In 2011 vorbeam despre cateva etichete care vor atesta calitatea europeana a produselor. 10 ani mai tarziu, am participat cu mandrie la un eveniment cu gust european desavarsit de Salam de Sibiu IGP. Daca nu stiti ce inseamna IGP, DOP si STG, le detaliem in continuare.
IGP, DOP si STG
Acestea sunt denumirile etichetelor pentru produsele europene a caror calitate este garantata si protejata:
- DOP – Denumire de Origine Protejata,
- IGP – Indicatie Geografica Protejata,
- STG – Specialitate Traditionala Garantata.
Romania are putine produse inregistrate si protejate. Cand m-am documentat pentru disertatia de la master, tara noastra se afla mult in urma in comparatie cu campioanele din domeniu:
- 299 produse inregistrate (167 DOP, 130 IGP, 2 STG) in Italia,
- 251 produse inregistrate (105 DOP, 145 IGP, 1 STG) in Franta,
- 205 produse inregistrate – Spania,
- 5 produse inregistrate (1 DOP, 4 IGP) in Romania.
Intre timp Romania a ajuns la 7 produse inregistrate si protejate la nivelul UE:
- Magiun de Topoloveni IGP – 8 Aprilie 2011,
- Salam de Sibiu IGP – 19 Februarie 2016,
- Telemea de Ibanesti DOP 15 Martie 2016,
- Novac afumat din Tara Barsei IGP – 06 Aprilie 2017,
- Scrumbia de Dunare afumata IGP 03 – Decembrie 2018,
- Carnatii de Plescoi IGP – 04 Octombrie 2019,
- Telemea de Sibiu IGP – 16 Octombrie 2019.
Alte 4 produse se afla deja in proces de verificare la Comisia Europeana:
- cascavalul de Saveni – IGP,
- salata cu icre de stiuca de Tulcea – IGP,
- salata traditionala cu icre de crap – STG,
- placinta dobrogeana – IGP.
Salam de Sibiu IGP
Salamul de Sibiu este prezent pe mesele romanilor de peste 100 de ani. La inceput era cunoscut ca salam de iarna. Apoi produsul crud-uscat a devenit cunoscut sub numele de Salam de Sibiu dupa ce a inceput sa fie exportat peste hotare. Pe documentele de expeditie se punea stampila vamei Sibiu, care atunci era la frontiera cu Imperiul Austro-Ungar.
In timp, numele vamei Sibiu a dat denumirea Salamului de Sibiu. In ceea ce priveste producatorii, documentele arata ca salamul a fost produs aproape simultan in zona Mediasului si pe Valea Prahovei.
Salamul nostru de Sibiu este apreciat in continuare peste hotare. Am aruncat o privire pe Taste Atlas, la rubrica Sausages and Salamis. Iata cum se prezinta harta mondiala in acest domeniu 🙂
Salamul de Sibiu ocupa un prestigios loc 25 intre cele mai populare 100 de produse la nivel mondial si un merituos loc 9 intre cele mai bine cotate produse de profil.
Ingredientele traditionale sunt carnea rosie de porc (mai precis de scroafa) si slanina tare de pe spate. Amestecul maruntit la nivel de bob de orez este introdus in membrane, afumat la rece cu lemn de esenta tare, apoi maturat si uscat la rece.
Pentru maturare se folosesc spori de mucegai nobil Penicillium nalgiovensis. Exista insa si specialitati de Salam de Sibiu maturat cu produse alcoolice:
- vin alb, rosu sau rose,
- coniac,
- vinars,
- vinuri spumante,
- bere neagra.
O astfel de maturare va fi mentionata pe eticheta produsului. Inca n-am gustat un astfel de salam maturat cu vin, insa in evenimentul Salam de Sibiu IGP eu am folosit si vinul pentru realizarea platoului 🙂 Vedeti mai tarziu.
Daca tot am amintit de vin, sa spunem ca terroir-ul poate fi apreciat si la Salam de Sibiu IGP, nu doar la vinuri, branzeturi, cafea sau ciocolata.
Terroir si traditie
Lemnul de esenta tare este folosit din zona in care se produce salamul, iar mucegaiul nobil este specific zonei de productie. Apoi clima isi aduce aportul in perioada de 70 de zile de maturare si uscare la rece. Nu in ultimul rand, oamenii locului isi aduc contributia prin operatiunile manuale executate pe parcusul procesului tehnologic.
Putem sa facem o analogie cu lumea vinului. Fiecare sticla de sampanie este rotita manual cu un anumit unghi la o anumita perioada de timp. Ei bine, fiecare bucata de Salam de Sibiu IGP este curatata manual de crusta de mucegai nobil dupa 45 de zile de maturare.
Maturarea si uscarea la rece ii confera salamului un termen mare de valabilitate (120 de zile) dar si un gust specific.
Sper ca v-am facut pofta de cateva felii de bun gust, asa ca va povestesc si cum a decurs evenimentul cu bloggerii 🙂
Salam de Sibiu IGP, Chef Cezar Munteanu si bloggerii
Chef Cezar Munteanu a fost amfitrionul evenimentului online care a adus impreuna 10 bloggeri iubitori de bunataturi cu gust european desavarsit.
Au fost 10 bloggeri din zone diferite, cu pregatiri diferite, dar cu momente comune si amintiri placute cu Salamul de Sibiu. Nu i-am intalnit offline pe toti participantii, dar am zarit si cateva fete cunoscute.
Pe Chef Cezar Munteanu cred ca l-am intalnit prima data la Targul de Turism al Olteniei, in zona HORECA.
Pe „Nasea Aguritza„ o stiu din 2012, de cand am debutat amandoi la concursul de blogging creativ SuperBlog. Apoi Aguritza a fost cea careia i-am cedat trofeul de Cel mai mare fan branza, dar nu oricum, ci cu prazul de rigoare 🙂
In fine, pe Andra Ilias o stiu de la Food Bloggers, atat in calitate de speaker cat si ca participant la o degustare de vinuri ad-hoc 🙂
Pe ceilalti am avut ocazia sa-i descopar prin amintirile comune din copilarie: jocuri, practica agricola, chefuri si alte amintiri cu Salam de Sibiu.
Ca sa povestesc cum a decurs evenimentul online, trebuie sa spun ca fiecare dintre noi a primit offline un Mistery Box.
Ce sa fie, ce sa fie? O caseta de lemn cu cate un baton de Salam de Sibiu IGP de la fiecare dintre cei 6 producatori autorizati. Vinurile le-am adaugat eu, pentru ca am avut o idee de platou legat de semnificatia zilei de 27 Martie.
Chef Cezar Munteanu ne-a prezentat pe fiecare, apoi am aflat mai multe informatii despre salamul vedeta direct de la sursa. Ba ne-am si incalzit cu un mic concurs online, subiectul fiind tocmai Salamul de Sibiu IGP.
Stiti vorba aia ca oltenii sunt rapizi, da’ buni? Probabil ca am fost cel mai rapid la raspunsuri, astfel incat m-am cocotat in varful clasamentului.
A fost doar incalzirea, deoarece dupa o serie de amintiri din copilarie si adolescenta cu Salamul de Sibiu, am fost invitati sa pregatim fiecare cate un platou.
Platou cu Salam de Sibiu IGP
Am vazut cateva sugestii cu salamul de Sibiul bucatarit la cuptor, insa am vrut sa-l savurez crud, asa cum a fost maturat.
Daca tot am depanat amintiri, mi-am adus aminte de jocul „preistoric” Pac Man. Nu va spune nimic numele? Era acel joc cu o gura hamesita care trebuia sa haleasca diverse chestii si sa se fereasca de fantome. Pentru deplasare se foloseau sagetile, exact cum poti sa faci si pe link-ul de mai sus, dupa Insert coin 🙂
Am facut legatura platoului cu vinul si cu ziua. Pe 27 Martie se sarbatoreste Ziua Basarabiei, asa ca am avut la indemana vin alb, rosu si rose de peste Prut.
Pac Man a fost multiplicat prin felii de salam decupat, care aveau de halit 6 linii cu diverse bunatati. Am zis sa fie cate o linie pentru fiecare producator de Salam de Sibiu IGP.
La finalul primelor 2 linii alimentate cu bunatati specifice, astepta un pahar de vin alb. Urmatoarele 2 linii erau garnisite cu bunatati care sa mearga cu salam si cu un pahar de vin rose. In fine, ultimele 2 linii erau pregatite pentru un pahar de vin rosu.
Printre bunatati am avut „perle de ceapa” (ceapa murata), masline, rosii cherry, ardei rosu, anghinare (carciofi), praz umplut cu crema de branza, ridichi rosii, praz, rosii uscate si branza maturata. Amintesc separat despre „sushi oltenesc”. N-am avut peste, asa ca am folosit incre, iar in loc de membrana specifica am pus praz 🙂
Platoul l-ati vazut, iata si paharele de final de rand, in amintirea obiceiurilor de la tara.
Eu am copilarit la tara, iar atunci cand erau lucrari prin vie (sapat, plivit, cules etc.) se punea oala cu vin la umbra in capul randului. Asa, ca sa fie motivatie sa ajungi mai repede la final de rand. Ei bine, acum am pus la final de 2 randuri cate un pahar de vin pentru Pac Manii hamesiti 🙂
Outfit deosebit de gustos
Insa am mai pregatit ceva. La un moment dat Chef Cezar Munteanu le-a intrebat pe bloggerite daca si-au pregatit garderoba cu felii de salam. Era o referire la Lady Gaga, care a purtat la un eveniment o rochie cu fasii de carne. Acum, daca am fi feliat foarte subtire toate salamurile, ar fi fost material suficient. Dar cum bloggeritele n-au fost pe faza, am pregatit un outfit cu felii de Salam de Sibiu IGP.
Nu m-am imbracat eu, stati linistiti 🙂 Am imbracat insa un fruct de ananas.
Iar sus, bomboana pe coliva a fost o felie cu unt, salam si dulceata, in amintirea meselor de dimineata din copilarie.
Recunosc, atunci untul era mai rar, asa ca mancam mai des margarina. Si Salamul de Sibiu era o raritate, asa ca aveam mai degraba din acela cu soia. Acum m-am rasfatat cu bagheta frantuzeasca, Salam de Sibiu IGP si dulceata de ardei iute.
In fine, am adunat intr-o imagine majoritatea ingredientelor folosite la realizarea platoului si a outfitului gustos.
Inca o imagine, ca sa se vada outfitul in toata splendoare, dar si cutia cu bunatati in spate 🙂
Pana cand apare inregistrarea evenimentul pe pagina de Facebook oficiala, va las cu cateva imagini surprinse cu pofta la Craiova.
Spor savurator!
Update:
A aparut si inregistrarea evenimentului. Enjoy!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei