Branzeturi cum se cuVin 38 in padure la Coveanu

Daca de pe blog m-ati dat disparut, sa stiti ca in weekend am avut multe de facut. Le reiau acum pe rand aici, incepand cu Branzeturi cum se cuvin 38 😉

Sambata dis de dimineata am dat o tura de 6,6 km in Parcul Romanescu. Weekendul care vine alerg la Corcova Trail Race si trebuie sa fiu in forma. Asa ca m-am trezit la 06:45 ca sa rezolv cu alergarea inainte de plecarea spre Slatina. Pai da, dupa ce-am sarbatorit Craiova Blog Meet #100 timp de 3 zile, acum am facut degustarea Branzeturi cum se cuvin 38 la Slatina.

Adica am degustat vinurile oltenesti de Samburesti la ele acasa.

Discutia premergatoare a fost asa. Cum se poate promova o locatie olteneasca din Slatina sau din apropiere? Pai cel mai bine cu vinurile din zona, a fost raspunsul meu 🙂

Asa ca impreuna cu blogoltenii ne-am imbarcat Sambata dimineata spre Slatina si spre alte obiective #prinOT.

Prima oprire a fost pe Dealul Gradistei. Frumoasa panorama asupra raului Olt, a podului peste Olt si a imprejurimilor.

Dealul Gradistei Slatina

Cu noi in prim-plan nu mai pare asa indepartata perspectiva 🙂

Pe deal inainte de degustarea Branzaturi cum se cuvin 38

Ne-am oprit apoi la Atletul Albanez pentru o braga de racorire. Din pacate chiar braga nu aveau, asa ca ne-am indreptat „resemnati” spre locatiile evenimentelor.

Am zis locatii pentru ca in prima faza am vizitat o noua locatie de evenimente din Slatina.

Este vorba despre evenimente adevarate, cu 500 de persoane invitate.

Locatie de evenimente in Slatina

Pandemia inca nu permite astfel de evenimente, dar oamenii se pregatesc deja.

S-a furat mireasa?

Apoi am ajuns in apropiere de Slatina, in Padure la Coveanu. Locatia se afla chiar intr-o padure de stejar, pe malul lacului.

Branzeturi cum se cuVin 38 in padure la Coveanu

Branzeturi cum se cuVin 38 in padure la Coveanu

Acesta a fost locul in care am savurat vinurile oltenesti la ele acasa.

Nu singure, ci impreuna cu branzeturi delicioase si cu bunatatile pregatite de gazde.

Dar iata care au fost ingredientele protagoniste ale degustarii:

  • Chardonnay si Camembert
  • Domeniile Samburesti Chardonnay + Camembert Ile de France,
  • Chardonnay baricat si British Cheddar
  • Chateau Valvis Chardonnay + British Cheddar Delaco D’Exceptie,
  • Roze si branza pentru gratar Delaco
  • Domeniile Samburesti Roze + Delaco Branza pentru gratar,
  • Feteasca Neagra si Emmentaler
  • Domeniile Samburesti Feteasca Neagra + Emmentaler Delaco,
  • Merlot si Grana Padano
  • Domeniile Samburesti Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie.

In calitate de masterand Expertizare Viti Vinicola si de degustator autorizat de branzeturi, am avut placerea sa prezint

  • vinurile,
  • branzeturile,
  • modalitatatile de asociere.

Branzeturi cum se cuVin 38 in padure la Coveanu

Si bineinteles am raspuns intrebarilor venite din public.

Q and A

A propos de public, a fost totalmente oltenesc. Pe de o parte blogoltenii aflati la editia #38 a degustarilor Branzeturi cum se cuVin.

Blogoltenii la Branzeturi cum se cuVin 38

Pe de alta parte olteni din zona, curiosi despre asocierea vinurilor si branzeturilor.

public atent

Cum se intampla la astfel de degustari, la final am facut o tragere la sorti. Fiecare participant si-a exprimat preferintele pentru o singura pereche vin-branza.

votare castigatoare

Apoi cei mai norocosi dintre noi au plecat acasa si cu vinul si cu branza 🙂

castigatori Branzeturi cum se cuvin 38

Dar indiferent daca am avut noroc sau nu la tragerea a sorti, ne-am gasit locul in poza de grup.

Poza de grup dupa degustare

Perechea preferata la degustarea minunata

De obicei votez vinurile rosii si mai rar pe cele albe. Acum insa preferintele mele s-au dus fix spre combinatia care a continut un vin rose.

Mai precis un Roze sec Domeniile Samburesti, recolta 2020, bine racit si bine insotit. Roze-ul obtinut din Cabernet Sauvignon si Merlot este un vin sprintar.  Bine racit nu lasa sa se ghiceasa procentul norocos de 13% alcool. Insa lasa o senzatie de prospetime pe papilele participantilor.

A fost insotit de Branza pentru gratar de la Delaco. Poate m-ati mai vazut cu branza gratarita la Miercurea fara carne. Insa nu se compara niciodata cu o branza pe gratar adevarata. Dupa ce pe gratar au sfarait tot felul de bunatati, branza perpelita acolo a fost memorabila langa vinul rose.

Am servit branza calda, nu fierbinte cum era imediat luata de pe gratar. Adica am portionat-o si am rasfirat-o un pic pe platouri. Nu de alta, dar sa nu nu crape smaltul dintilor la contactul dintre branza infierbantata si rose-ul brumat din frigider.

De ce mi-a placut mai mult branza pe gratar adevarat? Pai tocmai pentru ca are gust de gratar 🙂

gratar in padure la Coveanu

Branza pentru gratar si in general branzeturile de tip Halloumi au o textura cremoasa, gumoasa, ferma si elastica in acelasi timp. Iar punctul de topire este mai ridicat decat la restul branzeturilor. In acest fel branza se rumeneste pe gratar, nu se topeste.

Branza pentru gratar Delaco

Insa la contact cu rose-ul rece se topeste in gura si-ti ramane in minte senzatia de implinire. Cred ca as fi putut sa mananc toata seara doar branza la gratar si sa beau Roze de Samburesti. Daca ar trebui sa descriu in 3 cuvinte combinatia si senzatia, vinul este Inviorator, branza Rumenitoare iar senzatia de Implinire si savoare.

Nu trebuie sa ma credeti pe cuvant, ci sa incercati. Daca nimeriti intr-o locatie de vis pe malul unui lac, inconjurati de padure, cu atat mai bine.

Inca ceva, atunci cand savurati vinuri rose, ar fi ideal sa fie din cea mai recenta recolta. Asa sunteti siguri ca rose-ul isi pastreaza prospetimea iar voi incepeti sa apreciati la vie en rose 🙂

Pana cand va convingeti singuri, va las cu mai multe imagini de la degustare.

In padure la Coveanu, o locatie de vis

Am lasat locatia la final pentru ca este ceva de vis. Inainte de incepe degustarea, gazda noastra ne-a insotit intr-un tur al locului.

Mai intai am descoperit crama de la subsol.

Crama in padure la Coveanu

Daca afara ar fi fost prea cald (sau iarna prea rece), in crama gaseam conditiile ideale pentru o degustare.

Langa crama este o vinoteca cu tot felul de minunatii. Ai avea nevoie de multa hidratare ca sa le faci fata 🙂

hidratare in vinoteca

Sunt vinuri de colectie, nu le-am vazut pe toate, dar puteti sa descoperiti cateva in imaginile de la fata locului.

comori din vinoteca

Am vizitat apoi spatiile de cazare, aflate la mansarda.

Pfff, m-am si vazut dormind aici la lumina lunii, dupa o zi de pescuit din plin si o seara udata cu vin.

camera la mansarda

Cabana de lemn este dotata cu toate facilitatile, inclusiv toalete moderne.

baie la cabana

Insa aspectul este rustic, lemnul si materialele naturale fiind la putere.

materiale naturale

A propos de pescuit, dupa cladire am dat o raita in jurul lacului.

poza de grup pe lac in padure la Coveanu

Tocmai bine incat sa surpindem prinderea unui crap.

crap

A fost doar o experienta catch & release, pentru ca pe gratar sfaraiau alte bunatati.

crap in minciog

Mai sus in padure sunt iesle cu fan pentru caprioare, insa n-am ajuns pana acolo pentru ca ne astepta vinul in pahare, cu bunatatile de pe gratare.

Terasa umbrita unde am facut degustarea gazduieste cu usurinta 50 de persoane. Lemn peste tot, inconjurat de verdeata si cu lacul in zare. Tarifele de cazare nu sunt deloc prohibitoare si abia astept sa reiau povestea de la fata locului, dupa cateva zile de relaxare.

Iar zic, nu trebuie sa ma credeti pe cuvant. Asa ca va las si imagini cu casuta din padure.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.