procesului.

C(I)olacu’ de salvare venea chiar de la premier, care vorbea despre un referendum referitor la exploatarea aurului de la Rosia Montana. Noroc cu decizia favorabila. Insa raman declaratiile premierului despre desecretizarea dosarului Rosian Montana si despre contributiile tuturor premierilor din perioada 2009-2024.

Vorbele „scapate” inaintea deciziei Tribunalul Arbitral ICSID au dus la dublarea actiunilor Gabriel Resources, dar au si efecte electorale. Intre timp actiunile RMGC au suspendate de la tranzactionare pe bursa canadiana, dupa ce s-au prabusit la aflarea deciziei tribunalului.

Din punct de vedere politic, concluzia analistului politic Cristian Parvulescu este ca urmarile declaratiilor „naive” se vor vedea in turul 2 la alegerile prezidentiale.

Pana atunci Dacian Ciolos a depus azi un denunt la Parchetul General impotriva lui Marcel Ciolacu, pentru declaratiile si actiunile in cazul Rosia Montana.

Pana cand se tempereaza euforia actualei clase politice, sa ne amintim de oamenii care au protestat in strada impotriva exploatarii cu cianuri. Va las cu mai multe imagini din Craiova de la protestele din anul 2013.

proteste Craiova 2013

Spor castigator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.