Uniunea Europeana prin exemple

Cred ca intelegem mai bine Uniunea Europeana prin exemple. Cu exemple romanesti, daca se poate. Hai sa incepem cu institutiile!

Institutiile din Uniunea Europeana prin exemple

Despre Comisia Europeana (CE) a auzit toata lumea, fiind organul executiv al UE.

  • Este comisia aceea care-i urecheaza pe guvernanti cand calca pe bec.
  • Comisia Europeana este cea care a eliminat tarifele de roaming in Uniunea Europeana.
  • Este organismul care ne-a intrebat daca mai vrem schimbarea orei, ca tot ne apropiem de trecerea la ora de vara.

Comisia Europeana este formata din oameni, nu-i ceva imaterial 🙂 Romania a avut pana acum 2 comisari europeni, Dacian Ciolos (agricultura si dezvoltare rurala) si Corina Cretu (dezvoltarea regionala).

Exemple concrete:

  • Despagubirile pe care Romania le-a primit pentru pesta porcina africana fac parte din politicile Comisiei Europene pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala.
  • Autostrazile sau spitalele regionale pe care Corina Cretu le tot cere pentru finantare la Dezvoltare Regionala, puteau fi construite cu fonduri europene.

Un al exemplu al activitatii CE sunt chiar eu 🙂 Am castigat un concurs al Comisiei Europeane pentru promovarea unor proiecte cu finantare europeana. Am mers pe Covorul Oltenesc la Bruxelles. Am castigat o participare la European Week Regions si un training de mobile journalism.

badge pentru inca 2 zile la Bruxelles

Parlamentul European este institutia formata din europarlamentarii pe care-i voteaza fiecare tara membra. Este motivul pentru care v-am chemat la vot pe 26 Mai 2019.

Parlamentul European

Ca sa dam exemple concrete, Parlamentul European este institutia care a desemnat-o pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de Procuror General European. A fost mai intai o selectie facuta de experti. Apoi lista scurta cu 3 candidati a fost votata de parlamentarii europeni in 2 comisii. Comisia de Control bugetar si LIBE (comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne).

Revin la exemplul meu cu Covorul Oltenesc, care m-a dus in vizita la Parlamentul European.

Hemicycle - Uniunea Europeana prin exemple

Consiliul Uniunii Europene si Consiliul European

Consiliul Uniunii Europene este reprezentat de guvernele statelor membre. Presedintia se asigura prin rotatie, Romania conducand pentru 6 luni acest consiliu. Cu ocazia preluarii presedintiei consiliului am avut ocazia sa-l auzim pe Donald Tusk la Bucuresti.

Consiliului European, al carui presedinte este Donald Tusk, reprezinta sefii de stat si de guverne. Romania este reprezentata in Consiliul European de presedintele Klaus Iohannis. Pe langa sefii statelor si guvernelor, din Consiliul European face parte si presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker.

Dupa cum se vede, puterea este bine impartita in Uniunea Europeana si multe decizii se iau prin negocieri intre aceste institutii.

Exemplu concret, Laura Codruta Kovesi este propunerea Parlamentului European pentru functia de Procuror General European. Pe cand Consiliul Uniunii Europene (cu presedintie romaneasca) il prefera pe francezul Jean-François Bonhert. Decizia va fi luata prin negociere intre Parlamentul European si Consoliul Uniunii Europene.

In general legislatia UE este adoptata de Parlamentul European impreuna cu Consiliul Uniunii Europene, pe baza propunerilor Comisiei Europene. Acesta este un triplu exemplu de Uniunea Europeana prin exemple.

Daca ati obosit de la atatea comisii si consilii, sa mergem pe banca in curte 🙂 Dar in care curte?

Banca Centrala Europeana, Curtea de Justitie si Curtea de Conturi

Banca Centrala Europeana este cea care a introdus moneda europeana Euro si cea care coordoneaza bancile din tarile Uniunea Europene.

Exemplu concret, Banca Central Europeana s-a sesizat in ceea ce priveste Ordonanta 114, care afecteaza activitatea bancilor si a pensiilor private.

Curtea de Conturi se ocupa de gestiunea financiara ale UE. Daca exista suspiciuni de frauda cu fonduri europene, Curtea de Conturi sesizeaza OLAF (Oficiul European de Lupta Antifrauda).

Exemplu concret, OLAF este organismul care cerceteaza dosarul Teldrum.

Curtea de Justitie se asigura ca legislatia europeana este interpretata la fel in tarile UE. Tot Curtea de Justitie solutioneaza litigiile juridice dintre guvernele tarilor UE si institutiile europene.

Exemplu concret, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ca Polonia trebuie sa suspende imediat aplicarea legi privind reducerea varstei de pensionare a judecatorilor Curtii Supreme.

Sper ca Uniunea Europeana prin exemple este mai usor de inteles si de votat pe 26 Mai.

Spor european!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.