Nu mai stiu a cata editie este, am fost la toate si nu puteam sa lipsesc la Winter Food Bloggers 2018. Iarna nu-i ca vara, asa ca am avut si cateva noutati, de sezon si de bon ton 🙂
Daca in vara noutatile au fost in domeniul Healthy Food Trends, acum a fost vorba de educatie in mai multe domenii
Eat – Share – Love la Winter Food Bloggers 2018
In prima parte a evenimentului Winter Food Bloggers am avut parte de informatii utile si de educatie in 4 domenii. Discutiile au fost moderate de Andra Ilias, pe care am cunoscut-o Blog Talk in editia de iarna Food Bloggers 2017.
La Eat – Share – Love a inceput Sebastian Farcas, barista, care ne-a dezvaluit multe informatii utile referitoare la cafea. Incepand de la boabe, trecand prin prajire si terminand cu degustarea cafelei.
Educatie culinara despre cafea
Chiar daca eu nu sunt mare consumator de cafea (in 2018 am baut vreo 10 cafele), am aflat cateva informatii interesante. Pornind de la gusturi, pe langa cele clasice (acru, dulce, sarat, amar, iute) si de gustul umami, am descoperit unul nou: oleogustus. Este acea senzatie de uleios si chiar de usor ranced.
Am aflat si despre felul in care se apreciaza o cafea. Sunt mai multe paliere, care tin cont de prajirem aciditate, bitterness (amaraciune), dulceata si corpolenta.
Aciditatea poate fi perceputa ca acreala, aciditate lactica, tartrica sau malica. Orice cafea poate apreciata trecand prin aceste paliere. Cumva asemanator ca la degustarile de vinuri 🙂 Dar vom vedea mai tarziu.
Al doilea domeniu in care am primit informatii utile si educative, a fost prajitureala. Ne-a indrumat in aceasta lume Olguta Iliescu.
Educatie culinara despre prajituri
Nici cu prajiturile nu ma intalnesc zilnic, la mine dulce insemnand ciocolata neagra si fructe 🙂 Insa tot am aflat cateva chestii interesante. Cum ar fi faptul ca si-n prajitureala se foloseste piper. Am intrebat-o pe Olguta ce parere are despre piperul roz, de care eu abuzez la Miercurea fara carne. Mi-a confirmat ca este foarte aromat si foarte versatil. Dar nu foarte iute.
Olguta ne-a mai spus ca desi aspectul conteaza, pana la urma gustul primeaza. Si este bine ca o singura lingurita luata dintr-o prajitura, sa prinda de sus in jos toate straturile.
Referitor la aspect, ne-a aratat ca daca interiorul unui tort este „scos” la exterior, in miniatura, omul stie ce mananca. Miniatura ar trebuie sa fie un decor organic, 100% comestibil. Ca sa de curaj doritorilor sa incerce lucruri noi. Cum ar fi pasta de pralina sau mousse de busuioc, despre care am auzit in premiera la Winter Food Bloggers 2018.
A urmat momentul care mi-a placut cel mai mult. Educatie despre vinuri alaturi de Mirela Mateescu, wine curator si sommelier cu grad WSET 3.
Si cand zic alaturi, chiar am fost alaturi de Mirela, ca voluntar pentru aprecierea unui vin rosu. Cum vinurile rosii sunt preferatele mele, am ridicat primul mana cand a intrebat cine vrea s-o ajute la degustare 🙂
Educatie despre vinuri
Mirela ne-a povestit despre aspectele vizuale, olfactive si gustative ale unui vin. Aromele si gusturile au legatura cu experientele noastre si cu memoria gustativ-olfactiva.
Ne-a dat si un exemplu de indiciu olfactiv: supracopt. De exemplu, o cireasa coapta, tinuta mai mult timp in castron are o alta aroma decat o cireasa coapta, proaspat culeasa.
N-am simtit aroma de cireasa in Feteasca Neagra pe care am degustat-o, insa nuantele de prune uscate, magiun si condimente le-am detectat. Inclusiv faptul ca vinul era baricat.
Si pentru ca m-am descurcat bine, am plecat la masa cu paharul de vin rosu. Si cu vin in el 🙂
Raspunzand la o intrebare despre asocierile gastronomice cu vin, Mirela ne-a spus ca-si aminteste de o mancare specific asiatica, pregatita la wok. A asociat-o cu un Gewürztraminer aromat.
La o alta intrebare referitoare la vinurile dulci, a exemplificat cu albele Flori de Gheata (Tohani) si Nectar (Liliac) dar si cu rosuul Eleganza (Alira).
Educatie despre plating
In fine, Cristi Lazar, Chef la Prime Steaks & Seafood ne-a vorbit despre plating si a exemplificat cu un starter pe baza de somon. Deja imi ploua in gura asa ca am iesit sa prind cateva poze cu bunatatile de la Winter Food Bloggers 2018, inainte sa dea iama in ele participantii.
Bunatati la Winter Food Bloggers 2018
De obicei Food Bloggers se nimerea Miercuri, cand imi respect rubrica Miercurea fara carne si doar pozam bunatile cu carne pregatite de chefi. Acum am pozat dar am si savurat 🙂
Mai intai o bucatareala la cuptor.
Apoi preparate pe baza de peste. Au fost excelenti crevetii.
Iar somonul si mai si.
Am mai completat cu branzeturi si icre negre si rosii.
Toate bune si frumoase dar dupa atatea bunatati se cerea un vin bun. Paharul castigat de la Mirela Mateescu se evaporase repede, cu mult inainte de masa. Noroc ca vazand cateva pahare de vin pe o masa, ne-am gandit ca trebuie sa fie si vin. Baiatul de la standul cu pahare ne-a spus ca sunt pentru apa. Dar nu ne-am descurajat si am gasit vin la standul Lidl Deluxe. A fost #aLidlSurprise pe care am savurat-o olteneste.
Vinuri bune la Winter Food Blogging 2018
Mai intai cu un rose de California, cam prea dulce pentru gustul meu, savuros pentru Emilentu’.
Apoi cu un Rioja sec, pe care l-am apreciat cum se cuvine. Si am imortalizat momentul in stil blogosferic, alaturi de Andra Ilias. Hai noroc!
Dupa atatea bunatati a mers si un smoothie de fructe, dar nu oricum. Ci facut cu picioarele de Rahela 🙂 Adica biciclit.
Food Talk la Winter Food Bloggers 2018
Am purces apoi la urmatoare sectiune a conferintei, dar nu inainte de o fotografie de grup alaturi de Chef Florin Dumitrescu.
Panelul cu chefi a fost moderat de Valentin Hristu, antreprenor HoReCa. Am avut ocazia sa-i ascultam pe chefii Florin Dumitrescu, Samuel Le Torriellec, George Baciu, pe bloggerita Laura Laurentiu si pe antreprenorul Gabriel Gavrilescu.
Am aflat ca tendintele culinare sunt create fie de numele mari din bucatarie, fie de cerintele pietei.
A propos de trenduri, a fost apreciata bucatareala sanatoasa, cu referie la produse proaspete, locale si de sezon, preparare minimala si respectarea traditiilor. De aici si pana la conceptul de „farm to table” n-a fost decat un pas 🙂
Concluzia a fost ca produsele naturale sunt mai sanatoase dar si mai scumpe. Insa pana la urma este alegerea consumatorilor daca dau banii la producatori sau la spital.
Pentru ca tot eram in preajma centenarului, vorbitorii au fost rugati sa dea exemple de mancaruri pe care le considera traditionale pentru Romania.
Laura a observat ca ciorba poate fi considerata o traditie romaneasca, deoarece nicaieri in lume nu se mai mananca atata ciorba. De toate felurile.
Florin Dumitrescu a laudat preparatele la ceaun, pe care le considera facand parte din traditia culinara romaneasca. Bineinteles ca au mai fost referiri la sarmale si la… ciorba de perisoare, ca tot zisese Laura.
New Wave in Food Blogging
Ultima sesiune de la Winter Food Bloggers 2018 a avut legatura cu tendintele din social media si blogging.
Le-am dezbatut alaturi de bloggeri, instagrammeri, podcasteri, influenceri si artisti. Panelul a fost moderat de Cristian Manafu si a beneficiat de experientele povestite de Alexandra Craciun, Mia Munteanu, Iulia Albu, Darius Vlad Cretan, Brandusa Birsan si Tania Bordianu.
Au fost multe idei interesante despre educatia consumatorului si despre initiativele cu care bloggerii trebuie sa vina spre branduri.
Multumim Cristian Manafu si Evensys pentru inca o conferinta de exceptie. N-am plecat fara o amintire cu Cristi Manafu alaturi de blogoltenii culinari.
Asta dupa ce inainte facusem si traditionala poza cu blogoltenii.
Si sa nu uit, am descoperit inca 2 bloggerite din Craiova, pasionate de #bucatarIT. Alaturi de Cosmin, de la stanga la dreapta, Andreea si Mihaela.
Sper sa ne revedem si la evenimentele din Craiova. Pana atunci va las cu imagini de la Food Bloggers Winter Edition. Si cu un selfie 🙂
Spor bucataritor!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei