Reutilizarea creativa a materialelor nu este o idee noua. Noua este abordarea de reciclare creativa pe care o propune Ionut Tihulca la Virgin Green. De exemplu, modul magic prin care sticlele de vin devin altfel de obiecte atragatoare si folositoare.
Reutilizarea creativa a materialelor si amintiri frumoase
Mai am acasa o sticla transformata in veioza. Am primit-o la o editie blogosferica de Secret Santa.
Mie imi placea sa pregatesc sticle de vin (pline) pe post de cadouri supriza. Surpriza si mai mare era ca alegeam vinurile exact pe gustul bloggerilor vizati.
De unde stiam ce vin le place? Pai de la degustarile Branzeturi cum se cuVin.
Dupa degustare fiecare scria pe blog care a fost perechea preferata de vin si branza. Cateodata articolele erau premiate cu perechea branza-vin, altadata doar imi dadeau idei pentru vinul de la Secret Santa 🙂
Cel mai frumos moment era atunci cand vedeau sticla si exclamau:
– Nu stiu cine este Secret Santa, dar stie exact ce vinuri imi plac 🙂
Placut surprins am fost si eu cand am primit o veioza din sticla. Mai mult, firul albastru demonstreaza ca Secret Santa stia care este culoarea mea preferata.
Nici utilizarea sticlelor pentru decoratiuni nu este o idee noua. Mai demult, cand am fost prima data la Jumbo, mi-am luat o astfel de sticla decorativa.
Upcycling deplin cu sticle de vin
Acum insa ideea de upcycling este dusa la un alt nivel de Virgin Green. Sticlele goale de vin, care in cel mai bun caz ar fi ajuns la reciclare, primesc o noua viata intr-o maniera creativa si originala.
Stiind pasiunea mea pentru vinuri, Ionut Tihulca intreba daca lustrele din sticle de vin ar avea succes. I-am zis ca ar fi ideale pentru o crama sau o locatie in care se bea vin. Un fel de circuit al sticlelor de vin in natura 🙂
Bei un vin bun si ramai cu amintirea acelor momente deosebite. Iar sticla de vin se reintoarce de unde a plecat, intr-o forma si mai placuta, in amintirea clipelor petrecute alaturi de prieteni. Dar ramane acolo si intregeste atmosfera pentru alte intalniri memorabile.
N-am pus lustra din sticle de vin in crama sau in beci, din simplul motiv ca stau la bloc. Insa am adus atmosfera de crama in sufragerie. Lumina calda a becurilor decorative cu led ma imbie la un pahar de vin de fiecare data cand aprind lustra 🙂
Ambianta calda se potriveste cu canapeaua si cu barul mobil. Uite, le fac o poza impreuna ca sa va fac pofte din lumea vinurilor, la mine in sufragerie 🙂
In imaginea de sus am evidentiat sticlele reutilizate creativ in forma de lustra. Acum sa ma laud si cu barul 🙂
Ca sa fie upcycling deplin, am folosit becuri ecologice cu led. In afara de consumul redus si de durata de functionare de aproximativ 2 ani, aceste becuri decorative intregesc atmosfera calda.
Sticla de vin goala, pusa intr-o noua lumina prin reutilizarea creativa a materialelor
Am folosit becuri E27 de 6W, echivalentul unei puteri de 48W pentru becurile normale. E27 inseamna ca montura este de bec normal, nu ca acelea inguste folosite la veioze.
Sunt curios cum ar fi lumina de la becuri de 7W sau chiar de 8W. Felicitari Ionut pentru ideea care s-a aprins odata cu becul din sticla de vin!
Sper sa se aprinda becul si celor care au sticle de vin in crame, restaurante sau baruri. Sa dea astfel sticlelor de vin o noua viata, iar clientilor o atmosfera calda in care sa aprecieze vinul si prietenia.
As aprecia o astfel de abordare, in care cramele recicleaza sticlele de vin intr-o maniera creativa. In timp ce vizitezi crama si degusti vinurile, sa apreciezi si sticlele de vin care-ti fac cu ochiul chiar goale.
Daca nu stiti bancul cu „ce urata esti goala”, aflati ca era vorba despre o sticla de vin 🙂 Goala, evident.
Ei bine, sticla goala este pusa acum intr-o lumina favorabila in acesta abordare creativa de reciclare. Iar lumina calda este data de becurile decorative.
Am folosit si o lumina rece, pentru a vedea diferenta.
In lumina rece se vad mai bine sticlele si detaliile, in lumina calda se spun mai bine povestile la gura sobei sticlei 🙂
Making of reciclare creativa
Ionut Tihulca nu reda viata doar sticlelor de vin. Atelierul lui de reciclare creativa lucreaza si cu sticle de bere sau cu alte materiale reciclabile.
Asa apar minunatele pahare facute din sticle de bere sau de apa minerala, cu insemnele originale ale sticlei sau cu grafica proprie.
La fel de spectaculoase sunt lumanarile parfumate cu vreo 30 de arome diferite, adapostite in recipiente de sticla.
Sunt tot felul de minunatii pe care Ionut le „trece prin foc si sabie” inainte de a le reda viata. Ca sa pastram insa cronologia, prima data este „sabia”. Una moderna, a unui Fat-Frumos din zilele noastre 🙂
Iar dupa sabie vine si focul.
Abia apoi materialele decupate sunt pregatite pentru o noua viata. De exemplu, partea de sus a sticlei taiate poate merge pentru o lustra. Iar partea de jos se tranforma in pahar, vaza sau vas pentru lumanare parfumata.
La mine sticlele de vin au prins viata intr-o lustra vintage. Sub care sa tot stai, sa bei un vin bun si sa povestesti la gura sticlei 🙂
Inchei cu un making of de la montarea lustrei 🙂
Sa va mai spun ca dupa ce am montat lustra cu finu’, a mers mult mai bine vinu’?
Astea sunt timpurile acum, stam mai mult in casa. Dar ca sa nu uit atmosfera de la degustari si vizitele de la crame, degust vinul in sufragerie, dar in atmosfera de crama.
Spor povestitor!

Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei
Raluca Brezniceanu
Lustra facuta din sticle de vin mi se pare nu numai o idee geniala de recycling, dar si un mare plus adus designului incaperii.
Daniel Botea
dezavantajul ca-mi vine pofta de vin de cate ori vin in sufragerie 🙂