Sarmizegetusa Regia, maretie si simplitate in natura

Pentru ca e weekend, ma intorc la mini-vacanta de Rusalii. Ei bine, dupa vizita la Rezervatia de zimbri de la Hateg-Slivut, a urmat Sarmizegetusa Regia. Incarcata de istorie…

Sarmizegetusa Regia

De spus ca auzisem despre ambele obiective dar inca nu le vizitasem. Insa despre Sarmizegetusa Regia auzisem multe legende, cu cautatorii de comori si cu vestigiile care sunt distruse. Cu atat mai mult mi-am dorit sa ajung acolo, cat inca mai este ceva de vazut.

La Sarmizegetusa Regia in munte

Din fericire, acum Sarmizegetusa Regia este supravegheata de Jandarmerie si chiar se simte prezenta lor acolo. Ne-am luat si un audio-guide insa cel mai mult m-au impresionat locurile pe care le-am vazut.

audio guide

M-am intrebat cum de au reusit romanii sa gaseasca o asemenea locatie izolata si greu de atins. Sa fi fost tradare, asa cum spun legendele? Indiferent despre ce a fost vorba, ramasitele destainuie o locatie mareata si o munca imensa pentru constructia ei.

Daca n-ati fost inca la Sarmizegetusa Regia, trebuie sa stiti ca trebuie sa urcati destul de mult cu masina. Plus inca si mai mult pe jos, dupa ce ati lasat masina in parcare. Dar urcarea este rasplatita de o priveliste fara pereche.

Zona sacra Sarmizegetusa Regia

As fi ramas pe o bancuta ca asta ore in sir doar sa stau si sa respir aerul curat. Atata liniste si atata maretie intr-un singur loc n-am mai simtit niciodata. Sau poate ca respiram istorie, nu doar aer curat.

bancuta si relaxare

Singurul regret este ca maretia coloanelor am putut doar sa mi-o imaginez. Nu inteleg cum la Roma s-au pastrat atatea coloane si chiar statui de daci intr-un oras. Iar la Sarmizegetusa Regia, pe munte, nu s-a pastrat macar o coloana intreaga.

Insa chiar si asa cum este acum, mi se pare o destinatie care sa fie pe lista oricarui roman.

Daca despre termele romane am tot auzit, in schimb la Sarmizegetusa Regia am vazut conductele de apa ale dacilor.

conducta de apa

Am si baut apa proaspata si rece dintr-o teava de lemn. Banuiesc ca izvoraste din acelasi loc ca pe vremea dacilor.

apa rece si proaspata

Cel mai mult insa m-a impresionat templul circular. Unii zic ca era un templu solar, altii ca era un loc sacru. Oricum ar fi fost, este impresionant si asa cum a ramas.

templul solar

De altfel intreaga zona sacra te duce parca intr-o alta dimensiune.

soare, natura si umbre

Cel mai mult mi-a pus imaginatia la lucru drumul pavat cu piatra. Parca si auzeam zgomotele carelor, tropotul cailor si pasii dacilor.

drumul pavat

Nu stiu daca aici isi tineau dacii tezaurul sau era doar o zona sacra. Stiu insa ca dupa cucerirea Daciei de catre romani, monedele de aur ale romanilor au fost mai groase ca niciodata.

Peretii de aparare ai Sarmizegetusei Regia s-au pastrat mai bine, fiind pastrate mai multe straturi.

zidul exterior

Totusi, coloanele de piatra nu cred ca le-au luat cuceritorii sa le duca la Roma.

coloane circulare de piatra

Pana la lamurirea misterului sau pana la urmatoarea vizita aici, va las cu mai multe imagini de la Sarmizegetusa.

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.