Dupa ce au ajuns blogoltenii la Domeniul Dobrusa, a venit randul vinurilor Avincis sa vina la Branzeturi cum se cuVin. Nu este prima data cand facem o asociere culinara intre vinurile Avincis si branzeturile Delaco.
Branzeturi cum se cuVin #16
Asociatia Bloggerilor Olteni si Dictionarculinar.ro si-au propus sa-i tina pe blogolteni la curent cu vinurile oltenesti si nu numai.
Degustarea din 2016 a fost prima intalnire cu vinurile din dealurile Dragasanilor. Si se cerea continuata. Asa ca ne-am intalnit din nou, de data aceasta in ambianta deosebita de la Restaurant Craft.
A fost o degustare de vara, cu vinurile albe si rosé majoritare, cu branzeturile Delaco si ingrediente de sezon.
Am inceput cu o Cramposie Selectionata alaturi de Mozzarella si pepene galben.
Craposia este un soi de vita de vie al carei strugure este bun dar cam rar. In sensul ca boabele pe ciorchine erau cam putine, in functie de polenizare. S-a incercat platarea altor soiuri de vita langa Cramposie sau chiar a altor plante, pentru a ajuta la polenizare. Pana la urma, s-au luat vitele cu cele mai multe boabe si prin selectie si incrucisari repetate s-a obtinut ceea ce se numeste Cramposie Selectionata. Este un soi autohton care dateaza din 1970, cand specialistii de la Dragasani au reusit selectia.
Selectia noastra a continuat cu un Muscat Ottonel + Sauvignon Blanc, imbratisat de Camembert si inconjurat de mere Ionatan.
Altfel vezi viatia dupa o asemenea introducere, asa incat la urmatoarele asocieri culinare ne-am propus sa vedem viata in rosé.
Vila Dobrusa Rosé s-a impletit armonios cu Cascaval Sofia si rosii.
Desi este un vin de retail, la preturi mai mici, a fost premiat printre cele mai bune rosé-uri din Romania. De mentionat ca toate celelalte vinuri de la degustare sunt destinate segmentului HORECA.
A urmat un alt vin rosé, Avincis Rosé, care a facut pereche cu Emmentaller si piersici.
Rose-ul acesta smecher s-a strecurat cu gratie printre gaurile din Emmentaler iar aroma sa a fost potentata de piersici.
Dar pentru mine vedeta serii a fost combinatia Avincis Pinot Noir – Grana Padano, cu ulei de maslinesi seminte de pin.
Despre Grana Padano stiti deja ca este preferata mea. Ceea ce nu v-am spus inca, este ca scriu acest articol in Italia. Iar Grana Padano nu este mai prejos de branzeturile autohtone. Ba dimpotriva 🙂
Daca ar fi sa caracterizez vinul, acesta a fost sprintar, branza o constanta iar combinata relaxanta.
Iar degustarea as fi caracterizat-o printr-o singura imagine 🙂
Va las cu mai multe imagini de la degustare.
Spor degustator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei