Pentru mine Uniunea Europeana inseamna in primul rand libertate. Nu vreau sa incep cu definitia teoretica a aliantei politice si economice a celor 27-28 de state europene. Ca sa intelegem cu adevarat ce este Uniunea Europeana, cred ca sunt mai bune cateva exemple.
Ce este Uniunea Europeana. Cateva exemple de libertate
Uniunea Europeana este „chestia aia” care iti permite sa te plimbi prin Europa doar cu buletinul. Este aceeasi „chestie” care-ti permite sa comanzi online din alte tari si sa primesti produsele acasa prin curier. Este „chestia” aia care permite studentilor sa capete experienta internationala prin Erasmus. Aceeasi chestie permite familiilor celor care lucreaza in strainatate sa primeasca bani acasa, in Romania.
Daca ati experimentat deja aceste „chestii”, in teorie poarta numele de „libera circulatie a bunurilor, serviciilor, capitalurilor si persoanelor”. Daca n-ati experimentat cum era inainte de UE, sa va povestesc cateva experiente personale.
Libera circulatie a persoanelor in UE
Am fost prima data in strainatate in 1994. Atunci mi-am facut si primul pasaport. Am stat la cozi interminabile, am semnat nus’ cate hartii si in cele din urma am ridicat pasaportul. Treaba era doar pe jumatate rezolvata, pentru ca aveam nevoie de viza pentru a merge in Franta.
Cum deplasarea era ocazionata de o actiune a Aliantei Franceze, s-a rezolvat relativ repede cu Ambasada Frantei. Asa ca am primit viza, reprezentata de o chestie filigranata si stralucitoare lipita pe una din paginile finale ale pasaportului. Imi venea s-o pup, asa era de frumoasa.
Am fost si-n Ungaria, prima data in 2006. Romania nu era inca in Uniunea Europeana, n-am mai avut nevoie de viza, insa pe langa pasaport am prezentat si invitatia de la Robert Schuman Institute.
Dupa 2007, nu mai ai nevoie de vize si nici macar de pasaport ca sa calatoresti in Europa. In schimb ca sa mergi in Canada, iti trebuie pasaport. Inainte, pentru romani era obligatorie viza pentru Canada. Insa puterea de negociere a Uniunii Europene a schimbat situatia si din 1 Decembrie 2017 nu mai este nevoie de vize.
Libera circulatie a bunurilor in Uniunea Europeana
Primul aparat foto digital a fost un Sony, pe care l-am luat prin 2004, de Craciun. Cum era inainte de intrarea in UE, taxele vamale la astfel de produse erau consistente. Am dat „doar” 13 milioane de lei, pentru ca era oferta de Craciun. Nu se taiasera inca zerourile ca sa apara „leul greu”, asa ca toti romanii erau milionari.
In 2007, dupa intrarea Romaniei in UE, i-am luat Dariei mele tot un Sony. Mai performant, mai usor si mai ieftin. Doar 700 lei (7 milioane fata de cele 13 date de mine). Asta ca sa vedeti practic ce inseamna libera circulatie a bunurilor in Uniunea Europeana.
Prin 2000 lucram la o firma franco-romana, care exporta in franta produse de publicitate sportiva. Adica fanioane, mini-echipamente sportive si astfel de lucru. Eu ma ocupam de grafica pe calculator iar colegii de la serigrafie imprimau materialele textile. Apoi acestea erau finisate la sectia de croitorie. Dar nu aceasta era faza finala. Mergeam cu produsele la vama, se completau declaratii vamale, se platea vama si chiar se numarau fanioanele de multe ori. Se intampla prin 2000, cand Romania nu era membra a Uniunii Europene.
Libera circulatie a serviciilor in UE
Cat despre servicii, dupa intrarea in UE poti sa obtii gratis cardul european de asigurări sociale de sănătate (CEASS). Acesta iti da dreptul la servicii de asistenta medicala in timpul sederii temporare pe teritoriul UE. Dar si in Spatiul Economic European sau al Confederaţiei Elvetiene.
Sunt doar cateva exemple ca sa vedeti cat de mult a fost usurata viata romanilor prin apartenenta la Uniunea Europeana.
Vorbind de libera circulatie a capitalurilor in Uniunea Europeana, n-am sa ma refer la banii pe care ii trimit acasa romanii care lucreaza in Europa. Dar orice cetatean al UE poate sa-si investeasca capitalul sau sa-si deschida firme in alte tari europene.
Stiu ce este Uniunea Europeana si votez pe 26 Mai
Capitalul uman este la fel de important si de liber astfel incat va invit sa votati pentru parlamentarii europeni care va reprezinta. Pe 26 Mai avem alegeri europene in Romania.
Stiu ce este Uniunea Europeana. Stiu ca ca votul meu este important.
Hai si tu la vot!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei