Stiti ca-mi place sa degust vinuri bune si adevarate, in pahare adecvate. Asa ca doamna mea s-a gandit sa-mi faca cadou de ziua de nastere un set de pahare din cristal de Bohemia.
Hai noroc cu pahare din cristal de Bohemia!
Toate bune si frumoase, se aude un sunet placut si prelung atunci cand dam noroc. Dupa ce-am baut vin si am spalat paharele, m-am apucat sa le sterg cu o carpa uscata, ca sa nu ramana urme. Am sters unul, am sters doua, la al treilea, ghinion de nesansa, am ramas cu o bucata de pahar in mana. Atat sunt de fine, asa ca de-atunci le sterg cu mare grija pe cele 5 ramase in set.
Atunci n-am inteles care-i treaba cu marcajul Lead Free Cristal la setul de pahare din cristal de Bohemia.
Insa am inteles ca setul meu de pahare a ramas cu 5 exemplare 🙂
Daca as fi ghicit in globul de cristal ca asa se va intampla, as fi vrut pahare mai solide din cristal de Bohemia. Nu chiar masive cum sunt cele de whiskey, nu cu multe incrustatii, ci unele mai simple, dar rezistente.
Intre timp am invatat ca exista mai multe tipuri de pahare cristal Bohemia, unele in a caror fabricatie se foloseste oxid de plumb, altele la care se foloseste oxid de bariu, oxid de zinc sau oxid de potasiu.
Plumbul folosit in fabricarea unor articole din cristal asigura acea limpezime… de cristal, dar si greutatea corespunzatoare.
Cristalele cu plumb au o claritate extraodinara, dar si o greutate mai mare. Stie toata lumea ca plumbul este greu, insa mai greu am aflat ca un cristal fin trebuie sa contina minimum 24% oxid de plumb. Iar articolele din cristal de lux contin intre 30% si 36% oxid de plumb.
Daca mi-as fi dorit pahare din cristal de Bohemia mai solide, ar fi trebuit sa ma indrept spre cele cu oxid de plumb. Dar mai sunt si alte criterii dupa care ma ghidez.
Alte criterii
Ca sa vezi bine culoarea unui vin trebuie sa-l vezi printr-un pahar limpede ca… cristalul 🙂
Poate credeti ca nu este atat de importanta evaluarea vizuala. Dimpotriva, pentru un masterand de Expertizare Viti Vinicola placerea degustarii unui vin incepe cu o ocheada plina de intelesuri.
Adica dintr-o singura privire spre suprafata stralucitoare a vinului poti sa-ti dai seama despre:
- calitatea vinului,
- varsta vinului,
- daca a fost maturat si/sau invechit.
Mai departe, daca se aplica o miscare de rotatie vinului din pahar, pe peretii interiori se pot observa „lacrimile vinului”, care dau informatii despre continutul de alcool si glicerol. Urmele evidente pe peretii paharului sunt o dovada ca vinul provine din struguri bine copti.
Credeati ca este asa de usor sa alegeti paharele pentru vin? Daca nu credeti cat sunt de importante intr-o degustare, atunci va invit sa faceti o degustare de pahare 🙂
Ca sa fie clar „crystal clear”, exista cateva criterii importante in alegerea unui set de pahare de cristal:
- claritatea,
- stralucirea,
- greutatea,
- sunetul emis.
Pai ce, credeati ca doar la vinuri sunt criterii de evaluare? Am lasat criteriul legat de sunet la final, ca sa va fac un pic de pofta 🙂
Nu stiu daca in pahare era apa sau vin, insa sunetul paharelor de cristal este divin 🙂
Revenind la paharele de cristal, la mine fiind cadou surpriza, n-am putut sa influentez calitatea cristalului. Insa daca vreti sa faceti cadouri durabile si memorabile, gasiti articole din cristal Bohemia la Charisma.
De exemplu la aceste set pahare de vin alb Fiona, elegante si rafinate, este precizat procentul de 24% plumb in procesul de fabricatie al cristalului de Bohemia.
Am insistat cu paharele de cristal pentru ca sunt pasionat de vinuri. Insa daca vreti sa faceti cadouri memo-durabile, gasiti o multime de variante din cristal de Bohemia:
- fructiere,
- vaze,
- pahare whiskey,
- decantoare.
De exemplu pentru o nunta de cristal (aniversare de 15 ani), un cadou din cristal de Bohemia este util, elegant si memorabil in acelasi timp. Trebuie doar sa va hotarati la cadourile cele mai potrivite pentru destinatari 🙂
Spor cristalizator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei