Un vin Metamorfosis am gustat prima data prin 2017, la Oltenia Wine Fair, la standul studentilor de la Horticultura. Mi-a placut foarte mult Syrah Coltul Pietrei, dar nu era si de vanzare.
L-am gasit mai tarziu la Targul de Vinuri Auchan si l-am salvat de la raft 🙂 In urma cu 10 ani gaseai destul de rar un Syrah/Shiraz din Romania, intre timp am mai gustat si altele. Dar experienta cu Coltul Pietrei mi-a ramas intiparita in memorie.
Am reluat experienta de curand la Craiova, la o degustare cu vinurile de la Viile Metamorfosis din Dealu Mare.
Degustare cu Viile Metamorfosis la Craiova
In 2025, la editia Branzeturi cum se cuVin #66 am avut 3 vinuri din gama Coltul Pietrei, unul din Via Marchizului, dar si un Primus Cantus. Iata care au fost perechile vin-branza:
- Coltul Pietrei Sauvignon Blanc + Aperifrais Ile de France,
- Coltul Pietrei Rose + Havarti Castello/Emmentaler Delaco,
- Via Marchizului Negru de Dragasani + Cascaval Sofia Delaco,
- Coltul Pietrei Syrah + Grand Blue Delaco,
- Cantus Primus Cabernet Sauvignon + Grana Padano Delaco.
Eu am descris formatul evenimentului.
Iar mai tarziu am prezentat branzeturile si modalitatile de asociere cu vinurile.
Bineinteles ca nu doar am povestit, ci si am degustat vinurile, branzeturile si vinurile cu branzeturile.
Valerica Coza, director comercial la Viile Metamorfosis ne-a povestit despre crama si despre vinurile deosebite create de Fiorenzo Rista in Dealu Mare.
Apoi am trecut la degustare, Valerica ne-a povestit despre fiecare vin, detalii despre vinificare si despre semnificatiile etichetelor si contraetichetelor.
In afara de numarul de hectare cu care este plantat fiecare soi degusta, am aflat multe informatii intersante de pe contraeticheta. De exemplu:
- tipul solului,
- altitudinea,
- inclinatia pantei,
- expunere,
- longitudine,
- densitatea vitei de vie la hectar.
Mai mult, codul QR iti da si alte informatii nutritionale.
Valerica ne-a povestit si cateva detalii tehnice, dintre care am retinut faptul ca Fiorenzo Rista are un stil deosebit de vinificatie. De exemplu la Rose, care este obtinut din 4 soiuri, acestea au fost vinificate impreuna, nu separat.
Acest procedeu este pastrat la toate blendurile vinurilor Metamorfosis.
Bineinteles ca am aflat si alte raspunsuri la intrebarile din public.
Perechea preferata la Branzeturi cum se cuVin #66
Syrah-ul il stiam deja, acum am oscilat intre Negru de Dragasani si Cabernet Sauvignon. Am ales pana la urma vinul din gama Primus Cantus, care mi-a incantat papilele gustative. A contribuit si asocierea cu Grana Padano, una dintre branzeturile mele preferate.
Vinul din recolta 2018 a fost obtinut dintr-o vie veche, cu un randament de 4500 kg/ha. A fost tinut 18 luni la baric, apoi pus in sticle la invechire.
A rezultat un vin deosebit, cu 15,5% alcool, bine integrat, cu tanini rotunjiti si o culoare superba.
S-a potrivit fericit cu branza Grana Padano si cu cristalele de fericire pe care doar cunoscatorii le recunosc. Bine, ca sa fiu sincer, a mers de minune si cu ceafa de porc de la Casa Universitarilor si cu cartofii la cuptor.
Ca sa descriu in cateva cuvinte asocierea culinara, vinul s-a prezentat ca un nobil venerabil, branza ca o doamna distinsa, iar perechea vin-branza a fost senzatia serii.
Aceasta a fost perechea preferata de mine, insa la vot alegerile au fost echilibrate.
Cei mai norocosi, care au fost extrasi din „urnele de votare”, au plecat acasa cu vinul si branza din dotare.
Apoi, indidiferent de norocul la tragerea la sorti, am facut o poza de grup cu cei care au ramas pana la final.
Pana la urmatoarea degustare va las cu imagini de la Casa Universitarilor.
Spor degustator!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei