Sustenabilitatea si schimbarile climatice – Youth are shaping the future

Youth are shaping the future este numele proiectului prin care Go Romania evidetiaza schimbarile climatice si sustenabilitatea. Desfasurat in cadrul Mindchangers, scopul consta in constientizarea problemelor climatice si in implicarea tinerilor in sprijinul sustenabilitatii.
Tinerii sunt pasionati de tehnologie, care poate fi pusa in slujba sustenabilitatii. Insa importanta este constientizarea problemelor referitoare la accelerarea schimbarilor climatice si la poluare

Schimbarile climatice si sustenabilitatea

Proiectul referitor la schimbarile climatice si la sustenabilitate are mai multe etape, care vor fi desfasurate prin metode non-formale:

  • efectele schimbarii climatice asupra solului, apei si aerului,
  • cum functioneaza lantul local de aprovizionare cu alimente,
  • consecintele schimbarilor climatice si problemele cu care se confrunta producatorii locali,
  • metode de rezilienta la schimbarile climatice.

Am participat Joi, 25 Noiembrie la lansarea proiectului alaturi de persoane din comunitatea craioveana cu care mai interactionasem. Dar si cu cateva persoane noi. Au fost bloggeri, membri de ONG-uri si comunitati locale.

Ca sa omogenizam cumva formatia, am inceput cu un exercitiu de team-building. Ne-am asezat in cerc-patrat in jurul unei perne, cu fata la perete. Fara sa comunicam intre noi prin cuvinte, a trebuit sa gasim o modalitate de colaborare.

comunicare non-verbala

Exercitiul a presupus ca sa ne intoarcem pe rand si sa atingem perna din mijlocul camerei. Cine atingea perna iesea din camera. Insa daca se intorceau 2 persoane in acelasi timp spre perna, exercitiul se relua de la inceput.

Pentru ca nu puteam vorbi intre noi, am folosit batai din palme sau tropaituri pentru a ne anunta intoarcerea spre perna.

N-am reusit din prima incercare, insa a treia oara a fost cu noroc. Apoi am povestit cum a fost experienta.

discutii in grup

Aer, apa, sol, schimbarile climatice si sustenabilitatea

Tot 3 au fost si subiectele asupra carora ne-am concentrat apoi, impartiti in echipe. Intr-un exercitiu care mi-a amintit de climatologie sau de terroir-ul de la Masterul de Expertizare Viti-Vinicola, am raspundem unor intrebari legate de:

  • aer,
  • apa,
  • sol.

Intrebarile aveau legatura cu poluarea si cu efectele asupra calitatii hranei.

Am ales aerul, pentru ca de el ai nevoie „ca de aer” pentru a trai. Doar eu si Teo am fost „aerieni”, ceilalti participanti impartindu-se in celelalte 2 echipe. Probabil pentru ca am fost doar 2, am fost cei mai productivi, asa cum se vede din raspunsurile scrise cu pixul.

aerul, schimbarile climatice si sustenabilitatea

Ceilalti colegi s-au impartit in 2 echipe aproximativ egale, apoi fiecare echipa si-a prezentat raspunsurile.

apa

Dupa citirea si explicarea raspunsurilor, a venit si feedback de membrii celorlalte echipe.

solul, schimbarile climatice si sustenabilitatea

Si tot asa pana cand am vorbit despre aer, apa si sol.

Ca tot ziceam nevoia „ca de aer”, urmatoarea provocare a fost sa scriem 5 „lucruri” (materiale sau imateriale) fara de care nu putem trai.

Foarte interesant exercitiul si foarte diverse raspunsurile, ca dovada ca suntem fiinte unice care traiesc in acelasi loc.

A propos de loc, foarte interesanta si locatia.

Coffice Craiova pune pret pe timpul tau

Coffice este un concept nou in Craiova, in care nu platesti pentru consumatie, ci pentru timpul pe care-l petreci.

Coffice Craiova

Camera in care am fost noi este cea mai mare, insa mai sunt inca 3-4 camere cu infatisari diferite. Plus o terasa incapatoare in curte. Pentru o intalnire de business sau intre prieteni, este locul perfect si simplu.

Am zis inainte de masterul meu despre vinuri. Ca tot vorbim despre sustenabilitate si producatori locali, nu-mi convine politica restaurantelor cu adaosuri de peste 100% la vinuri. Asta in timp ce la bere este o politica diferita. In felul acesta efortul producatorilor de vin este minimalizat, punandu-se accentul pe profitul restaurantului.

Ei bine, intr-o locatie cum este Coffice pot sa vin cu un vin bun, cumparat direct de la producator. Si sa-l beau alaturi de prieteni sau de parteneri de afaceri, platind doar timpul de calitate petrecut impreuna. In felul acesta castiga producatorul, castigam si noi.

Revenind la locatie si la scopul evenimentului, peretii camerei au fost tapetati cu desene de Brenna Quinlan.

sustenabilitatea si optiunile noastre

Sub motto-ul „Art as activism”, va invit sa descoperiti toate desenele in imaginile de la intalnire.

Una dintre imagini face referire la ceea ce mancam si cum ajutam sustenabilitatea si schimbarile climatice.

ce mancam influenteaza sustenabilitatea

In tema cu aceasta idee, am avut un bufet vegetarian. Am savurat pizza fara carne, humus, prajituri vegane si icre de amaranth, preferatele mele.

icre de amaranth

Ce urmeaza?

Lansarea proiectului Youth are shaping the future a avut loc pe 25 Noiembrie, exact de Ziua Educatiei pentru Clima.

Proiectul ce se va desfasura in perioada Noiembrie 2021 – Decembrie 2022 si va cuprinde 4 workshop-uri avand ca subiect schimbarile climatice si sustenabilitatea.

Plecand de la o perspectiva globala si ajungand la una locala, atentia se focalizeaza asupra judetului Dolj. Vor fi evidentiate pericole precum desertificarea si instabilitatea climatica, dar si influenta lor asupra activitatii micilor producatori agricoli.

In perioada 30 Mai – 5 Iunie 2022, adica in European Green Week, va avea loc un workshop cu participanti locali cat si internationali.

Workshop-ul isi propune sa evidentieze in randul tinerilor legatura dintre schimbarile climnatice si sistemele durabile de productie.

Activitatile vizate sunt

  • vizite la fermele locale,
  • Oxford debates: Climate change believers vs Climate change deniers,
  • jocuri de rol.

Scopul este gasirea de modalitati in care tinerii pot aduce comunitatea impreuna pentru a ajuta practicile agricole reziliente.

Spor participator!

Leave a Reply

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.