Atentie la dulciuri pe perioada pandemiei de Coronavirus

Atentie la dulciuri in perioada asta! Mai intai a disparut faina din rafturile supermarketurilor. Apoi au aparut imaginile pe Facebook si Instagram, cu prajituri facute in casa. Au aparut insa si statisticile, care sunt destul de sumbre in ceea ce priveste persoanele care sufera de diabet.

Coronavirus la 3 pasi. Atentie la dulciuri!

Statistica morbida in Romania

Am avut azi curiozitatea sa vad care sunt bolile cel mai des asociate deceselor de Covid19. Am gasit un material cu toate decesele de pana acum din Romania. De remarcat ca nu toate persoanele decedate au boli cronice asociate. La unele pur si simplu nu exista informatii. Iar alte persoane nu aveau analize care sa le confirme.

Doar urmarind statisticile iti dai seama ca la Suceava era ceva in neregula. Multe decese de acolo n-au niciun fel de statistica. Nici macar varsta sau sexul persoanei decedate. Si mai rau, fiind un spital modern, multe persoane internate acolo pentru alte boli, si-au gasit sfarsitul de la Coronavirus 🙁

Trecand peste asta, nicio categorie de varsta 20+ n-a fost ocolita de decese:

  • 20 – 29 ani, 1 deces,
  • 30 – 39 ani, 2 decese,
  • 40 – 49 ani, 5 decese,
  • 50 – 59 ani, 15 decese,
  • 60 – 69 ani, 32 decese,
  • 70 – 79 ani, 40 decese,
  • peste 80 de ani, 14 decese.

Este evident ca odata cu varsta creste si riscul de deces, acesta dublandu-se practic la trecere spre o alta decada. Peste 80 de ani sunt mai putine decese, dar si persoanele care au atins aceasta varsta sunt mai putine.

Atentie la dulciuri

Ziceam la inceput sa fiti atenti la dulciuri. Si la greutate. Diabetul si obezitatea sunt destul de des enumerate printre comorbiditatile persoanelor rapuse de Covid19.

Iata care au fost cele mai raspandite boli cronice asociate cu decesele Covid19 in Romania:

  • Boli cardiovasculare 29,
  • Diabet 27,
  • Hipertensiune Arteriala 27,
  • Insuficienta cronica renala + dializa 24,
  • Cancer 18,
  • Obezitate 8.

Avand in vedere ca statistica nu este completa, putem considera ca primele 3 comorbiditati au ponderi aproximativ egale.

Desi obezitatea este mai in urma, am trecut-o in lista deoarece este asociata cu diabetul si HTA (HiperTensiune Arteriala). Revenind la dulciurile consumate in exces in aceasta perioada, faptul ca diabetul este in topul comorbiditatilor ar trebui sa dea de gandit.

Atrageam atentia in 2013 despre un studiu care arata ca oamenii consuma cu 45% mai mult zahar decat in urma cu 30 de ani.

De atunci au mai trecut 7 ani si cateva saptamani de izolare. Sunt sigur ca procentul e trecut cu mult peste 50%.

Atentie, cea mai tanara persoana decedata pana acum in Romania, suferea de diabet la 27 de ani. Daca tinem cont ca Romania ocupa de multi ani locul 2 la obezitate infantila in Europa, n-ar trebui sa ne miram. Zaharul consumat in exces in copilarie duce mai tarziu la obezitate sau la diabet, ori la ambele, insotite si de alte complicatii.

Zaharul este foarte pervers, nu stiu de masuri ar putea fi luate impotriva dulciurilor. Poate obligativitatea de a purta masca si acasa, permanent 🙁

Atentie si la produsele light (fara zahar, zahar 0%, diet etc.), care sunt la fel de periculoase.

Am zis sa punctez aceste lucruri acum, cand epidemia n-a atins maximul in Romania. Ca sa nu ne miram pe urma ca apar decese la persoane tinere 🙁

#stamacasa #farazaharinexces

Update

Am gasit la Oana Cuzino un material despre dieta echilibrata, diabet, vitamine si nutritie pe timp de pandemie.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.