Pelerin la Branzeturi cum se cuVin

Pelerin la Branzeturi cum se cuVin
1 branza, 2 struguri si 3 vinuri au fost ingredientele unei noi degustari in cadrul evenimentului Branzeturi cum se… cuVin organizat de Asociatia Bloggerilor Olteni si DictionarCulinar.ro.

A fost vorba branza produsa la Horezu, 2 soiuri de struguri de la Domeniul Dragasi si 3 sortimente de vin Pelerin.

Vinurile Pelerin si cateva premiere

Pentru prima data la degustarile alaturi de bloggerii craioveni am asistat la o asociere intre „vinul locului si branza locului”. Tot in premiera au fost doar 3 vinuri si nici unul rosu. Nu in ultimul rand, a fost prima degustare la care am savurat soiul Pinot Gris.
Pinot Gris

Branza de Horezu in premiera

O alta premiera a fost ca de data asta n-am avut cate un sortiment de branza pentru fiecare tip de vin ci aceeasi branza a fost completata cu fructe, miere sau condimente pentru a se potrivi mai bine cu fiecare vin.
ingrediente pentru branza
Branza fermentata de Horezu este o branza de oaie obtinuta din lapte pasteurizat si apoi maturata timp de 6 sau 12 luni. Aceasta s-ar potrivi foarte bine cu vinuri rosii puternice si corpolente. La degustare am savurat o branza proaspata, de doar 4 zile, potrivita pentru vinuri albe si rose.

Pelerin in zona Dragasani-Horezu

De obicei se intampla ca mai intai sa descoperim vinurile si branzeturile in cadrul unei degustari, apoi sa descoperim si zona. De data aceasta a fost invers.

Mai intai am descoperit Branza de Horezu cu ocazia festivalului Cocosul de Hurez. Apoi, cutreierand viile din Dealurile Dragasanilor am dat peste Domeniul Dragasi cu tot ce inseamana acesta:

domeniul viticol Dragasi
viile
Pensiunea Dragasi
Pensiunea Dragasi
Crama Dragasi si salonul de degustari
Crama Dragasi si salonul de degustari
Fiind in drum spre alt eveniment n-am stat decat 20 de minute pentru o mica discutie si cateva poze dar este deja o destinatie pusa pe lista pentru o experienta „gastro-vinica” deosebita. Dar pana atunci toate aceste ingrediente locale din zona Dragasani-Horezu s-au adunat la Craiova pentru o degustare alaturi de bloggeri si alti iubitori de vinuri si branzeturi.

Degustare cu vin tare

Desi mi-au placut toate cele 3 vinuri Pelerin, desi am apreciat aroma de Pinot Gris si taria rose-ului, pentru mine cel mai bun vin de la degustare a fost Savignon Blanc.

O supriza pentru un mare iubitor de vinuri rosii care pana acum a vazut doar rosu la voturile de la degustari. Am mai stat in cumpana uneori intre un rose si-un rosu, dar pana la urma tot vinul rosu a fost vinul preferat.

De ce mi-a placut acum Pelerinul Sauvignon Blanc? Cand l-am degustat nu stiam ca este intr-o editie limitata de doar 3200 sticle, dar am simit ca este un vin tare. Ne prevenise Razvan Stanciu de la Domeniile Dragasi ca vom degusta vinuri tari dar nu m-as fi gandit ca un Sauvignon Blanc pleaca in pelerinaj spre 13,9% procent de alcool pe volum.
Sauvignon Blanc, branza de Horezu si miere
Am simtit aroma de citrice specifica SB-urilor iar la Pelerin mi-a placut nuanta de grapefruit. Vinul tare a fost domolit de branza cu miere si de faptul ca a fost servit rece. Este un vin viclean pe care-l simti zdravan, dar parca nu te gandesti ca are atat de mult alcool ascuns sub aroma de grapefruit. Daca ar fi sa caracterizez printr-un singur cuvant acest Sauvignon Blanc din 2015, cuvantul ar fi Forte.

Branza cu miere mi-a transmis senzatia de Curgere iar combinatia Pelerin SB 2015 cu „branza mieroasa” mi-a desavarsit senzatia de Mister. Adica exact cum ii sade bine unui Pelerin plecat sa exploreze branzeturi si vin intr-o locatie misterioasa si prietenoasa.

Asa a fost si locatia in care ne-am imprietenit cu vinurile Pelerin. Pe terasa la Vintage la Pasaj s-au pus bazele prieteniei dintre blogosfera craioveana si vinurile de la Domeniile Dragasi.
poza de grup

Spor degustator!

Leave a Reply

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.