Jiul mai curat, actiune de ecologizare la Bucovat

Vazand vremea cainoase de azi, ma gandesc ce noroc am avut ieri la actiunea Jiul mai curat. A fost suficient de racoare incat sa ne miscam cu talent, dar mult mai bine decat azi, cand e frig, vant si ploaie.

Norocul si-l mai face si omul cu mana lui, asa ca am pus mana si-am adunat gunoaiele, in majoritate peturi, de pe malul Jiului. Nu stiu cat peste mai este pe Jiu, insa in apa si pe maluri pot sa confirm ca este plin de sticle de plastic. Iar dupa ce s-au adunat cateva sute de saci plini cu gunoaie, putem sa vorbim despre Jiul mai curat.

Am mai fost anul trecut la o actiune Ape fara plastic, tot la Jiu, insa in apropiere de Isalnita. Acum ne-am limitat la malurile Jiului la Bucovat si la sticlele, plasticele si metalele aruncate la intamplare. Actiunea de ecologizare a fost organizata de Ford PlusAuto in zona Bucovat. Faptul ca au fost mai multi voluntari decat locurile anuntate initial arata ca e nevoie de astfel de initiative in continuare.

Adunarea la Bucovat

Jiul mai curat si intiativa Ford PlusAuto

Organizatorii de la Ford PlusAuto ne-au pus la dispozitie:

  • masca,
  • dezinfectant,
  • manusi de gradinarit,
  • saci de gunoi
  • apa plata,
  • sendvis,
  • servetele umede,
  • kit-uri pentru voluntari cu sepci si hanorace personalizate,
  • transport.

Evenimentul a fost gandit pentru 100 de persoane, insa m-am bucurat sa observ ca au fost mai multi voluntari decat locurile anuntate.

Cred ca ar fi fost si mai multi, daca nu s-ar fi speriat de prognoza meteo pentru weekend. Din fericire, pentru cei care au ajuns la Bucovat a fost vremea ideala pentru o asemenea iesire.

Cum am ajuns la actiunea de ecologizare de la Bucovat

Am aflat de eveniment pe Facebook si asa cum fac intotdeauan, am marcat cu Interested. Cand sunt sigur ca ajung la un eveniment pun direct Going.  Insa atunci nu stiam de atunci ce voi face pe 17 Aprilie, asa ca m-am anuntat doar Interesat.

Insa indiferent cum va anuntati intentia, prietenii pot sa vada evenimentul si sa participe si ei. Asa s-a intamplat si acum, iar Iulian Fira s-a inscris. In saptamana premergatoare actiunii mi-a spus ca sunt deja peste 70 de participanti, iar daca vreau sa merg ar fi timpul sa ma inscriu. Ceea ce am si facut.

Am mai confirmat pe grupul WhatsApp iar Sambata dimineata eram gata de treaba. Am ales sa plec cu grupul de la Stadionul Ion Oblemenco, ocazie cu care am inaugurat si Uber in Craiova.

Uber in Craiova

L-am luat si pe Iulian de pe traseu, am ajuns la Stadion si am facut jonctiunea cu masina Ford AutoPlus si cu  restul voluntarilor. Cu noi in masina s-au nimerit mai multe colege de voluntariat. Nu ne cunosteam dinainte, insa ajunsi la Bucovat am mai dat peste cateva figuri cunoscute. Bravo noua!

Multe gunoaie pe malul Jiului

Cand zic gunoaie nu ma gandesc doar la sticlele de plastic sau la dozele de bere. Erau descarcate la vedere materiale de constructii, vase de toaleta si tot ce se mai arunca din gospodarii.

Pentru acestea ar fi nevoie de amenzi mai mari si de alta organizare de forte.

Acum ne-am luat in primire sacii de gunoi, coordonatoarea Adriana ne-a aratat zona pe care s-o curatam si ne-am pus pe treaba.

Jiul mai curat

Pe malul Jiului nu se zareau peturi, insa prin vegetatia de pe mal erau o multime. Uite ce verzi si frumoase cresc urzicile peste gramada de plastice.

urzici si peturi

Cand spun gramada, ma refer la sticle de plastic, doze de bere, plastice de toate felurile si pahare de unica folosinta aruncate la un loc.

Probabil era locul in care locuitorii din zona erau obisnuiti sa arunce gunoiul, desi erau incurajati sa pastreze curatenia.

loc ilegal de aruncat gunoi

Nu cred ca a luat cineva amenda amintita pe afis, altfel nu-mi explic mormanul de gunoi.

Intr-un asemenea morman de gunoi, pe langa peturi si doze de bere recente, am gasit si gunoaie mai vechi.

lada de gunoi a istoriei

Pe vremea aia nu erau nici peturi si nici doze, insa erau la fel de multe gunoaie.

Revenind in actualitate, sacii mai mari sau mai mici au inceput sa inghita mizeria lasata pe malul Jiului.

peturi pe malul Jiului

Pana la final s-au strans ceva saci in zona noastra de actiune.

Jiul mai curat cu peturile stranse

Am vazut apoi masinile carand alti saci din toate zonele, semn ca malul Jiului este plin de plastice si alte materiale reciclabile. Au fost mai multe astfel de transporturi si macar cu atat a devenit si Jiul mai curat.

Jiul mai curat cu mai multe transporturi

N-as putea sa spun cati saci s-au adunat in total, doar in zona noastra au fost vreo 40.

recolta de peturi pe malul Jiului

Daca nu ma credeti, va las pe voi sa estimati in imaginile de la ecologizare. Nu stiu pentru cat timp, dar cel putin acum avem Jiul mai curat.

Felicitari organizatorilor si participantilor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.