Bulgaria, prima data ca destinatie turistica

Din 2008 ma tot duc in Grecia in vacantele de vara. Bulgaria era doar tara de trecere, niciodata destinatie turistica finala. Pana acum, cand am fost la Varshets, Bergovitsa, Montana si Belogradchik. Ca sa se potriveasca bine, motivul a fost participarea la proiectul ”SEE and GO – Atractiile turistice din zona transfrontaliera RO-BG, la un click distanta”.

traducere in romana si bulgara

Prima data in Bulgaria, la un click distanta

Proiectul Interreg RO-BG care a prilejuit prima vizita in Bulgaria este implementat de Asociatia Centrul pentru Dezvoltare Montanesium din Montana, Bulgaria, în parteneriat cu Asociatia Mereu pentru Europa din Craiova.

Proiectul isi propune sa promoveze destinatiile turistice din 3 districte bulgaresti (Vidin, Vratsa si Montana) si 3 judete romanesti (Dolj, Mehedinti, Olt).

Am facut parte dintr-un focus grup cu participanti din cele 6 judete/districte, care a analizat elementele cheie ale unei aplicatii software care va include:

  • potentialului turistic comun,
  • facilitati,
  • atractii turistice,
  • produse turistice.

focus grup RO-BG

Daniel Neagoe-Bacanu si Hristina Ivanova ne-a povestit despre proiectul transfrontalier implementat de cele 2 asociatii.

Daniel si Hristina

Aplicatia va avea mai multe categorii, care au fost trecute in revista de Iliana Kaloianova.

Iliana

Aplicatia software – La un click distanta

La categoria „Turism rural si locuri de cazare”, pe langa case de vacante si hoteluri, am propus si posibilitati de camping pentru cei care merg cu bicicletele.

Colega Liana Tataranu ne-a spus despre legislatia din Romania care permite functionarea unor puncte de gastronomie locala.

Pentru ca multe crame si podgorii sunt in zona rurala, Mirela Coman a adaugat pe lista locurilor de cazare si cramele care au pensiuni.

Si pentru ca am ajuns aici, mi-am amintit de un eveniment local care s-ar incadra la mai multe categorii ale aplicatiei software. Este vorba despre Corcova Trail Race, un festival de sport, fun si vin care se desfasoara anual in judetul Mehedinti, din zona transfrontaliera.

Evenimentul reuneste iubitori de vinuri, natura, alergare sau mers pe bicicleta si ofera campare, spectacole, mancaruri romanesti si competitii sportive pentru copii si adulti. Vin participanti din Romania dar si din alte tari.

Plecand de la acest exemplu, colegii din Bulgaria au spus ca exista multe festivaluri locale care ar trebui adunate si promovate de aplicatia software.

In cadrul aplicatiei software, acestea vor fi incadrate la categoria „Turism activ”. Aceasta va cuprinde evenimente bazate pe sport, miscare, baze sportive, velodromuri, locuri de pescuit, festivaluri si dansuri populare.

Aici ar fi interesant daca aplicatia ar oferi mai multe detalii. De exemplu, pentru iubitorii de pescuit, ce fel de specii pe pesti pot fi pescuiti sau savurati in anumite zone, perioadele de prohibitie si astfel de informatii specifice.

Alte categorii ale aplicatiei software

O alta categorie este „Eco bio si turism în natura”, referindu-se la rezervatii, parcuri si zone protejate, insule, cascade, pesteri etc.

La categoria „Turism cultural si istoric” sunt incluse manastirile, casele de cultura, monumentele sau casele memoriale.

N-a fost uitata nici categoria „Turism SPA si balneo”.

Noi am avut sansa sa fim in primul focus-grup si sa facem propuneri. Vor fi mai multe astfel de focus-grupuri pe masura ce se dezvolta aplicatia.

Site-ul SEEuropeandGo

Pe langa aplicatia software, un alt instrument va fi web-site-ul SEEuropeandGo, in 3 versiuni: bulgara, romana si engleza.

Aici am propus ca pe langa alte sectiuni ale site-ului sa existe si rubrica Blog. Astfel, bloggerii din Romania, Bulgaria si de ce nu si din alte tari, pot fi prezenti cu articole despre destinatiile turistice din zona transfrontaliera

M-as bucura sa vad si acest articol la rubrica blog a viitorului site, care deocamdata este in constructie.

Evenimentul a fost interactiv, beneficiind de traducere in limba romana si bulgara, asigurata de Krassimira Alexieva.

proiect in limba bulgara

Iliana a notat sugestiile din cadrul focus grupului si am continuat discutiile la masa de seara. Asa am descoperit ca Iliana era la mine pe blog, intr-un video din articolul destinat evenimentului Craiova MultiCultural Day 2017. Ce mica-i lumea 🙂

De la teorie la practica in Bulgaria

Teoria este buna, dar fiind prima data in Bulgaria am vrut sa vad si-n practica cum se prezinta obiectivele turistice de aici.

Pentru ca vorbeam despre turism SPA, ne-am bucurat de serviciile oferite de ATA SPA Hotel.

Un alt aspect practic pe care l-am verificat a fost bucataria bulgareasca. Foarte buna, cu un plus pentru ardeii copti de la Ata Hotel.

ardei copti

Am experimentat si un miș maș bulgaresc, despre care v-am spus deja.

Foarte bune si ciorbele de legume, aici fiind una de cartofi cu marar.

ciorba de cartofi

Interesanta si turta pe care am mancat-o la Berkovitsa, cu ciorba de burta si varza cu carne. Ca sa nu mai spun ca preturile sunt foarte bune.

turtite bulgaresti

In restaurantul de la Berkovitsa, asemanator unei case memoriale, pentru o bere, ciorba de burta, varza cu carne si o turtita, am platit fix 10 leva.

Adica un pic mai mult de 20 lei. Ceea ce nu-i rau deloc, pentru o masa la restaurant.

Leva, euro si lei

Leva

A propos de bani, am schimbat leva direct la bancomat, de pe card. La banci a reusit mai greu sa schimbam. La unele obiective puteai sa platesti si-n euro, dar trebuia sa ai suma exacta. De exemplu, am vrut sa cumpar un vin si nu se putea cu cardul. Dar mi-a zis doamna ca-l pot lua cu 5 Euro. I-am intins hartia de 20, insa mi-a spus ca numai daca-i dau fix 5 euro se poate. Am rezolvat intr-un final cu 10 Euro de la un coleg care a vrut sa-si ia si el vin.

Si uite asa am dus vorba la vinuri. Foarte bune!

Vinurile bulgaresti

Starocel

Am savurat in fiecare seara un excelent vin bulgaresc sec, atat in varianta alba (Sauvignon Blanc) cat si in varianta rosie (Cabernet Sauvignon). Nazdrave!

Starocel Cabernet Sauvignon

Am aflat si cateva soiuri de vinuri bulgaresti: Mavrud, Gamza, Melnik si Pamid. N-am avut ocazia sa le degust, insa mi-am cumparat o sticla de Gamza de la Belogradchik.

Dintre beri, mi-a placut Șumensko. Kamenitza… nu prea.

Șumensko

Dar hai sa povestesc si despre destinatiile din Bulgaria pe care le-am atins.

La pas prin Varshets, Berkovitsa si Montana

Varshetsul este destul de pustiu iarna. Si daca la ATA Spa Hotel era animatie, pe strazile orasului am fost cam singuri. Asta nu ne-a incurcat, dimpotriva ne-a ajutat sa facem o sedinta foto intr-o zi cetoasa.

Varshets prin ceata

In Varshets doar se ghiceste maretia vremurilor de odinioara, Cazinoul Regal aflat in paragina fiind un exemplu reprezentativ.

Am vizitat si cateva obiective turistice din Berkovitsa. Mai intai am fost la Muzeul Etnografic.

Muzeul Etnografic Berkovitsa, Bulgaria

Am fost uimit sa vad ca exista multe asemanari cu covoarele oltenesti de pe la noi.

covor bulgaresc

Apoi am vizitat Casa Memoriala Ivan Vazov. Interesante si camerele si exponatele.

casa memoriala Ivan Vazov

Dar mai ales arhitectura in stilul renasterii bulgaresti. Am imortalizat-o printr-o poza de grup.

fotografie de grup Berkovitsa

Am vazut si biserica construita de la cativa metri de sub pamant, pentru a nu fi mai inalta decat cladirile oficiale ale Pasei de Vidin. La vremea respectiva Bulgaria era pasalac turcesc.

La Berkovitsa am si mancat la pranz, intr-un restaurant a carui fatada ne-a amintit de casa memoriala pe care doar ce o vizitasem.

restaurant in stilul casei memoriale

Am plecat apoi spre Montana insa am dat o fuga si la lacul de acumulare.

lacul de acumulare

Am facut o poza si la cetatea restaurata.

fotografie de grup la cetatea restaurata

Si inca una la o biserica fortificata.

fotografia de grup la biserica fortificata

Aici am admirat din nou renasterea bulgareasca.

renastere bulgareasca

Va las cu mai multe imagini din Berkovitsa si Montana.

La pas prin cetatea Belogradchik

Am lasat separat vizita la Belogradchik pentru ca a fost cea mai spectaculoasa.

panorama Belogradchik

Spectaculos peisajul, iar formele stancilor sculptate de vreme aduc aminte de tot felul de personaje de basm.

forme ciudate la Belogradchik

Unele dintre aceste forme au primit si nume, pe care sper sa le descopar la urmatoarea vizita la Belogradchik.

Cetate Belogradchick

Acum a fost cam frig, ma gandesc ca o vizita pe timp de vara e mult mai placuta.

perspectiva la Belogradchik

Dar pana atunci, am marcat momentul cu inca o fotografie de grup marca Gabi Radoi.

fotografie de grup la Belogradchik

Ocazie cu care ii multumesc pentru minunatele amintiri pe care ni le-a oferit din Bulgaria.

Daca am ajuns la acest capitol, nu pot incheia articolul fara a adresa multumirile mele si ale bloggerilor craioveni lui Anatoliy Georgiev. Nascut pe Valea Timocului, are o pensiune in Berkovitsa si ne-a insotit in vizitele la obiectivele bulgaresti.

Mai mult, am stat la povesti alaturi de vinul rosu bulgaresc si am aflat multe lucruri interesante.

Anatoliy vorbeste in familie limba romana, cu multe cuvinte arhaice si derivate din bulgara si sarba. Bineinteles ca vorbeste si bulgara si sarba, alaturi de engleza si de rusa. Sa tot ai o astfel de gazda. Presimt ca-i vom face o vizita la Camellia Guest House 🙂

Anatoliy

Spor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.