Eu cu cine votez este o intrebare la fel de actuala ca pe vremea lui Caragiale. Iar in campania electorala ar trebui sa-si gaseasca un raspuns.
Intuisem raspunsul inca din momentul in care Nicusor Dan si Clotilde Armand au vorbit despre USR. Dar n-a fost suficient. Ca atare, atunci cand a fost Clotilde Armand la Craiova, am fost prezent.
Eu cu cine votez? Cu omul sau cu partidul?
Am vrut sa inteleg ce inseamna noua constructie politica numita Uniunea Salvati Romania! Mi-a placut ce-am vazut. Cand s-au strans semnaturile necesare pentru alegerile parlamentare, am fost printre semnatari.
Ba chiar am donat online o mica suma de bani. Mi-a placut si faptul ca i-am regasit pe liste pe membrii grupului de initiativa din Craiova. Pe care nu-i mai intalnisem inainte si deci nu-i cunoasteam.
Eu cu cine votez?
Ca sa stiu mai exact cu cine votez, i-am luat la intrebari 🙂 Mai intai pe Cosmin Staicut.
1. Te rog sa ne spui cine este Cosmin Staicut si ce cauta el in politica?
Am 35 de ani sunt casatorit si am o fetita. Am crescut la Dabuleni si am studiat in Craiova unde am facut Facultatea de Stiinte Politice si doua programe de master, Studii Europene si Management Financiar Bancar.
Din 2007 pana in prezent am lucrat in domeniul financiar-bancar. Sincer, primul raspuns care mi-a venit la intrebarea asta au fost versurile lui Pittis „Sunt un frate tânar, care crede în dreptate, Am ochi negri, dar am mâinile curate”.
In politica am ajuns pur si simplu din indignare si revolta impotriva a tot ce inseamna sistemul politic actual din Romania. Constat in fiecare zi degradarea continua a tot ce inseamana valori in societatea romaneasca. Peste tot vedem promovarea non-valorilor. Avem mii de doctori si doctoranzi facuti peste noapte, care detin functii publice. Oameni care isi termina liceul la 35-40 ani, in timp ce sunt primari in functie. Si imediat sunt si absolventi de masterate si doctorate.
2. De ce nu te-ai implicat in politica pana acum?
Nu m-am implicat pana acum pentru ca nu m-am regasit in partidele existente, care pana la urma au toate radacina comuna FSN.
Partidele istorice au fost contaminate imediat dupa revolutie si dupa mineriadele organizate de conducerea de la acea vreme a tarii. Comunistii deghizati in mari aparatori ai democratiei s-au perpetuat pana in zilele noastre. Orice tentativa a oamenilor onesti de a crea partide sau miscari noi a fost sortita esecului prin solicitari absurde impuse.
Pana anul trecut, pentru a exista, un partid avea nevoie de cel putin 25.000 de membri. Legea a fost modificata in 2015 si permite constituirea unui partid cu numai 3 memmbri. Dar si de aceasta data au fost puse piedici in lege prin conditionarea participarii la alegeri de un numar de minim 200000 de semnaturi de sustinere.
3. N-ai mai facut politica. Ce te asteptai sa gasesti si ce ai gasit in campania electorala?
M-am asteptat la mai mult interes din partea oamenilor cu privire la politica. Oamenii sunt insa scarbiti de politica si aceasta atitudine a lor este determinata de dispretul si sfidarea cu care ii trateaza clasa politica actuala. Drept urmare si pe noi ne trateaza initial la fel. Insa cei ce se opresc sa ne asculte, dupa ce le spui cine esti si ca nu ai mai facut politica pana acum, iti spun acelasi frustrari pe care le am si eu si care m-au determinat sa intru in politica.
Oamenii reactioneaza in momentul cand vad candidatul care isi imparte singur pliantele si vad ca este dornic sa comunice cu ei. Unii ne felicita pentru asta, altii ne ignora si unii ne injura. Eram constient de la inceput ca nu o sa fie usor, deci nu am de ce sa ma plang.
4. Ce speri sa schimbi in politica?
As vrea mai multa comunicare directa cu oamenii. In campanie toti politicienii merg pe strazi, la targuri, diverse adunari si dupa aceea dispar pentru inca 4 ani. Cati dintre noi stiu cu exactitate cine sunt reprezentanti Doljului in parlament? Ce au votat acestia acolo, cum ne-au reprezentat pe noi cei care i-am ales?
In mediul privat de unde provin se acorda o foarte mare importanta feedback-ului, numai astfel poti corecta eventualele greseli si te poti adapta la nevoile societatii. De aceea imi propun sa respect cu exactitate programul de lucru cu publicul la cabinetul parlamentar si mai mult, sa promovez acest cabinet.
Vreau ca oamenii sa stie unde sa vina sa isi exprime opiniile si doleantele dar mai ales criticile. Bineinteles ca acest cabinet va exista si online, unde intentionez sa adun toate actiunile intreprinse de mine in parlament. Dar si cum voi vota in parlament. Din punctul meu de vedere votul secret in parlament nu trebuie sa existe.
5. Spune-mi te rog 5 lucruri pe care le-ai schimba in Dolj. Dar in Romania? Cele mai importante, bineinteles.
Printre prioritatile pe care mi le-am asumat se regasesc la nivel regional:
- interconectarea regiuni prin autostrăzi, drumuri naţionale si pe calea ferată la standardele timpurilor actuale,
- modernizarea satelor si comunelor prin construcţia de reţele de canalizare si apă,
promovarea judeţului Dolj astel încât sa crească numarul investitorilor şi implicit numarul locurilor de muncă, - simplificarea legislatiei pentru accesarea fondurilor europene, pentru a permite dezvoltarea turismului si agriculturii in Dolj,
- extinderea Programului ”Scoală pentru toti” la toate scolile sărace si subventionarea per elev a activitătilor ”Scoală după scoală”.
La nivel national mi-am propus:
- digitalizarea administraţiei la toate nivelurile, reprofesionalizarea şi evaluarea corpului de funcţionari publici pentru a economisi timp şi bani atât pentru cetăţeni, cât şi pentru instituţii,
- limitarea imunităţilor parlamentarilor doar la declaraţiile politice şi la votul exprimat, precum şi eliminarea votului secret in parlament,
- susţinerea legii confiscării extinse a averilor pentru a recupera integral prejudiciile aduse statului prin fapte de corupţie,
- interzicerea accesului în funcţii publice a celor condamnaţi penal,
- crearea unui fond unitar de dezvoltare a României, prin unificarea bugetelor nationale de dezvoltare cu fondurile europene si astfel eliminarea principalei surse de coruptie politică din România.
6. In ipoteza in care ajungi parlamentar, in ce comisie te vezi lucrand?
Avand in vedere experienta de 10 ani in domeniul financiar bancar, comisia de buget-fianante cred ca mi s-ar potrivi. Dar si in comisia de agricultura cred ca m-as descurca prin prisma faptului ca provin din Dabuleni. Parintii mei locuiesc acolo si am participat inca de mic copil la tot ce inseamna munca pamantului.
Desi locuiesc in Craiova, merg des la ai mei, am foarte multi prieteni acolo. Comunic destul de mult cu oamenii si inteleg astfel problemele cu care se intalnesc zi de zi.
7. Am auzit tot felul de „apelative” despre USR: soroisti, hipsteri, neomarxisti, anexa PNL etc. Spune-mi te rog ce legaturi ai cu ONG-urile, cu Soros si cu celelalte din lista.
La inceput am ignorat toate aceste „apelative” pentru ca am considerat ca e greu ca dupa 27 de ani cineva sa mai creada in aceleasi manipulari folosite de comunistii erijati in aparatori ai democratiei. „Nu ne vindem tara”, „nu ati mancat salam cu soia” s-au transformat acum in „servitorii multinationalelor”, „de ce v-ati intors daca ati studiat in afara” s.a.
Repetate zilnic la anumite televiziuni aservite unor interese aceste sloganuri au inceput sa prinda din nou. La fel ca si in ’90 oamenilor le sunt servite alte teme de campanie pentru a deturna atentia acestora de la clasa politica care este vinovata de tot ce s-a intamplat in ultimii 27 de ani.
Eu personal nu am activat in ONG-uri, desi din punctul meu de vedere sa faci parte dintr-un ONG este un lucru onorabil atat timp cat este vorba despre drepturile omului si alte actiuni punctuale pe plan local si national.
In ce priveste o anexa a PNL, asta contravine cu tot ce am scris mai sus. Pentru mine PNL=PSD cu atat mai mult aici in Dolj, unde mare parte din membri s-au mutat de la un partid la altul.
USR sustine un guvern care sa-l aiba prim-ministru pe Dacian Ciolos. Ca si PNL sustine acelasi lucru asta nu insemna ca noi vom face vreodata alianta cu PNL. Chiar este exclus din punctul meu de vedere.
8. Ce crezi ca diferentiaza USR de alte partide (mai vechi sau mai noi)?
USR este un partid construit de jos în sus, care vrea să reprezinte oameni cu ideologii diferite, din categorii sociale si etnice diverse, din toate regiunile ţării, oameni care au în comun câteva obiective fundamentale:
- schimbarea actualei clase politice, care de 27 de ani face promisiuni fără acoperire şi condamnă România la sărăcie şi stagnare,
- lupta împotriva corupţiei,
- guvernarea transparentă, realizată de oameni competenti, care respectă legea si interesele societătii.
9. Mai e putin pana-n ziua votului. Care crezi ca va fi scorul USR in Dolj si-n Romania?
Eu sper sa obtinem intre 10% si 15%.
10. La final te rog sa adresezi un mesaj celor care vor vota pe 11 Decembrie.
Venti la vot! Democratia este construita in jurul votului, numai mergand la vot putem sa ne manifestam. Revolutiile moderne se realizeaza prin vot. Pentru prima oara dupa multi ani aveti posibilitatea sa alegeti oameni care nu au mai facut politica pana in prezent. Si da, nu au experienta politica dar sunt oameni cu experienta in profesiile lor. Cel mai important aspect este faptul ca USR este singurul partid care nu are pe listele de candidati niciun membru acuzat sau condamnat pentru coruptie.
Multumesc si spor!
P.S.
Indiferent de simpatiile voastre politice, spor la vot!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei