Shylock in regia lui Horatiu Malaele la Festivalul Shakespeare

Am mai savurat personajul Shylock si-n varianta poloneza la Festivalul Shakespeare. In trilogia poloneza (Othello, Regele Lear, Negutatorul din Venetia) Shylock a fost interpretat de actorul principal din cele 3 piese. In regia lui Horatiu Malaele, desi Shylock este interpretat chiar de el, personajul principal pare a fi Tubal. Tubal este „celalat evreu” din piesa lui Shakespeare.

Shylock - Horatiu Malaele

Shylock in regia lui Horatiu Malaele

In piesa poloneza evreii erau caricaturizati cu ajutorul unor bancuri seci si dure („culmea reciclarii, sa faci un evreu din sapun”). Aici, Tubal (George Mihaita) explica pe indelete situatia evreilor in Venetia, in Anglia si in general. „Nu este de vina Shakespeare” ci aceasta era situatia evreilor in acea vreme.

Venetia pe vremea lui Shylock

Fiind o piesa a Teatrului de Comedie Bucuresti, abordarea este mult mai relaxata. Tubal are rolul de povestitor dar si de partener al lui Shylock in momentele principale.

Umorul se manifesta in limbaj, in explicatiile extinse ale lui Tubal si in comicul unor situatii.

Piesa are insa si momente dramatice, cum ar fi monologul lui Shylock in fata unei oglinzi sparte.

Shylock

Am descifrat costumul dublu al lui Shylock in viitoarea convertire la crestinism. Sau altceva ar fi vrut sa spuna Horatiu Malaele? In acest caz astept parerile voastre.

Piesa se termina prin infrangerea lui Shylock, pierderea a jumatate din avere si convertirea lui la crestinism.

Shylock la judecata

Adica nemaifiind evreu, nu mai poate face camata. Chiar si asa, Tubal ne invita la un happy end, chiar facand haz de necaz.

Shylock cu happy end

Pentru mine editia din 2018 a Festivalului Shakespeare s-a incheiat romaneste, in zilele urmatoare fiind plecat din tara. Planeta Shakespeare inceputa cu trilogia poloneza Lear-Othello-Shylock s-a incheiat cu un Shylock romanesc.

aplauze pentru Shylock

Mi-ar fi placut sa inchei furtunos cu Lear si Othello

Ca sa fie o incheiere rotunda, mi-ar fi placut sa mai vad in weekend Regele Lear in regia Alinei Hiristea, jucat de Centrul Cultural Reduta din Brasov.

As mai fi vrut sa vad si Othello – Remix, spectacolul in stil hip-hop jucat de Q Brothers si Chicago Shakespeare Theater.

In fine, as mai fi savurat si varianta frantuzeasca a Furtunii lui Shakespeare, dupa cea romaneasca si cea japoneza.

Dar cel mai mult regret ca nu voi fi prezent la spectacolul lui Robert Lepage, unul dintre cei mai mari regizori ai lumii. Ace si opium, jucat Compania „Ex Machina” din Quebec, se joaca Sambata si Duminica, exact cand sunt in Norvegia.

Se anunta un spectacol total, cu o punere in scena deosebita, de care va rog sa va bucurati si pentru mine.

In ceea ce ma priveste, macar daca nu sunt la piesa Companiei Ex Machina din Quebec, voi flutura in Norvegia steagul alb-albastru cu flori de crin.

Dar pentru cei care prind finalul Festivalului Shakespeare in Craiova, acesta este programul complet.

Pana atunci va las cu imagini de la Teatrul Colibri.

Spor incantator!

2 Comments

    • Daniel Botea

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.