Incepand din 2016, pe 19 Februarie se sarbatoreste Ziua Nationala Constantin Brancusi. Daca ati vazut in ultimele zile mai multe subiecte (decat de obicei) despre sculptorul plecat de la Hobita, acum stiti care este motivul. Dar asta nu inseamna ca n-avem motive sa admiram zilnic genialitatea lui Brancusi.
Au fost mai multe evenimente dedicate lui Brancusi la nivel national. Nu mai de zic discutiile iscate de expozitia gazduita de primaria Sectorului 1 in Bucuresti. Zarva iscata le-a dat unora motive de comparatie cu operele lui Brancusi.
Sa fie clar, nu cred ca Brancusi s-ar zvarcoli in mormant vazand acele opere, cum au spus unii „cunoscatori”. Motivul ar fi ca deja se zvarcoleste de cand statul roman n-a acceptat donatia operelor sale. Brancusi ar fi dorit ca dupa moartea sa toate lucrarile din atelierul de la Paris sa revina statului roman. Care stat, pe vremea comunista, a considerat ca operele brancusiene nu cadreaza cu principiile socialiste. Si le-a refuzat.
Dar sa lasam trecutul si sa vedem ce s-a intamplat la Craiova de Ziua Nationala a sculptorului oltean, considerat unul dintre cei mai mari sculptori ai secolului 20.
Ziua Nationala Constantin Brancusi la Craiova
Brancusi a considerat ca la Craiova s-a nascut a doua oara, deoarece aici a avut posibilitatea sa studieze si sa plece apoi cu bursa la Paris.
La Craiova avem noroc cu Muzeul de Arta, care este printre putinele din lume care gazduieste operele lui Brancusi.
Aici pot fi admirate lucrarile
- Orgoliu,
- Cap de copil,
- Tors (Coapsa),
- Sărutul,
- Domnisoara Pogany,
- scaun coltar – piesa artizanala realizata in adolescenta,
- Ecorseul,
- Vitelius.
Pe 19 Februarie intrarea la muzeu a fost gratuita. Insa lucrarile din Cabinetul Brancusi pot fi vizitate tot timpul, nu doar cu ocazia zilei dedicata sculptorului.
Mai departe, Teatrul National Marin Sorescu din Craiova a sarbatorit 145 de ani de la nasterea sculptorului prin 2 evenimente.
Mai intai proiectia pe suprafata vitrata a cladirii a unor materiale video cu operele brancusiene. Apoi, de la ora 19:00 cu spectacolul Obsesii, in regia lui Yannis Paraskevopulos. Ma gandesc ca este o paralela interesanta cu Brancusi, care a fost obsedat toata viata sa surprinda esenta in operele sale.
In 2013 au debutat Zilele Brancusi la Craiova, inainte de stabilirea unei zile nationale. Am fost prezent si la manifestarile din 2014 sau 2017. Atunci evenimentele aveau loc la mijloc de Martie, in 2021 s-au aliniat cu Ziua Nationala.
Daca va intrebati de ce evenimentele dedicate lui Brancusi au legatura cu muzica, probabil ca nu stiti ca sculptorul canta la frunza si la caval. Sau ca atunci cand era ucenic intr-o pravalie, a mesterit o vioara dintr-o ladita de magazie.
Talentul lui l-a convins pe proprietarul magazinului sa ajute la inscrierea tanarului Brancusi la Scoala de Arte si Meserii. De-acolo a pornit drumul lui Brancusi spre sculptura si apoi spre Paris.
Probabil au mai fost si alte evenimente culturale care au facut legatura cu muzica, dar vreau sa trec la alt domeniu.
Brancusi, vinul si Coloana fara de sfarsit
Daca va intrebati ce legatura are Brancusi cu vinul, va rog sa urmariti urmatorul material.
Sculptorul spunea ca miscarea surubului de la teasc l-a inspirat pentru ideea Coloanei fara de sfarsit.
Aici fac trecerea de la Craiova spre Oltenia si, a propos de Coloana fara de sfarsit, va invit sa vedeti operele lui Brancusi de la Targu Jiu. Poarta Sarutului si Masa Tacerii completeaza ansamblul monumental de la Targu Jiu.
A propos de Oltenia, Brancusi, sarut si vin, m-am bucurat sa vad ca o crama olteneasca, Domeniul Coroanei Segarcea, are un vin dedicat operei lui Brancusi.
In loc de concluzie
Daca spectacolele omagiale din 19 Februarie au trecut, in schimb operele lui Brancusi raman pe loc si la Targu Jiu si la Craiova. Trebuie doar sa ne propunem sa le vizitam si sa ne bucuram de genialitatea sculptorului in fiecare zi.
Spor imbucurator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei