Pe 14 Octombrie se marcheaza Ziua Mondiala a Vederii cu o concluzie clara. Controlul oftalmologic poate preveni sau trata bolile care afecteaza vederea, daca sunt diagnosticate din timp.
Vederea buna poate fi mentinuta prin diagnosticarea timpurie a bolilor de ochi
Pandemia covid a ingreunat accesul la serviciile medicale, inclusiv in ceea ce priveste examinarile oftalmologice.
In plus, in timpul pandemiei am stat mai mult cu ochii in ecrane, indiferent ca a fost vorba de computer, laptop, tableta sau mobil. Dovada stau audientele media sau cerintele crescute pentru internet fix si mobil.
Daca vreti o dovada palpabila, nu una din statistici, uitati-va la lipsa de semiconductori pentru piata auto. Digitalizarea fortata si cresterea utilizarii de mobile sau tablete a determinat criza mondiala de semiconductori.
Faptul ca ne-am uitat mai mult in ecrane nu este doar o obisnuinta din Romania, ci o tendinta generala la nivel mondial.
Dar in ecranele aparatelor de diagnosticare oftalmologica ne-am mai uitat in ultimul timp?
Controlul oftalmologic preventiv si regulat permite diagnosticarea timpurie a bolilor care afecteaza vederea. Hai sa privim cu ochi statistici care este situatia din Romania:
- aproximativ 3,4 milioane de romania sufera de probleme cu vederea, adica aproximativ 18% din totalul populatiei,
- aproximativ 59.000 romani sunt complet orbi.
Acestea fiind statisticile, sa privim un pic si bolile care genereaza aceste cifre.
Bolile care afecteaza vederea
Bolile cu impact major asupra vederii, dar care pot fi prevenite prin control regulat sunt:
- degenerescenta maculara legata de varsta DMLV,
- edemul macular diabetic.
Degenerescenta maculara legata de varsta afecteaza vederea persoanele de peste 55 de ani. Este o boala nedureroasa care avanseaza asa de incet, incat nu-ti dai seama ca iti pierzi vederea.
Boala afecteaza la inceput un singur ochi, dar e foarte probabil sa treaca si la celalalt mai tarziu.
Degenerescenta maculara legata de varsta este de 2 tipuri:
- uscata, cea mai frecventa varianta a bolii, afecteaza 90% dintre pacienti si are o progresie lenta, in masura in care pierderea vederii ramane limitata,
- umeda, mai putin raspandita, afecteaza 10% dintre pacienti, dar foarte severa pentru pacientii afectati, astfel ca in 80% dintre cazuri vederea centrala se deterioreaza rapid.
La nivel mondial se estimeaza ca 196 de milioane de oameni traiesc cu degenerescenta maculara legata de varsta.
Forma neovasculara (DMLVn) este o afectiune severa a vederii, care n-avea solutii pana de curand. Azi exista metode de diagnostic timpuriu (tomografia in coerenta optica) si solutii eficiente de tratament prin agenti anti-VEGF.
Edemul macular diabetic
A doua boala cu impact major in ceea ce priveste vederea este edemul macular diabetic, acesta afectand si persoanele mai tinere.
Edemul macular diabetic este o consecinta a retinopatiei diabetice, care poate duce la pierderea vederii.
La nivel mondial edemul macular diabetic este principala cauza de orbire pentru populatia activa, cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani.
Retinopatia diabetica este cea mai frecventa complicatie oculara cauzata de diabetul zaharat. 33% dintre pacientii diabetici fac retinopatie diabetica, iar 33% din cei cu retinopatie diabetica dezvolta edem macular diabetic.
Cele 2 afectiuni se manifesta prin vederea unor pete negre in zona centrala a vederii si prin vederea curbata a linilor drepte. Acestea se manifesta mai ales la pacientii care sufera de diabet de mult timp. Netratate, afectiunea declansate de diabet poat duce la pierderea completa a vederii centrale si periferice.
La nivel mondial aproximativ 1 miliard de oameni au afectiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost inca diagnosticate ori tratate.
Agentia Internationala pentru Prevenirea Orbirii afirma ca numarul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este in crestere cu 55%. In termeni de cifre, asta inseamna aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii in urmatorii 30 de ani.
Acestea fiind predictiile, aveti in vedere un control oftalmologic in viitorul apropiat?
Spor prevazator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei