Imunitatea noastra cea de toate zilele

Sincer sa fiu, am o parere foarte buna despre imunitatea mea. In primul rand deoarece am un stil de viata sanatos. Apoi pentru ca am vazut ca nu ma prind usor diverse neplaceri pentru sanatate, care-i mai lovesc pe cei din jur. De exemplu, au fost multi ani la rand in care n-am luat nici macar un paracetamol.

Cum stati cu imunitatea?

Cu ideile de mai sus in minte si cu un meniu de pandemie, plin de ceapa, hrean, mere si legume verzi, completat cu gimnastica zilnica si somn suficient, am fost convins ca imunitatea mea ma va tine departe de covid. M-a tinut pana la un moment dat, cand l-am contactat. Probabil tot cu ajutorul imunitatii am trecut prin boala cu simptome usoare, dar acestea sunt doar parerile mele.

Acum am vrut sa invat mai multe despre imunitate de la specialisti, cu ocazia webinarului organizat de Pacientul 2.0

Pacientul 2.0

Insa inainte de webinar va invit sa intelegeti imunitatea intr-un limbaj accesibil.

Imunitatea noastra cea de toate zilele, dar mai ales in perioada rece

Lucian Ionita de la Pacientul 2.0 a moderat interviul online cu Dr. Valeria Herdlea, medic de familie.

Valeria Herlea, medic de familie

Definitie sanatatii, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii se refera la o stare de bine, nu neaparat la boala.

Sanatatea in definitia OMS

E drept ca noi ne interesam de sanatate mai ales cand avem neplaceri, insa cel mai bun tratament este preventia.

Putem face si o analiza SWOT a sanatatii.

Analiza SWOT sanatate

Ce inseamna „groapa imunitara”: lipsa de somn, oboseala, alimentatie necorespunzatoare, stres etc. In aceste conditii te imbolnavesti mai usor.

Revenind la imunitate, avem un bagaj genetic, la care adaugam imunitatea dobandita si asa se naste raspunsul nostru imun.

Imunitatea si raspunsul imun

Nu putem controla imunitatea genetica, insa putem controla de exemplu vaccinarea si unele din conditiile in care traim. Miscarea in aer liber, sportul, mancare sanatoasa, gandirea pozitiva s.a. ajuta imunitatea si sanatatea.

Avem solutii naturale, semi-sintetice (de exemplu vitamina C si propolis) si sintetice pentru preventie sau tratament. Ar fi de dorit sa actionam preventiv.

solutii naturale, semi-sintetice si sintetice

Tarile civilizate si bogate investesc in preventie, tarile sarace cheltuiesc pentru tratamente. Dar tratamentul este mai costisitor si nu intotdeauna are cele mai bune rezultate 🙁

Preventia

Exemplu de imunitate si grija pentru copii

Din pacate pentru copiii sub 12 ani nu se poate atinge imunitatea in pandemie prin vaccinare. De asta ar trebui sa ne vaccinam noi, restul, pentru a-i proteja pe cei mici. La fel, exista persoane care din anumite motive medicale nu se pot vaccina. Si acestea vor fi protejate daca se ajunge la imunitate de grup in jurul lor.

Daca in familie ai diverse afectiuni respiratorii la toti membrii, cei mai sensibili pot fi protejati daca toata familia se vaccineaza antigripal. La fel ii protejam si pe cei cu boli cronice, daca familia este vaccinata anti-covid.

Revenind la copii, anticorpii sunt transmisi in mod natural de la mama, de-asta este important ca mamicile sa fie vaccinate. Se pot obtine anticorpi si din trecerea prin boala, dar este mai riscant, mai ales in cazul infectiei cu coronavirus.

Teoria „creierului intestinal”

Aportul corpului nostru la imunitate se face in intestin. La nivel de tub digestiv (esofag, stomac, intestin subtire, intestin gros) exista peste 1 miliard de celule nervoase.

Creierul intestinal si imunitatea

Putem vorbi despre un „creier intestinal”, care primeste semnale din exterior si din interior.

stimuli perturbatori

Exista stimulti perturbatori ai „creierului intestinal”:

  • varsaturi,
  • diaree,
  • boli infectioase,
  • infectii tract urinar.

Apararea imuna locala depinde de starea de sanatate a intestinului, care depinde la randul sau de echilibrul digestiei.

Sanatatea intestinului si imunitatea

Imunitatea in sezonul rece

La copii, 8 – 10 raceli pe an poti fi normale daca sunt usoare. Daca sunt afectiuni mai grele, care se lasa cu temperatura si mai multe zile de inactivitate, trebuie sa ne bazam pe imunograma, care arata imunitatea organismului.

In anotimpul rece copiii pot avea:

  • afectiuni respiratorii (bronsite, astm, pneumonii etc.)
  • afectiuni digestive (diaree), renale,
  • dermatite.

Aceste semne arata deja un sistem imunitar slabit.

Exemplu raceala vs gripa vs covid

Exista diferente de simptome intre raceala si gripa.

exemplu simptome raceala si gripa

Covidul este mai complicat, de la simptome si pana la tratare. De exemplu greutatea in respiratie nu se intalneste la raceala sau la gripa.

In pandemia de coronavirus avem din pacate si infodemie, adica abundenta de stiri false. De unde ne informam?

Pandemie si infodemie

Ce trebuie sa facem, stiind conditiile personale:

  • consult clinic,
  • ascultam recomandarile medicale,
  • facem investigatii daca e cazul,
  • transmitem feed-back pentru medic.

ce facem

Cu cat ne imbolnavim mai des, cu atat imunitatea noastra este mai afectata. Si invers, cu o imunitate slaba suntem mai predispusi la imbolnaviri.

In loc sa aplecam urechea la stirile false, mai bine ascultam ce spun medicii. De exemplu am urmarit cu interes raspunsurile la intrebarile primite de doamna doctor de familie Valeria Herdea. Le gasiti in webinar incepand din minutul 44:37.

Referitor la inceputul articolului si la raspunsuri, veti vedea ca doamna doctor apreciaza si ceapa si usturoiul si ghimbirul. Acestea sunt adjuvante pentru imunitate. Adica potenteaza actiunea unor medicamente sau a vaccinului, dar singure nu sunt un „panaceu universal” care sa asigure imunitatea in fata unui virus parsiv cum este coronavirusul.

Spor descoperitor!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.