Nu stiam ca multa lume bea ceai de soc in aceasta perioada a sezonului „rece”, mai ales pentru detoxifiere si slabire dupa sarbatori.
Ei bine, nu m-am apucat inca de detoxifiere insa m-a apucat o tuse nu chiar seaca, dar care ma seca pe timpul noptii. Asa de rau incat nu puteam sa dorm. Am inteles ca bantuie un fel de viroza da’ nu-s sigur ca asta m-a lovit si pe mine. Nu m-a durut capul, n-am avut temperatura sau nasul infundat. Doar tuse. Nu chiar seaca, hai sa zic demi-seaca, deoarece dupa multe chinuri mai expectoram cate ceva.
Am bagat si paracetamol sinus si sirop de muguri de pin si apoi Plantusin. Dar noptile in care am dormit deplin au fost cele inaintea carora am baut ceai de soc.
Am aflat despre acest ceai de la Gina Bradea. Ea este mai glumeata dar nu puteam sa rad pe motiv de tuse. Asa ca mi-a recomandat ceai de soc cu un varf de cutit de cimbru.
Ceai de soc din flori culese cu mana mea
Mi-am adus aminte ca aveam flori de soc din mini-vacanta de Rusalii. Dupa ce-am fost prin Deva, Hunedoara, Alba Iulia si Brasov, ne-am intors pe Rucar-Bran.
Mare greseala, erau foarte multe semafoare si portiuni in constructie asa ca la un moment dat am luat-o pe un drum de tara care ne-a scos langa Colibasi. Drumuri mai prapadite dar macar n-am stat cate 30 de minute la un semafor. Drept bonus am avut dealuri pline de soc asa ca ne-am facut stocul. O plasa intreaga de soc am cules. Am facut si-un borcan mare de socata iar restul l-am pus la uscat, sa facem socata mai tarziu. Asa a ramas pana cand am avut nevoie acum de ceai de soc.
Cu aceasta ocazie am aflat ca florile de soc sunt remedii traditionale pentru gripa, raceala, sinuzita si alte probleme respiratorii.
Am mai aflat si altceva. Florile si fructele ceaiului au efecte benefice pentru sanatate dar frunzele si ramurile sunt otravitoare. Doar despre leandru mai stiam ca are ramurile otravitoare, despre soc habar n-aveam.
Si uite-asa am mai invatat ceva si-am baut pentru prima data ceai de soc. Este bun la gust, poate fi baut si neindulcit insa i-am pus un pic de miere si de lamaie. Aduce un pic cu socata, chiar mi-a placut. Si mai mult mi-a placut ca am putut sa dorm in sfarsit noaptea.
Tu ce-ai mai mai baut in ultimul timp?
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Emil Calinescu
Dupa mine, il strici cu mierea.
Ceaiul de soc se bea cu multa lamaie. Sa fie acru-acru-acru. Eventual sa-i pui si nitel lime.
Ca un fel de socata, cunosc pe cineva care consuma ceai de soc RECE. Si, pe langa soc, punea si nitica menta (naturale, nu plicuri de farmacie). Combinatia era geniala, am testat-o.
Repet, FARA ZAHAR, FARA MIERE! Strici tot gustul!
Daniel Botea
Te cred, dar eu nu l-am luat de placere. Mierea atenueaza iritatiile. Ceaiul n-are nevoie sa fie indulcit. Am baut si ceai de anghinare neindulcit, stiu ce spun. Voi incerca si varianta rece la vara, daca-mi mai ramane soc.
Gina bradea
Cica daca n-ai o baba, sa-ti cumperi. Da* sa fie fie una moldoveanca, astea fac promeni misto daca sfaturile lor nu te fac bine 😛
Iar pentru tuse si raceala da, e bine sa fie combinata cu multa miere de albine, nu fara miere. De obicei nu ma contrazic, dar sfatul dat de prietenul tau nu e bun la tuse. Lamaia fara miere e acida, irita mucoasa in loc s-o ajute. Mierea este emolienta, e antibiotic natural, taie aciditatea lamaiei si impreuna au un efect cu adevarat benefic.
Cu placere pentru sfat.
Bine, drac mort eu inca n-am vazut, stiam ca o sa te faci bine rapid si o sa pot rade de tine si cu tine, mai departe 😛 😀
Daniel Botea
Asta i-am zis si eu. De placere probabil ca o sa beau ceai rece cu cuburi de gheata, lamaie, menta, ghimbir si-un strop de rom 🙂 Da’ acu’ a fost de nevoie. Multumesc inca o data pentru sfat!