Saptamana Europeana a Mobilitatii la Craiova

In perioada 16 – 22 Septembrie la nivelul UE se desfasoara Saptamana Europeana a Mobilitatii. Este vorba despre o initiativa a Comisiei Europene inceputa in 2002, prin care se incurajeaza mobilitatea fara emisii. In 2019 au participat 1820 de orase, in 2020 fiind deja inregistrate 2576 de orase.

Saptamana Europeana a Mobilitatii

Saptamana Europeana a Mobilitatii 2020

In fiecare an, Mobility Week are un slogan sub care se desfasoara activitatile din toate localitatile. Pentru 2020 dezideratul este Zero-emission mobility for all. In acest context, in cadrul proiectului de urbanism participativ Step Up, la Craiova se organizeaza:

 • o deplasare cu bicicleta prin Craiova,
 • o discutie despre mobilitatea urbana sustenabila si mijloace de transport alternativ.

Step U.P.

Nu suntem singurii participanti din Romania. De exemplu la Bucuresti se sarbatoreste mobilitatea europeana printr-o lovitura de teatru. Dupa lupte seculare latifundiare ce-au durat vreo 9 ani, s-a inaugurat metroul din Drumul Taberei. In Saptamana Mobilitatii accesul calatorilor este gratuit, pacat ca nu este campanie electorala in fiecare saptamana 🙂

Cu bicicleta prin Craiova

Craiova Step U.P. in colaborare cu Getrix Comunitate, Primaria Municipiului Craiova, Barcicleta si Go Romania organizeaza Sambata, 19 Septembrie, un tur ghidat cu bicicleta pe un traseu care pune in valoare patrimoniul arhitectural si urbanistic local.

Plecarea pe traseu se face la ora 17:00 de la Barcicleta, Strada Brazda lui Novac nr. 75B. Echipamentul obligatoriu pentru participanții:

 • bicicleta,
 • casca,
 • apa.

Copii pot partiipa doar insotiti de adulti.

Proiectul se adreseaza

 • posesorilor de biciclete care doresc sa le utilizeze in conditii de siguranta,
 • participantilor dornici sa inchirieze o bicicleta si s-o utilizeze in conditii de siguranta.

Nu detin o bicicleta, insa am inchiriat una de fiecare data cand am participat la actiunile de mediatizare a mersului cu bicicleta. Si n-a fost o singura actiune.

promovam mersul pe bicicleta

Am participat si la un workshop despre pistele pentru biciclete care in 2014 se conturau pentru Craiova. In afara de promisiunile de atunci referitoare la sute de locuri de parcare pentru biciclete, au ramas:

 • benzile desenate pe trotuare,
 • masinile parcate pe pistele de biciclete,
 • lipsa de interconectare intre putinele piste existente in Craiova,
 • actiunile de popularizare a mersului pe bicicleta

cu bicicleta prin Craiova

In speranta ca aceste lucruri se vor schimba in bine, va invit sa sarbatorim Saptamana Mobilitatii pe bicicleta.

Apoi in data de 20 Septembrie, va avea loc un dialog cu locuitorii orasului pe tema mobilitatii urbane si aurbanismului participativ. Intalnirea va avea loc la ora 17.00, pe platoul Teatrului National Marin Sorescu, zona parcarii subterane.

Spor nepoluator!

No Responses

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.