Branzeturi cum se cuVin la Craiova

Anul trecut pe vremea asta am participat la o degustare de vinuri. Atunci mi-am dat seama ca avem vinuri oltenesti foarte bune. Insa din pacate nu le apreciem la adevarata valoare, pentru ca nu le cunoastem. Pana la Branzeturi cum se cuVin a mai fost doar un pas.

Branzeturi cum se... cuVin la Craiova

L-am cunoscut la acea degustare pe Alin Sintmbrean, pasionat de gastronomie si de pairing. De aici si pana la demararea unui proiect destinat mediatizarii vinurilor oltenesti n-a mai fost decat un pas. Pe care l-am facut cat ai spune… branza.

Stiati ca sunt cel mai mare Fan Branza si  castigator al greutatii mele in branzeturi?Cel mai mare Fan Brânza

Alegerea fireasca pentru imperecherea vinurilor oltenesti a fost Delaco. Si nu doar pentru ca este unul din cei mai mari jucatori de pe piata de branzeturi din Romania.

Delaco este parte integranta a grupului francez Savencia unul dintre cei mai mari producatori de pe piata de lactate la nivel mondial. Este importator exclusiv al unor branduri renumite precum Zott, Arla sau Joya. Astfel Delaco ofera un portofoliu de produse foarte vast clientilor de pe piata din Romania.

Ne-am gandit sa facem un eveniment dedicat vinurilor oltenesti, care vor fi combinate cu branzeturi rafinateBranzeturi cum se… cuVin este numele evenimentului, care-si doreste sa contribuie la educatia gastronomica a bloggerilor si a iubitorilor de branzeturi si vin.

vinuri oltenesti combinate cu branzeturi rafinate

Branzeturi cum se cuVin #1

Prima degustare s-a desfasurat pe 15 Octombrie. Branzeturile au fost oferite de Delaco iar vinurile au fost aduse de Vinarte. Crama ne-a pus la dispozitie gama Terase Danubiene, dar si informatii pretioase. Ne-au incantat:

  • Costel Cainamisir, National Sales Manager Vinarte,
  • Iustin Urucu, enologul sef Vinarte si de somelierul sef de la Casa Vinarte,
  • Laurentiu Achim, presedintele Federatiei Somelierilor din Romania.
somelierul sef si enologul Vinarte la Craiova

Intr-o astfel de companie, Alin Sintimbrean, autorul DictionarCulinar.ro, ne-a prezentat o scurta istorie a branzeturilor. Apoi am trecut efectiv la imperecherea branzeturilor Delaco cu vinurile Vinarte.

Alin Sintimbrean vorbeste despre branzeturi

Am trecut de la vinuri albe, spre rose si vinuri rosii-negre, acompaniate de branzeturi rafinate.

trio alb, rose, negru de la Terase Danubiene Vinarte

Locatia prezentarii a fost de mare clasa, Le Baron oferindu-ne un decor perfect pentru degustare si ajutor in desfasurarea evenimentului.

Branzeturi cum se... cuVin - educatie gastronomica

Evident, vedetele serii au fost branzeturile si vinurile. Dupa o sedinta foto si una de teasing, vedetele au inceput sa-si dezvaluie secretele.

Cum a fost la degustare

branzeturile si vinurile au fost vedetele serii

Am inceput cu Mozzarella Fresca Delaco, asortata si cu Sauvignon Blanc – Terase Danubiene de la Vinarte.

Mozzarella Fresca si Sauvignon Blanc

Despre Mozarella Fresca se spune că a fost descoperita accidental. O bucata de cas proaspat a cazut intr-un vas cu apa clocotita, la o fabricută de brânzeturi pe langa Neapole. Cum si pizza s-a născut în aceeasi zonă, asocierea dintre cele două a devenit portdrapelul bucătăriei italiene pe tot globul.

Despre Sauvignon Blanc am aflat de la Laurentiu Achim ca numele provine de la „sauvage” (salbatic). Iar mirosul specific al unui Sauvignon perfect ar fi cel de „pipi de pisica”.

Laurentiu Achim - somelierul Vinarte

Eu imi notam informatiile pretioase atunci cand am fost surprins de un coleg 🙂

miros sauvage pisicesc

Nu am pisica, nu stiu cum este mirosul de lichid sauvage pisicesc. Dar am cam strambat din nas cand am auzit 😉

Cand am gustat insa si din mozarella si din vin, am simtit doar un gust divin. A fost primul semn ca imperecherea a fost reusita. O imperechere ok trebuie sa aiba un gust mai bun decat fiecare componenta luata separat. La toate imperecherile s-a urmarit o combinare sinergica a vinurilor si branzeturilor.

Urmatoarea imperechere a fost intre Emmentaler de la Delaco si Tamaioasa Romaneasca – Terase Danubiene de la Vinarte, un vin alb demi-sec. Am auzit si o gluma despre „cascavalul cu gauri”. Secretul fabricatiei branzeturilor Emmentaler consta in amestecarea unui kilogram de cascaval cu 1 kilogram de gauri 🙂

Am trecut la Petit Camembert – Ile de France oferit de Delaco alaturi de un Rose Terase Danubiene de la Vinarte.

Petit Camembert - Ile de France si Rose - Terase Danubiene Vinarte

Camembertul s-a născut odată cu Republica Franceză, la sfârasitul secolului 18, devenind un simbol national al Frantei. Se spune că a fost produsă pentru prima dată de Marie Harel, sotia unui fermier din Normandia. A fost indrumata de un preot originar din regiunea Brie. Cum se intampla adesea, branza Camembert isi depaseste rapid predecesorii. Astfel  Camembert a devenit o adevarata piatra de hotar in cultura culinara franceza.

Despre Rose-ul asociat am aflat ca este produs in 2014. Am descoperit ca merge foarte bine cu paine prajita si cu o branza cremoasa cum este Petit Camembert. Am mai aflat ca Rose-urile sunt vinuri care nu au potential de invechire. Iar un vin produs in 2014 se bea cel mai tarziu in 2015.

Daca tot am vorbit de regiunea Brie, urmatorul tip de branzeturi a fost Brie au bleu – Ile de France, alaturi de Rose.

Brie au bleu - Ile de France - Rose Terase Danubiene - Vinarte

Cu Rose am asortat si cascavalul Sofia de la Delaco. Apoi am trecut la cascaval afumat cu Feteasca Neagra – Terase Danubiene de la Vinarte.

Feteasca Neagra si Negru de Dragasani la degustare

O asociere in contrast intre un vin fructat si un cascaval afumat. Am aflat ca afumarea se face cu lemnn de esenta tare, la temperatura scazuta, in cazul Delaco fiind vorba despre fum de fag.

Iustin Urucu, enologul Vinarte

Iustin Urucu, enologul sef de la Vinarte, ne-a spus povestit despre Feteasca Neagra. Primul gust pe care-l simti este fructul si ca soiurile rosii cum este acesta sunt ajutate foarte mult de clima din Oltenia. Feteasca Neagra este un soi vechi romanesc, samburi din acest soi de vin fiind descoperiti in vase din ceramica de Cucuteni.

Se mai stie ca acest vin era facut de maicutele din manastiri. Numele de Feteasca Neagra vine de la vesmintele negre ale maicutelor, dar si de la culoarea rosie-neagra a vinului.

Urmatoarea combinatie a fost preferata mea. Atat pentru componentele separate de branzeturi si vin, cat si datorita imperecherii sinergice pe care am simtit-o.

Grana Padano Delaco - Negru de Dragasani - Vinarte

Delaco ne-a oferit Grana Padano iar Vinarte a desavarsit combinatia cu Negru de Dragasani – Terase Danubiene.

Imi place gustul de la Grana Padano si faptul ca este o branza mai crocanta. Am aflat ca acest lucru este datorat lactatului de calciu care se precipita in timpul procesului de maturare. Dupa un timp mai lung, procesul de maturare se continua intr-un ritm lent. Iar Grana Padano devine si mai sfaramicioasa.

Negru de Dragasani nu mai bausem. Dupa cum ii spune numele este un soi originar din zona Dragasani care a fost plantat in Mehedinti. Fiind in apropierea teraselor danubiene, a fost potentat de clima mai blanda si de curenti de aer ai Dunarii care fac un mediu unic in zona.

Aceasta imperechere a beneficiat de o asociere in contrast intre gustul plin si fructat al vinului si componenta grasa din Grana Padano.

In loc de concluzie la Brazeturi cum se cuvin #1

In sfarsit, ultima imperechere intre branzeturi si vinuri a fost intre Roquefort – Ile de France oferit de Delaco si Merlot – Terase Danubiene de la Vinarte.

Roquefort - Ile de France de la Delaco

Roquefort este cea mai celebra branza cu mucegai albastru, dar si branza obtinuta in cele mai stricte conditii. Adica oi dintr-o anumita zona, hranite doar cu fân din acea zona. Iar branza rezultata este maturata doar in pesterile din zona Roquefort-sur-Soulzon.

Pe plan mondial branzeturile Roquefort genereaza o asociere faimoasa cu un vin obtinut cu mucegai nobil din zona Bordeaux. In portofoliul Vinarte exista un astfel de vin, Sirena Dunarii. Mucegaiul folosit apare in mod natural in functie de conditiile de clima. Pana acum existaproductii pentru Sirena Dunarii doar in anii 2000, 2001 si 2012.

Deoarece noi am degustat exclusiv gama Terase Danubiene, am lasat Sirena Dunarii pentru o degustare viitoare. Iar acum am ales Merlot, pe care l-am servit cu Roquefort si fruncte confiate.

Branzeturile Roquefort fiind puternic aromate, m-as fi asteptat ca femininele sa strambe din nas. Am fost placut surprins sa constat ca tocmai combinatia de Merlot – Roquefort a prefarata unora dintre colegele noastre de blogosfera.

Blogosfera feminina a savurat Roquefort cu Merlot

Si pentru ca tot am ajuns la partea feminina a blogosferei, am imortalizat momentul alaturi de Bianca.

Alaturi de Bianca, autoare de versuri cu vin

Inainte de a afla ca vom face degustari la Branzeturi cum se cuVin, ea a scris cateva versuri superbe.

Sticla de vin roşu deschisă îşi stinge şi ultima picătură de nemurire
Pe buzele mele care cerşesc 
O acută dorinţă de libertate.
Ca un prădător, ai pus la cale un plan de a mă vâna
Atât de însetat şi înfometat de dragoste.
Pregătit să îmi dăruieşti abisul
Mai deschizi o sticlă de vin,
Eşti conştient că îţi voi bea şi ultima picătură de suflet,
Îţi voi pătrunde în venele minţii tale
Iar simţurile tale se vor contopi cu ale mele…

Sunt curios ce va scrie dupa aceasta degustare 🙂 Eu n-am scris versuri, dar am lasat cateva impresii in cartea de oaspeti de la Restaurantul Le Baron Craiova.impresii in cartea de oaspeti Le Baron Craiova

N-am fost singurul blogger care a scris aseara, in cartea de oaspeti sau in agenda. Am auzit atatea informatii pretioase si inedite incat avem agendele pline 🙂

informatii pretioase notate in agendele bloggerilor

Degustarile s-au incheiat cu indemnul lui Laurentiu Achim, „nu uitati, vinul este cultura”. Am mai retinut o vorba de duh de la somelierul sef. La degustari trebuie sa fie „mai putin bla bla bla si mai mult gâl-gâl-gâl” 🙂

Dupa ce am multumit vorbitorilor, am trecut la discutii libere pe diverse teme si in diferite formate. Am reusit sa fac o poza cu reprezentantii Vinarte. Am facut si o poza de grup cu protagonistii evenimentului Branzeturi cum se… cuVin.

protagonistii evenimentului Branzeturi cum se... cuVin

Si o poza de grup cu bloggerii care au ramas pana la final.

poza de grup blogosferic de final

Inainte de incheiere as vrea sa mai spun ca a fost cu adevarat o promovare olteneasca a vinurilor oltenesti. Sergio Faleschini, presedintele Vinarte, este nascut chiar in Craiova, parintii sai emigrand din Italia in 1936. Enologul sef de la Vinarte, Iustin Urucu este si el craiovean, iar Costel Cainamisir este teleoltean.

vinuri oltenesti, promovare olteneasca

Ne vom mai intalni in aceeasi formatie si ca sa fim siguri am marcat 2 sticle cu autografele Vinarte.

autografe Vinarte cu potential de invechire

Din pacate Iustin plecase cand ne-a venit ideea. Dar vom completa semnaturile a trio-ului Vinarte la urmatoarea intalnire.

Evenimentul Branzeturi cum se… cuVin va continua si in lunile urmatoare. Asociatia Bloggerilor Olteni are de descoperit (si de asociat cu branzeturi) vinurile de la aproximativ 30 de crame oltenesti. Adica vom tot degusta timp de vreo 3 ani pana cand putem spune ca am cunoscut si mediatizat toate casele de vin din Oltenia. Pana atunci va las cu imagini de la degustare si in imagini miscatoare 🙂

Spor degustator!

8 Comments

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.