Anul oltenilor si 2 eroi ai natiunii romane

Daca nu stiti ca exista Ziua Olteniei, aflati ca este o initiativa parlamentara materializata in Legea nr. 65/2017. Asadar aveam baza legala ca sa sarbatorim pe 21 Martie, insa fiind pandemiei n-am avut prea multe optiuni. Ziua Olteniei are insa  legatura cu anul oltenilor 🙂

Anul oltenilor in 2021, declarat Anul Tudor Vladimirescu

Atunci cand s-a stabilit Ziua Olteniei, nu intamplator a fost aleasa data de 21 Martie. Motivul este unul istoric, data intrarii lui Tudor Vladimirescu in Bucuresti in timpul Revolutiei din 1821.

Cum anul acesta se implinesc 200 de ani de la Revolutia din 1821, anul 2021 este declarat „Anul Tudor Vladimirescu”. Aceaste decizie a fost adoptata in Parlamentul Romaniei  in data de 10 Martie 2021.

Tudor Vladimirescu 2021

Sursa foto

Cu aceasta ocazie Tudor Vladimirescu si Ecaterina Teodoroiu au fost declarati „eroi ai natiunii romane”.

Aici vream sa ajung. Mi-am propus ca in acest an sa vizitez Casa memoriala Tudor Vladimirescu. Am trecut de multe ori prin zona si am vazut indicatoarele spre casa memoriala, insa nu mi-am facut timp sa ajung. Nu-i nimic, recuperez in 2021, cand se mai incalzeste si cand pandemia se mai domoleste.

In ceea ce o priveste pe Ecaterina Teodoroiu, proiectul legislativ o declara eroina a natiunii romane „pentru rolul marcant, curajul, eroismul si sacrificiul ei din timpul Primului Razboi Mondial”.

Tin minte ca atunci cand eram in scoala primara am fost cu clasa la cinema si m-a impresionat filmul Ecaterina Teodoroiu. Daca n-ati vazut filmul, il gasiti pe Youtube si va recomand sa nu-l ratati, desi este realizat in 1978.

Ecaterina Teodoroiu, eroina a natiunii romane

Acum am aflat cu bucurie ca in anul oltenilor 2021 sunt 2 evenimente culturale dedicate Ecaterinei Teodoroiu.

Mai intai un film documentar despre Ecaterina Teodoroiu, prima femeie ofiter onorific in Armata Romana. Din documentar am aflat ca Ecaterina Teodoroiu va fi si prima femeie al carei chip se va afla pe o bancnota romaneasca.

Documentarul „Cine esti tu, Catalina?”, in regia lui Cornel Mihalache, poate fi vizionat online.

Al doilea eveniment cultural se refera la publicarea volumului „Ecaterina Teodoroiu, Ioana d’Arc a Romaniei”.

Carte Ecaterina Teodoroiu in anul oltenilor

Cartea scrisa de Mariana Cojan Negulescu in editie bilingva poate fi achizitionata de pe site-ul Ecaterina Teodoroiu sau din librariile:

  • Humanitas,
  • Libraria Eminescu Bucuresti,
  • Libraria Eminescu Targu Jiu,
  • Emag,
  • Libris,
  • Librarie.net,
  • Booksaveur.com

Pentru 2021 mi-am propus ca atunci cand ajung in Targu Jiu sa vizitez Casa Memoriala „Ecaterina Teodoroiu”.

Spor descoperitor in anul oltenilor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.