Fara masca in exterior in Israel, dupa vaccinare masiva

Vorbeam despre vaccinarea accelerata in tari precum Marea Britanie si Israel. Dar si despre relaxarea restrictiilor in urma vaccinarilor masive, ca de exemplu decizia de a iesi fara masca in exterior.

In Romania inca n-am ajuns la nivelul de 100000 vaccinari pe zi, dar incep sa se zareasca unele semne bune. Mai avem de asteptat pana cand sa vedem efectele si la ATI.

Insa cel putin la Craiova se vede cu ochiul liber trendul descrescator. Privesc asadar increzator spre momentul va incepe eliminarea restrictiilor si la noi.

Craiova iese din scenariul rosu

La Craiova am experimentat si inchiderea salilor de spectacol si restaurantelor, apoi restrictii de weekend, atunci cand s-au depasit pragurile de 3 si respectiv 4 la mie.

Apoi, chiar inainte de weekendul trecut incidenta cumulata pentru Craiova a scazut sub 3,5%. Rezultatul a fost revenirea la program de weekend fara restrictii suplimentare.

Tot in weekendul trecut incidenta pentru Craiova a scazut sub 3 la mie, ceea ce inseamna redeschiderea spatiilor inchise la 30% din capacitate.

Cu alte cuvinte vom putea sa mergem la spectacole in conditii de pandemie. Iar restaurantele se redeschid la 30% din capacitate.

Semnele locale sunt imbucuratoare in Craiova, pe 19 Aprilie avem incidenta cumulata pe 14 zile de 2,53 la mia de locuitori. Mai este pana cand scadem sub 1/1000, dar cat mai este pana vom reveni la circulatia fara masca in exterior?

De la incidenta locala extrapolam la numarul de vaccinari cu 2 doze la nivel national, aceasta fiind situatia actuala.

harta vaccinare 2 doze Romania

Procentul este inca mic si nesemnificativ, insa trendul crescator este incurajator.

grafic 2 doze Romania

Un pic mai bine stam la vaccinarea populatiei, cel putin cu 1 doza.

harta vaccinare 1 doza Romania

Procentul mai mare este incurajat si aici de trendul crescator.

grafic vaccinare 1 doza Romania

Dar de ce tot insist cu procentul de vaccinare? Pentru ca in tarile in care populatia s-a vaccinat masiv, au inceput sa cada restictiile legate de pandemie.

Fara masca in exterior in Israel

In Israel, de exemplu, peste 53% din populatie este vaccinata cu ambele doze. Iar 61% dintre israelieni sunt vaccinati cel putin cu prima doza.

Rezultatul? Incepand din weekendul trecut, nu mai este obligatorie masca in exterior.

Israel fara masca in exterior

Sursa foto

Acestea cred ca ar trebui sa fie mesajele de incurajare trimise populatiei. Nu scandaluri guvernamentale sau anunturi triumfatoare despre noi centre de vaccinare. Ci exemple concludente despre ceea ce se intampla in alte tari dupa ce s-au vaccinat indeajuns.

De exemplu, mai intai sa ajungem la 100 000 persoane vaccinate zilnic. Apoi putem sa estimam cand atingem 60% – 70% populatie vaccinata cu cel putin 1 doza. Iar de-acolo putem sa anticipam eliminarea restrictiilor, de care toti ne-am saturat.

Inca sunt destui romani care nu s-au grabit sa se inscrie pe listele de asteptare, pentru ca nu aveau nimic clar despre data efectiva a vaccinarii. Acum este mai usor de contabilizat, astfel incat sper sa creasca numarul inscrierilor.

Sunt si persoane carora le este greu sa se inscrie online, n-au inteles sistemul sau asteapta ajutorul medicilor de familie. Banuiesc ca in prima faza s-au inscris cei care si-au dorit sa se vaccineze cat mai repede.

Ma bucur sa vad cati mai multi prieteni si persoane cunoscute care se vaccineaza. Eram hotarat sa ma vaccinez si chiar m-am mutat la Moderna, astfel incat m-am vaccinat mai repede.

Sunt si persoane care se tem de efectele adverse ale vaccinurilor si nu sunt hotarate daca sa se vaccineze sau nu. Insa pe masura ce se vaccineaza mai multi romani si vor intalni prieteni sau cunostinte vaccinate si fara efecte adverse, sper sa se convinga si ei.

Pe cei care nu vor sa se vaccineze n-as incerca sa-i conving eu. Daca nu se conving singuri, e greu sa-i hotarasca cineva din exterior. Sau poate ii conving restrictiile relaxate peste hotare, unde se circula fara masca in exterior.

Spor vaccinator!

Update:

Am gasit un material interesant despre ce putem face dupa vaccinare.

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.