Schimbarile climatice sunt considerate de ONU cea mai mare amenintare cu care se confrunta omenirea. In acest context Fundatia Vodafone isi doreste sa ajute cercetarile despre schimbarea accelerata a climei prin puterea de calcul generata de DreamLab.
Daca nu stiti despre aceasta putere, aflati ca un computer personal ar avea nevoie de 300 de ani pentru a procesa datele necesare unui studiu de cercetare. Pe de alta parte, 100 000 de telefoane inteligente care ruleaza aplicatia DreamLab proceseaza aceleasi date in 3 luni. Cum schimbarile climatice sunt accelerate, cu atat mai mult trebuie accelerata cercetarea lor si procesarea unor cantitati enorme de date.
DreamLab foloseste puterea de calcul comuna a smartphone-urilor pentru a analiza date complexe in timp ce telefoanele nu sunt utilizate sau se afla la incarcat.
DreamLab si puterea de calcul folosita in timpul somnului
Cand am aflat despre DreamLab si am activat aplicatia erau 107 992 persoane active. Adica acele persoane care s-au hotarat sa puna laolalta puterea de calcul a smartphone-urilor personale in beneficiul stiintei. Acest lucru se intampla in urma cu 2 ani, cand inca nu stiam despre pandemia de coronavirus care ne va lovi in 2020.
Cu ajutorul DreamLab au fost analizate peste 8000 de alimente din dieta zilnica. Astfel au fost identificate 110 molecule anti-cancer inclusiv in portocale, varza si struguri.
Cu aceasta ocazie au fost descoperite 2 medicamente produse pentru tratarea altor afectiuni, dar care pot fi folosite si in terapia anti-cancer. Medicamentele fiind deja utilizate, aprobarea lor pentru combaterea cancerului implica
- timp mai scurt,
- costuri mai mici,
- riscuri mai putine,
decat pentru dezvoltarea de medicamente complet noi.
In urma cercetarii cu ajutorul DreamLab au rezultat:
- 1 lucrare stiintifica publicata de Nature,
- Cartea de bucate a hiperalimentelor – Hyperfoods Cookbook lansata de cercetatorii de la Imperial College.
Apoi, in plina stare de urgenta si de lockdown, DreamLab a ajutat la gasirea unei solutii impotriva covid prin proiectul DreamLab Coronavirus AI.
La final de 2020 au aparut si primele rezultate referitoare la prima faza de cercetare anti-covid.
Prima faza a fost finalizata in doar 6 luni si a identificat potentialul medicamentelor existente pentru tulburari cardiovasculare si metabolice de a fi folosite in tratarea Sars-CoV-2. In plus au fost identificate alimente uzuale care contin molecule cu proprietati antivirale:
- fructe de padure,
- mere,
- portocale,
- varza,
- lamai,
- broccoli,
- ceapa,
- usturoi,
- patrunjel,
- fasole.
Fazele 2 si 3 ale cercetarii DreamLab Corona-AI urmeaza sa se finalizeze in Decembrie 2021, rezultatele fiind utilizate de comunitatea medicala pentru testele clinice.
Pana acum proiectul de cercetare DreamLab Corona-AI a insemnat
- peste 300 de milioane de calcule,
- peste 450 de combinatii moleculare testate,
- echivalentul a 11.664 de ani de procesare realizate cu un desktop cu dotare de top.
In Octombrie 2021 aflam ca peste 2 milioane de utilizatori din 17 tari au descarcat aplicatia DreamLab. Si mai ales ca DreamLab se implica in cercetarea pentru schimbarile climatice.
DreamLab accelereaza cercetarea care vizeaza schimbarile climatice
Pana acum 2 milioane de utilizatori din 17 tari si-au pus telefoanele inteligente in slujba accelerarii cercetarii pentru identificarea de tratamente pentru COVID-19 si cancer.
Acum Fundatia Vodafone cauta parteneri de cercetare astfel incat sa extinda aria de aplicabilitate a DreamLab pentru schimbarile climatice.
Organizatiile eligibile trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
- sa deruleze un proiect de cercetare climatica,
- cercetarea sa abordeze o problema legata de clima identificabila in cele 17 tari cu platforma DreamLab,
- procesarea datelor de cercetare pentru schimbarile climatice sa fie compatibila tehnic cu aplicatia DreamLab.
Ca sa intelegeti mai bine compatibilitatea tehnica cu DreamLab, aveti aici toate detaliile. Asa va faceti si o idee despre ceea ce inseamna complexitatea procesarii unor date pentru a cerceta schimbarile climatice si a gasi solutii.
Aplicatiile partenerilor de cercetare trebuie trimise pana pe 30 Noiembrie 2021, organizatiile interesante fiind invitate sa completeze formularul si informatiile cerute.
DreamLab este disponibila in 17 tari, putand fi descarcata din AppStore pentru telefoane iOS si din Play Store pentru telefoanele cu Android.
Clientii Vodafone pot activa gratuit DreamLab pe date mobile sau Wi-Fi in urmatoarele tari:
- Albania,
- Cehia,
- Germania,
- Grecia,
- Irlanda,
- Italia,
- Marea Britanie,
- Portugalia,
- Romania,
- Spania,
- Australia,
- Ghana,
- Lesotho,
- Noua Zeelanda,
- Africa de Sud,
- Republica Democrata Congo.
Clientii din Olanda si cei din alte retele se pot conecta prin Wi-Fi sau vor fi intrebati ce volum de date ar dori sa doneze pentru a alimenta aplicatia. Cum schimbarile climatice ne afecteaza pe toti, indiferent de tara, sper sa fie cat mai multi utilizatori ai aplicatiei DreamLab.
Spor utilizator!
Blogoltean verde ca prazul si natural ca Aloe Vera.
Informatia utila impartasita este remediul natural contra ignorantei