Hunedoara nestiuta, 10 imagini din Pestisu Mic

Am descoperit o mica parte din Hunedoara Nestiuta, dupa ce am mai fost de mai multe ori #prinHD, dar la obiective cunoscute. Acesta este si motivul pentru care in weekend am tacut malc pe blog si-n social media, fascinat de frumusetea locului si de lipsa semnalului GSM. Acum fiind deja antrenat, nici de seama n-am bagat ca FB, Instagram si WhatsApp au picat 🙂
Daca obiectivele turistice consacrate le-am vizitat in vremuri de normalitate, acum am haladuit prin pesteri, pe dealuri si prin vai.

Hunedoara nestiuta, Pestisu Mic, Valea Mierii si Valea Roatei

Cand am primit invitatia sa descoperim Hunedoara nestiuta in formatie blogosferica, am zis da fara sa stam pe ganduri. Ne facuse pofta Calin inca de data trecuta, cand am explorat cateva obiective prin Tinutul Padurenilor.

Locul de adunare a fost Pensiunea agroturistica Fanu, din comuna Pestisu Mic, unde am fost intampinati chiar de Daniel Dobrutchi, primarul localitatii.

planificare de seara la Pensiunea Fanu

Vorba vine Peștișu Mic, deoarece este o comuna formata din 9 sate, cu multe obiective turistice surprinzatoare:

  • Almașu Mic,
  • Ciulpăz,
  • Cutin,
  • Dumbrava,
  • Josani,
  • Mănerău,
  • Nandru,
  • Pestișu Mic,
  • Valea Nandrului.

Le-am scris cu diacritice, pentru frumusetea numelor. Nu mica ne-a fost mirarea sa aflam ca in zona se gasesc dovezi ale vietii pe aceste locuri inca din epoca omului de Neanderthal.

Locul de cazare, planificare, degustare si depanare de amintiri din zona a fost Agropensiunea La Fanu. Aici am aflat multe informatii interesante de la arheologul Cristian Roman, entuziastul Marius Achim (Achimoto) si profesorul Dorin Petresc.

Pestisu Mic pe o harta veche

Teoria ca teoria, dar dupa ce-am aflat atatea informatii interesante, am pornit sa descoperim la pas Hunedoara Nestiuta.

Am inceput ziua pe Valea Mierii, la stupina unei familii de apicultori din generatie in generatie.

Valea Mierii din Hunedoara Nestiuta

Apoi am escaladat dealurile din jur, pentru a ajunge la Pestera Curata. Am vazut si sapaturile, dar si o familie de lilieci.

Pestera Curata din Hunedoara Nestiuta

La 2 pasi de pensiune este Schitul Sf. Nectarie, pe care l-am vizitat Sambata, pe liniste si pe indelete. Duminica nu mai era loc de parcarea in preajma schitului.

Schitul Sf Nectarie

De la schit am plecat intr-un mod inedit spre Punctul Gastronomic Local din Cutin.

Cutin, Punct Gastronomic Loca in Hunedoara Nestiuta

Dupa ce ne-am ghiftuit cu bunatati locale si ne-am rasfatat privirile cu portul din zona, am luat la pas cei 9 kilometri pana la pensiune.

la pas prin Hunedoara Nestiuta

Duminica am dat o tura prin Valea Roatei, unde se zaresc la tot pasul dovezi pietrificate de pe vremea cand in zona era fund de mare. In imaginea de mai jos suntem in zona fostelor cuptoare de var, folosite inca din antichitate.

Valea Roatei prin Hunedoara Nestiuta

Deocamdata sunt acoperite si colmatate, dar speram ca la urmatoarea descalecare prin Hunedoara Nestiuta sa ne bucuram de imagini noi.

O zona atat de suprinzatoare are nevoie de mai multe locuri de cazare. Am descoperit Casa Craciun, de unde speram ca data viitoare sa admiram peisajul din caldura ciubarului.

Casa Craciun in Hunedoara Nestiuta

Dupa atatea informatii arheologice si istorice, nu puteam sa plecam spre casa fara o vizita la Cetatea dacica Costesti.

Cetatea dacica de la Costesti

Acum va dati seama de ce in weekend n-am avut timp nici de Facebook, nici de Instagram si nici de WhatsApp? Na, ca acum s-au suparat si-au picat. Insa blogul merge bine sanatos, ceea ce va doresc si voua!

Deocamdata doar v-am facut pofta cu imagini din Hunedoara Nestiuta, dar revin cu articole detaliate despre obiectivele enumerate.

Cum albumele sunt pe Facebook, pana cand isi revine aplicatia va trebui sa ma credeti pe cuvant. Si pe putinele imagini alese pentru blog 🙂 Insa voi avea pentru fiecare dintre locatii mai multe cuvinte si explicatii, bazate pe informatiile primite de la gazde.

Acum sa nu credeti ca doar ne-am plimbat. Am si povestit, am si mancat. Despre ce-am aflat si ce bunatati am savurat, avem de povestit pe indelete in zilele urmatoare.

Nu inchei inainte de a spune ca vremea a tinut cu noi, iar soarele ne-a urmarit peste tot, mai putin in pestera 🙂

Evenimentul Hunedoara Nestiuta a fost organizat de Primaria Pestisu Mic, Pensiunea Fanu si Calin Bobora.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.