Siel de Tohani – curcubeu pe cerul gurii

V-am spus ca weekendul trecut am fost la Good Wine. Ramasesem dator sa va dau mai multe detalii despre invitatia de la Vin2.ro – Povesti cu vin. Dupa ce am ghicit raspunsul la intrebare, pe langa invitatie am primit si o sticla de vin Siel de Tohani, proaspat lansat la Good Wine 2017.

Siel de Tohani

Probabil ca vazand girafa unii vor spune ca… asa ceva nu exista la noi ­čÖé Ba exista, l-am si degustat. Va explic imediat.

Siel de Tohani, lansare cu staif si creativitate

La standul Tohani mi-a placut foarte mult ideea lansarii unui vin deosebit. Nu doar ca totul era branduit cu Siel si cu Tohani Romania. Dar descopereai treptat si povestea vinului. Plus ca puteai sa-ti aduci contributia la aceasta poveste.

Am primit sticla de vin de la Stefan Timofti, cu care eram deja prieten pe Facebook. Acum ne-am imprietenit si offline, asa cum se intampla de obicei langa o sticla de vin bun.

Daniel, Siel si Stefan Timofti

Bun, acum sa trecem la Siel de Tohani. Siel inseamna suflet in Afrikaans, limba vorbita in Africa de Sud. Iar oenologul sud-african de la Tohani are sufletul impartit intre Africa si Romania.

Aceasta poveste de suflet se poate descoperi pe spatele sticlei, fiind datata 2 Nov 2017 si semnata de Albertus Van Der Merwe.

Siel de Tohani - poveste de suflet

Povestea continua si din partea consumatorilor, la lansare fiind invitati sa continuam afirmatia: Sufletul este…┬áEu am completat cu divin, gandindu-ma ca sufletul este de natura divina. Dar probabil am fost influentat si de vin ­čÖé

povestea sufletului continua

Cred ca am avut o premonitie, pentru ca am degustat un vin de suflet, o ingemanare deosebita intre 4 binecunoscute soiuri de vin alb si inca 3 soiuri albe romanesti.

Oare e greu sa faci un vin din Feteasca Alba, Sauvignon Blanc, Tamaioasa Romaneasca, Riesling, Feteasca Regala, Pinot Gris si Chardonnay? Si sa scoti din fiecare ce are mai bun?

Va spun ca e greu sa te desparti de Siel. Si va spune asta unul care prefera mai degraba vinurile rosii. Exista insa si exceptii iar Siel este un vin de exceptie, pornind de la gust si struguri, trecand prin poveste si ajungand la felul in care se prezinta publicului.

lansare Siel de Tohani

Inca de cand vezi sticla simti ca este ceva deosebit. Eticheta in stil „sepia” este inobilata de culoarea aurului aplicata in relief pe Siel si pe girafa africana.

Siel de Tohani sau cum sa fii cu sufletul in al 7-lea cer

Cand spuneam la inceput ca asa ceva nu exista, ma refer si la faptul ca nu stiu sa mai existe un astfel de vin alb romanesc obtinut din 7 soiuri. Am mai degustat Solo Quinta si mi-a placut in mod deosebit armonizarea celor 4 soiuri albe cu unul rosu vinificat in alb.

La fel, la vinuri rosii mi-a placut Nedeea din 3 soiuri romanesti si abia astept sa degust Simfonie de Segarcea din 8 soiuri rosii. Dar 7 soiuri albe armonizate intr-un singur vin nu mai degustasem pana la Siel de Tohani.

Siel de Tohani

Sa fie acesta un nou trend, armonizarea mai multor soiuri? Nu stiu, dar stiu ca pentru o asociere reusita trebuie ca rezultatul sa fie mai bun decat componentele. Si cu cat sunt mai multe soiuri de vin, cu atat este mai greu. Dar si cand reusesti… sufletul ajunge in al 7-lea cer, cum m-am simtit eu degustand Siel.

De obicei la noi in familie eu sunt cu vinurile rosii, sotia mea le prefera pe cele albe iar Daria, fata lu’ tata, pe cele ros├ę. De data aceasta Siel de Tohani ne-a placut tuturor.

Felicitari Tohani Romania, spor creator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.