Bunatati din Thassos in vacanta greceasca

Daca tot am vorbit despre bunatati la gratar in ultima vreme, sa reVin la bunatile savurate in Thassos.

Vinurile cu care am incheiat articolul de teasing nu le-am baut singure si nici singur 🙂

Bunatati pescuite

Impreuna cu prietenii cu care am fost in vacanta am savurat vinurile alaturi de pestele prins sau de alte bunatati locale. Pestii mai mari i-am pregatit la gratar.

bunatati de peste la gratar

Evident gratarul l-am facut din conuri de pin, ca sa folosesc din plin resursele locale.

Iar pestii mai mici i-am prajit in ulei de masline cu malai si cu ceapa.

bunatati de peste cu malai si ceapa

La aceste bunatati am asociat vinuri grecesti albe, gen Malagouzia sau Assyrtiko.

Insa daca tot am facut gratarul, pe langa peste am mai pus rosii (pentru lutita) si carnati.

gratar de bunatati

Vinuri rosii bune

Am incercat mai multe tipuri de carnati, de porc, de oaie sau de vanat, unii dintre ei foarte aromati de la condimentele grecesti.

Bineinteles ca pentru asemenea bunatati am trecut la vin rosu. Am incercat mai multe soiuri, Agiorgitiko, Xinomavro sau diverse cupaje.

Dintre toate vinurile rosii, cel mai mult mi-a placut Katogi Averoff, pe care-l incercasem in conditii diferite alta data. Este un cupaj de Cabernet Sauvignon 40%, Merlot 30% si Agiorgitiko 30%.

Prin 2016 am baut un vin Katogi, care desi era productie 2012, adica 4 ani vechime, era foarte sec si taninos.

Katogi sec de tot

In timpul masterului de Expertizare Viti Vinicola am intrebat ce-ar trebui facut cu un astfel de vin, iar raspunsul  a fost ca trebuie baut dupa mai mult timp. Un vin maturat si invechit isi rotunjeste taninii cu trecerea timpului, devenind mult mai bun.

Zis si facut, acum am gasit un Katogi Averoff din 2017. Fiind in 2021, adica tot la 4 ani distanta, m-am gandit ca va fi la fel de „rugos”. Asa ca am luat 2 sticle. M-am gandit s-o desfac pe prima si, daca e tot asa de astringenta, pe a doua s-o deschid dupa cativa ani. Surpriza insa, vinul a fost deosebit de bun, taninii rotunjiti si moi, curcubeu pe cerul gurii.

Mi-a placut atat de mult incat a doua sticla si-a facut loc pentru seara in care am ramas pe plaja ca sa vedem rasaritul Lunii.

Katogi inainte de rasarit de Luna

Chiar si la lumina lunii (ajutata de mobil), vinul are o culoare superba. Despre gust ce sa mai zic, abia astept sa-l mai prind 🙂

bunatati din vin

Alte bunatati in Thassos

A propos de prins, de cate ori am fost la Theologos sa mancam preparate pe baza de carne de oaie si capra, as fi vrut sa iau si Kokoretsi. Astea sunt intestine de oaie/capra infasurate pe niste tuburi metalice, care se baga in cuptor. Le vazusem de cateva ori pe la tavernele din Theologos, insa de cate ori am vrut sa comandam, ori se terminasera, ori nu le aveau in meniu.

Acum fiind mai aglomerat ca altadata, n-am gasit loc la Stelios, asa ca am mers peste drum la Yatrou. Am prins o masa de 7 libera, dar cel mai importat este ca am prins si kokoretsi.

Pe langa intestinele coapte pe tub despre care va spuneam, in compozitie mai intra si organe. Iar gustul sublim mi-a amintit de „buretii” pe care-i facea bunica-mea la tara de Paste. Doar ca intestinele erau taiate in bucati mici, alaturi de organe.

Kokoretsi de Theologos arata mai bine, insa gustul este cel de „bureti” pe care-l stiam din copilarie.

Kokoretsi

In rest am bagat de cateva ori caracatita in stilul „sun dried grill octopus”.

sun dried grill octopus

Am mancat si „lamb chops”, dar n-am ratat nici Mousaka.

Mousaka

A propos de bunatati din legume bine gatite, la Taverna Pirofani din Tripiti am savurat de mai multe ori ciuperci pe gratar cu un sos excelent.

Ne-au placut si Tarama, icrele grecesti, dar si branza iute tartinabila.

Ciorba lor de peste este complet diferita de a noasta. In sensul ca este un fel de supa crema de legume, in care gasesti bucatele mici de peste. Dar este foarte buna.

Pofta buna si hai noroc!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.