Manipulare sau prostie? Furtuna intr-un pahar cu apa oxigenata

N-am sa comentez daca i-a venit sau nu ciclonul doamnei Firea. Nici daca a fost manipulare sau prostie.

Am retinut insa de la duamna Firea o chestie interesanta. Exista un articol in codul penal pentru raspandirea de informatii false. Asta spunea Firea referitor la informatiile false care s-au raspandit prin SMS si care au pus pe jar bucurestenii.

Comunicarea sau raspandirea de informatii false

Nu ma pricep la legi dar Varu’ Google zice de Art. 404 din Codul Penal:

Comunicarea sau răspândirea, prin orice mijloace, de ştiri, date sau informaţii false ori de documente falsificate, cunoscând caracterul fals al acestora, dacă prin aceasta se pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Mai sa fie? Sa fie asa de desteapta Firea si sa nu stie decat ea despre articolul asta? E manipulare sau prostie?

Pai cand zicea Dracnea de Soros, asta ce era? Aaaa, nu afecta securitatea nationala?

Sau cand Hagi Tudose, din capul guvernului, spune el ca eliminarea accizei la benzina n-a dus la scaderea preturilor? Si repeta asta in continuare pentru a justifica reintroducerea accizei… Nu stiu daca pericliteaza securitatea nationala dar buzunarul conationalilor sigur e afectat.

Da’ ministrul ala al Energiei care printr-o declaratie referitoare la stocurile de carbune a dublat pretul energiei pe bursa?

Ce sa mai zicem de Antenele care prezinta un fost ofiter SRI cercetat penal drept mana dreapta a lui Codlea? Cand respectivul nu mai este in sistem din 2013? Nici asta n-are legatura cu securitatea nationala?

Ma opresc aici cu exemplele. Gasiti o multime de informatii false demontate de Factual.ro.

Manipulare sau prostie mare?

Legea spune ca faptele sunt penale daca raspandacii sau comunicatorii cunosc caracterul fals al acestora. Adica daca raspandacul e prost si nu stie ce spune, n-are nicio treaba?

Asta se poate aplica celor care au raspandit ieri sms-urile „salvatoare”. Dar celor care au lansat informatiile cum li se dovedeste ca stiau ca sunt false? Aici e problema.

Nu stiau Antenele ca ofiterul penal n-a fost mana dreapta a lui Coldea? Pai daca „nu stiau”, cum sa aplici articolul 404?

Si uite cum prostia ajunge la mare pret in orice manipulare. Dar cum sa ne ferim de astfel de manipulari?

Furtuna intr-un pahar si consecinte

Dupa dezastrul de la Timisoara a fost simplu sa se induca spaima printre bucuresteni. Dupa ce furtuna zvonurilor s-a raspandit cu viteza de ciclon pe sms si-n lumea virtuala, urmarile n-au intarziat sa apara in lumea reala.

Cati n-au plecat mai devreme de la joburi? Cati n-au amanat intalnirile stabilite pentru ieri? Si mai ales cati nu s-au grabit sa ajunga mai repede acasa?

Iar cei care n-au luat in serios avertizarea au fost oricum afectati de aglomeratie. Sa mai zic ca unii s-au grabit sa-si faca stocuri de alimente?

Spun doar ca in cazul unei amenintari reale, abia atunci va fi adevarata catastrofa. Multi nu vor mai crede in astfel de informari si-i vor influenta si pe cei dispusi sa se adaposteasca. Si cine va fi de vina atunci?

O metoda buna de informare ar fi sa nu luam de buna o singura sursa. Sau daca sursa este dovedita in mod repetat mincinoasa, cu atat mai mult sa cautam alte puncte de vedere.

Pana atunci sa observam ca in caz de calamitate naturala guvernantii au o tendinta la fel de naturala de manipulare.

O imagine de tinut minte

Va mai amintiti imaginea cu Ponta si Dragnea in barca pneumatica?

Manipulare sau prostie cu barca pneumatica

sursa foto

Ce mai conteaza ca apa nu era nici pana la genunche genunchi. Si ca barca era trasa de jandarmi. Veti zice ca este manipulare sau prostie. Insa conteaza mai mult ingrijorarea de pe fata oficialilor.

O imagine face cat 1000 de cuvinte iar atmosfera justifica urgenta, incredintari directe si lipsa unor licitatii.

A propos de imagine, am o imagine din 13 Septembrie, cu ciorile care fac hora pe cer.

sursa alternativa de informatii

Ele au fost sursa mea alternativa de informatii. N-am crezut stirile catastrofale din presa referitoare la ciclonul care va devasta Romania. Insa cand am vazut atatea ciori zbenguindu-se pe cer, am stiut ca vine furtuna. Stiam asta din copilarie, de la bunicul meu.

N-am stiut insa cand se schimba vremea si unde va fi furtuna. Ciorile nu dau astfel de amanunte dar nici nu pot fi manipulate.

Intelepciunea populara se dovedeste valabila si-n zilele noastre, cand informatia este la indemana tuturor. Tot din intelepciunea populara reiau proverbul: Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti.

Si-l mai completez cu o varianta noua. Inainte sa crezi ce spune cineva, ai in vedere si cine este cel care spune acel lucru. 

Spor informator!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.