Impresario este numele conceptului de impresariat oenologic pe care Vitalii Gherman il aduce din Republica Moldova. Am avut ocazia sa degustam 8 exemple ale acestui concept in Decembrie la Craiova. Pai da, daca va intrebati unde am mai calatorit pe unde de vin, acum a venit vinul din Moldova la noi.
Impresario la putera a 8-a
Despre conceptul de impresariat oenologic ne-a povestit somelierul Stefan Teris.
Vitalii Gherman, oenolog cu experienta din Republica Moldova, adept al scolii italiene de vinificatie, a adoptat conceptul francez de negociant. Rezultatul l-am savurat la Craiova, intr-o seara ploioasa de Decembrie.
Iata care au fost vinurile Impresario de la degustare:
- Impresario Pinot Grigio si Aligote,
- Impresario Sauvignon Blanc si Chardonnay,
- Impresario Feteasca Regala si Aligote,
- Impresario Rose,
- Impresario Pinot Noir si Cabernet Sauvignon,
- Impresario Feteasca Neagra si Cabernet Sauvignon,
- Impresario Cabernet Sauvignon si Merlot,
- Impresario Saperavi.
Stefan Teris ne-a povestit despre fiecare vin si a raspuns intrebarilor venite din public.
La Rose am facut o pauza de masa, pentru ca la 8 vinuri e obligatoriu sa bagi si combustibil solid. Despre rehidratare cu apa intre vinuri nici nu mai vorbim.
Asa de foame mi se facuse dupa primele 4 vinuri, incat am uitat 2 lucruri. Ca am uitat sa fac o poza scaritei de purcel, n-ar fi o problema. Insa nici ceilalti colegi nu si-au adus aminte ca la rose dam noroc 🙂 Care va sa zica, dupa 3 vinuri albe si unul rose, a fost o foame generalizata si o amnezie colectiva.
La vinurile rosii a aparut si oenologul Vitalii Gherman. Ba chiar s-a intalnit cu o moldoveanca din zona lui de bastina.
Abia cand am facut poza mi-am dat seama de ce ploua asa bine inainte de degustare. Stimabilii din imaginea de mai sus sunt din Balti 🙂
Lasand gluma la o parte, tare mult mi-au mai placut vinurile de peste Prut. Unele mai bune ca altele si greu de ales doar unul pentru tragerea la sorti.
Cum a fost la degustarea cu vinuri de negociant
Dupa ce fiecare vin a fost povestit si degustat, a venit momentul sa votam vinul preferat. Dupa cum se vede in imagine fiecare vin a avut adeptii sai, cu un plus de voturi pentru singurul monosoi al serii.
Vitalii a deschis balul si a extras primul castigator, apoi fiecare castigator a extras din urmatorul bol.
Castigatorii au plecat acasa cu vinul preferat.
La final toti am fost castigatori dupa o asemenea degustare si am importalizat momentul intr-o poza de grup.
Dificil de ales un singur vin preferat din cele 8 pe care le-am degustat. M-am oprit la vinul #5, Pinot Noir si Cabernet Sauvignon, din mai multe motive.
Primul si cel mai importat a fost ca s-a potrivit perfect cu scarita de porc cu sos BBQ.
Al doilea motiv a fost ca beau destul de rar Pinot Noir, iar in combinatie cu Cabernet Sauvignon si mai rar.
Rar din rar se face dar, asa ca de data asta am preferat Cabernet Sauvignon alaturi de un Pinor Noir. 65% Pinot Noir si 35% Cabernet Sauvignon a reprezentat pentru mine proportia castigatoare. Cele 14% grade de alcool s-au integrat bine in vin, dar si mai bine au urcat pe scarita din meniu 🙂
Am apreciat notele de cirese negre si condimente, completate in gust cu ciocolata neagra si vanilie. O combinatie pe gustul meu, pe care am votat-o cu inima deschisa.
Dupa o asemenea seara de pomina s-a oprit si ploaia 🙂 Ma opresc si eu aici cu povestirea, nu inainte de a va lasa cu imagini de la degustare.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei