Aniversarea winelover #5 de Vineri seara de la Timisoara a continuat Sambata cu vizita la Petro Vaselo. In ton cu dimineata insorita, ne-a intampinat cu zambetul pe buze Marco Feltrin, winemakerul de la Petro Vaselo.
Ce inseamna Petro Vaselo?
Cand am auzit prima data ca mergem la Petro Vaselo mi-am inchipuit ca este un nume italian. Cand am aflat numele patronului italian, Nello Dal Tio, eram si mai sigur ca numele cramei are legatura cu Italia. Dupa ce l-am intalnit si pe Marco la crama, nici nu mai aveam nevoie de confirmari.
Dar dupa ce Marco a inceput sa ne povesteasca despre vinuri si cand am inteles ca filosofia cramei este legata de locuri si de oameni, am inceput sa caut semnificatia numelui cramei. Am gasit repede pe site, Petrovo Selo – satul lui Petru fiind mentionat prima data in 1477.
Numele unor vinuri sunt date de dealurile din jur iar via este lucrata manual, cu pasiune si pricepere de oamenii locului. Sloganul „The soul of our soil” vine sa consfinteasca filosofia Petro Vaselo
Cateva cifre despre Petro Vaselo
La Petro Vaselo sunt cultivate 42 de hectare cu vita de vie dintr-o suprafata totala de 172 ha. Este vorba de o crama tanar si cu potential care se bazeaza pe soiurile plantate aici:
- 2005 – 9 ha Merlot,
- 2007 – 11 ha Pinot Noir si Cabernet Sauvignon,
- 2008 – 7 ha Chardonnay,
- 2009 – 15 ha Italian Riesling si Pinot Noir.
Din 2013 Petro Vaselo a devenit podgorie biologica certificata.
Despre tehnologiile folosite in crama
Marco ne-a povestit despre fluxul tehnologic si despre tehnologia gravitationala utilizata la Petro Vaselo.
Dupa detaliile din sala de la nivelul solului, am urmat vinul strugurilor coborand in spirala la subsolul cramei.
Scara in spirala mi-a revenit in minte prima data cand am vazut logo-ul Petro Vaselo de pe instalatia de azot. Mai ales ca doar ce coborasem in sir indian spiralat 🙂
Insa dupa ce am degustat vinurile si-am mai cercetat, am descoperit si alte semnificatii ale logo-ului. Ca sa nu mai zic de imaginile superbe de pe pagina de Facebook.
Dar sa raman la tehnologie deocamdata, degustarea a fost la final 🙂
Marco ne-a povestit despre procesele tehnologice, despre fermentatia alcoolica si malolactica si a raspuns relaxat oaspetilor curiosi de aspecte tehnice.
Apoi, cu zambetul pe buze am plecat spre sala de degustare, mica si cocheta, cu bancute lungi in jurul mesei cu bunatati. Totul scaldat de o lumina calda si primitoare.
Degustare la crama Petro Vaselo
In camera de degustare ne-a intampinat Roxana Dehelean.
Am inceput degustarea cu spumante, asociate cu explicatiile spumoase ale lui Marco. Cu zambetul pe buze, Marco ne-a inseninat dimineata si ne-a mers la suflet la fel ca vinurile pe care le face.
Am debutat cu spumantul Bendis Nadir.
Bendis este o zeita din mitologia dacica, zeita a Lunii, a padurilor, a farmecelor si a noptii. Herodot o mentioneaza ca fiind imprumutata de traci de la daci.
Nadir, inseamna in limba araba „cel fara egal, fara de pereche”. Dar cred ca nu asta este semnificatia, deoarece dupa primul spumant a mai urmat inca unul, la fel de bun. Bendis Rose.
Ambele spumante au fost medaliat cu Argint la Effervescents du Monde 2015.
Nadir se refera la un punct de pe bolta cereasca diametral opus Zenitului. Am inceput sa inteleg mai bine logo-ul Petro Vaselo abia cand am lasat la o parte bolta cereasca si m-am concentrat pe bolta palatina.
Petro Vaselo si Pinot Noir
Lichidul divin a inceput sa vorbeasca pe limba noastra, facand trecerea spre urmatorul vin, Rose de Petro Vaselo.
Este cel mai recent vin al cramei, aparut in 2016. Marco ne-a povestit cu umor despre trendul rosé-urilor incercand sa explice in engleza si conceptul de „pitipoance” 🙂
Cu ajutorul rose-ului s-a facut spre naturala spre vinurile rosii.
Vinurile rosii de la Petro Vaselo
Dupa un spumant alb, obtinut din Pinot Noir, apoi un spumant rose si-un rose obtinute din Pinot Noir, am trecut la un vin rosu obtinut din Pinot Noir. Probabil pentru a intelege pe deplin pasiunea lui Marco pentru acest soi delicat si pretentios. Am inteles si un alt slogan de la Petro Vaselo – Pinot Noir, trendy in all colours.
Primul vin rosu a fost Otarnița, o interpretare fascinanta a Pinot Noir-ului care a luat numele dealului din zona.
Mi-a placut foarte mult acest vin, atat de mult ca l-am luat si acasa 🙂
Insa nu doar Pinot Noir-ul a stat pe buzele (si pe papilele) noastre. La final am degustat Ovaș, un cupaj de Cabernet Sauvignon si Merlot. Numele acestui vin a fost dat tot de un loc din zona.
L-am luat si pe acesta acasa, descoperind mai tarziu ca Ovaș a primit medalii de aur la Berlin Wein Trophy Februarie 2014 si la Concours Mondial de Bruxelles 2015.
Asa a inceput a doua dimineata din cadrul aniversarii #winelover5. Am facut si-o poza de grup cu wineloveri, alaturi de gazdele noastre Marco si Roxana.
Curtea imprejmuita cu gard de sticle de vin a ramas pentru urmatoarea vizita, pana atunci va las cu imagini matinale de la degustare.
Spor divin!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei