Fonduri europene, impact in Romania

Azi va invit la un articol despre fonduri europene si despre impactul lor in Romania.

Fonduri europene, impact in Romania

Fonduri europene, impact in Romania

Chiar daca Romania n-a fost tocmai fruntasa la atragerea fondurilor europene, in ultimii ani gradul de absorbtie a crescut. Probabil si pentru faptul ca au inceput sa se vada rezultatele fondurilor atrase si utilizate corespunzator.

Prin 2007 – 2008 criticam administratia locala din Craiova pentru ca nu este interesata de atragerea fondurilor comunitare. Iata ca acum aud din ce in ce mai des despre semnarea unor contracte de finantare cu fonduri comunitare.

Din punct de vedere al unui simplu beneficiar al rezultatelor utilizarii fondurilor europene de catre administratia locala/judeteana pot sa spun ca se simte:

  • Ma bucur sa strabat distanta pana la tara pe un drum mai sigur si intr-un timp mai scurt. Asta dupa ce Consilul Judetean Dolj a utilizat fondurile europene pentru refacerea infrastructurii de transport pe directia Craiova – Segarcea. Apoi pe tronsonul Segarcea – Carna.
  • Ma bucur sa ajung intr-un timp mai scurt la serviciu strabatand in fiecare dimineata pasajul suprateran realizat din fonduri europene si inaugurat de curand in Craiova.
  • Aeroportul din Craiova a fost reabilitat si se modernizeaza in continuare cu ajutorul fondurilor europene. Tocmai ce ziceam de lansarea WizzAir.

Am dat doar 3 exemple de beneficii ale unor lucrari cu finantare europeana care se vad cu ochiul liber. Si mai ales, care se simt in viata de zi cu zi.

Fondurile europene si-au aratat impactul si in alte domenii. Nu mai insist, insa cel putin in zona in care locuiesc proiectele in derulare pot fi urmarite pe site-urile CJ Dolj si Primariei Craiova.

Care ar fi impactul blocarii fondurilor

Ma intreb insa care ar fi impactul blocarii fondurilor europene. Intrebarea vine in conditiile in care au intrat in proceduta de „presuspendare” tocmai axele prioritare ale programelor de finantare pentru:

  • Transporturi (4,4 mld. euro),
  • Cresterea Competitivitatii Economice (2,5 mld. euro),
  • POR – Programul Operational Regional (3,5 mld. euro).

Impactul finantarilor europene de pana acum s-a simtit in timp, dar in ritm crescator. In schimb posibila pierdere a unor finantari europene ce insumeaza 10,5 mld. euro, s-ar simti brusc si neplacut. Si cel mai rau, intr-o perioada de criza.

Sper din tot sufletul ca autoritatile responsabile vor face toate corectiile pentru reluarea finantarilor.

Spor finantator!

Particip cu acest articol la concursul Blogger European. Regulamentul poate fi consultat pe site-ul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania.

2 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.